De mooiste uitkijkpunten

Vlaanderen Vakantieland 05 juni 2020

The sky is the limit, maar een uitkijktoren is een mooi alternatief. Van op deze metershoge plekken geniet je van een magnifiek uitzicht over het Vlaamse landschap. De horizon onthult haar geheimen, tenzij je last hebt van hoogtevrees...

Mechelen ligt in het midden van Vlaanderen. Op een heldere dag kan je vanop de 97 meter hoge Sint-Romboutstoren niet alleen de blauw-groene rand zien van de stad, maar ook de koeltorens van Doel en zelfs het Atomium in Brussel. Ongelofelijk! Logeer in Mechelen in deze kleinschalige, romantische b&b in het hartje van de stad.

Over Doel gesproken: vanop de Radartoren heb je een uniek uitzicht van 360 graden over de polders, de Schelde en de haven van Antwerpen. Die havennijverheid zie je ook vanop de nok van het Red Star Line Museum en het MAS in Antwerpen, waar je verder ook een geweldig zicht hebt op ‘t Eilandje en ‘t Stad. Zijn dat daar sinjoren of miniatuurmensen? Een romantische nacht met uitzicht op ‘t MAS beleef je bij hotel U Eat & Sleep Antwerp.

Limburg vanuit de hoogte

In Limburg zijn er verschillende prachtige panorama’s. Een - letterlijk - hoogtepunt in Lommel is de uitkijktoren over de Lommelse sahara, een groot natuurgebied waar naaldbossen, zandvlakten en waterplassen elkaar afwisselen. Het uitzicht vanop 30 meter hoog is adembenemend. Dommelen in Lommel doe je bij Hotel Carré of bij Hotel Corbie.

In het Nationaal Park Hoge Kempen ligt wandelgebied Connecterra. Waar amper een kwarteeuw geleden de steenkoolmijn van Eisden nog op volle toeren draaide, fladderen nu de zeldzaamste vlinders. Drie van de vier terrils kan je beklimmen en bezorgen je een onvergetelijk uitzicht over het omliggende landschap van ‘bergen en meren’. Logeren doe je bij een van deze adresjes in het Maasland.

Connecterra (c) Toerisme Limburg - Peter Baas

Ronde van Vlaanderen

In de Vlaamse Ardennen zijn er wonderlijke vergezichten. De Panorama wandelroute leidt je langs de charmante dorpjes Kwaremont en Zulzeke. Onderweg passeer je de Hotond, met 150 meter de hoogste heuvel van Oost-Vlaanderen. In Kluisbergen vind je alvast heel wat logies als ideale uitvalsbasis voor meerdaagse wandelingen en fietstochten in de streek, of om even uit te blazen.

Naast de Kwaremont is ook de Muur van Geraardsbergen voor altijd onlosmakelijk verbonden met wielerwedstrijd De Ronde van Vlaanderen. Vanaf de Oudenbergkapel heb je een prachtig zicht over de Vlaamse Ardennen, net zoals aan ‘t Bosgat in Maarkedal. In en om Geraardsbergen zijn er heel wat vakantiewoningen en b&b’s om uit te puffen.

Iconische torens

Ook de Vlaamse kunststeden tellen heel wat (wereld)beroemde uitkijktorens. In Leuven kan je vanop de Universiteitsbibliotheek op het Ladeuzeplein (289 treden) de hele stad en groene rand zien. Het Belfort van Gent (254 treden) staat garant voor de mooiste uitzichten over de Arteveldestad. En het al even legendarische Belfort in Brugge (366 treden), de belangrijkste Brugse toren uit de 13de eeuw, voert je 83 meter hoog. Het Concertgebouw, met zijn rode terracotta tegels, vormt een mooi hedendaags alternatief.

Ook in West-Vlaanderen zijn er heel wat uitkijktorens. Een groot aantal daarvan liggen in de Westhoek, zoals het Belfort van Ieper en de IJzertoren in Diksmuide.

Bekend van tv

Maar laten we zeker ook niet de befaamde Kabelbaan Cordoba vergeten, bekend uit tv-serie Eigen Kweek. Die bezorgt je, met de beentjes in de lucht, een fabuleus uitzicht over Heuvelland. Logeren doe je er bij een van deze topadresjes!

De Vlooybergtoren werd dan weer wereldberoemd in Vlaanderen dankzij de tv-reeks Callboys (en ook een beetje door de vandaal die de toren vernielde, al is de Tielt-Wingse Toren van Pisa ondertussen weer tiptop gerenoveerd). Hier sta je op het hoogste punt van het Hageland. Bij helder weer kan je vanop de toren in het westen de koeltorens van Electrabel zien in Vilvoorde en in het oosten de schachten van de Limburgse koolmijnen. Episch! Vlakbij vind je de b&b’s Silentium en Wings, twee oases van rust.

Beeld: © Visit Flanders - Lander Loeckx