Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
De mooiste uitkijkpunten
Alle artikels

De mooiste uitkijkpunten

The sky is the limit, maar een uitkijktoren is een mooi alternatief. Van op deze metershoge plekken geniet je van een magnifiek uitzicht over het Vlaamse landschap. De horizon onthult haar geheimen, tenzij je last hebt van hoogtevrees...

Mechelen ligt in het midden van Vlaanderen. Op een heldere dag kan je vanop de 97 meter hoge Sint-Romboutstoren niet alleen de blauw-groene rand zien van de stad, maar ook de koeltorens van Doel en zelfs het Atomium in Brussel. Ongelofelijk! Logeer in Mechelen in deze kleinschalige, romantische b&b in het hartje van de stad.

Over Doel gesproken: vanop de Radartoren heb je een uniek uitzicht van 360 graden over de polders, de Schelde en de haven van Antwerpen. Die havennijverheid zie je ook vanop de nok van het Red Star Line Museum en het MAS in Antwerpen, waar je verder ook een geweldig zicht hebt op ‘t Eilandje en ‘t Stad. Zijn dat daar sinjoren of miniatuurmensen? Een romantische nacht met uitzicht op ‘t MAS beleef je bij hotel U-Antwerp.

Limburg vanuit de hoogte

In Limburg zijn er tien prachtige panorama’s. Een - letterlijk - hoogtepunt in Lommel is de uitkijktoren over de Lommelse sahara, een groot natuurgebied waar naaldbossen, zandvlakten en waterplassen elkaar afwisselen. Het uitzicht vanop 30 meter hoog is adembenemend. Dommelen in Lommel doe je bij Hotel Carré of bij Hotel Corbie.

In het Nationaal Park Hoge Kempen ligt wandelgebied Connecterra. Waar amper een kwarteeuw geleden de steenkoolmijn van Eisden nog op volle toeren draaide, fladderen nu de zeldzaamste vlinders. Drie van de vier terrils kan je beklimmen, die je een onvergetelijk uitzicht bezorgen over het omliggende landschap van ‘bergen en meren’. Logeren doe je bij een van deze adresjes in Maasmechelen of Dilsen-Stokkem.

Connecterra (c) Toerisme Limburg - Peter Baas

Ronde van Vlaanderen

In de Vlaamse Ardennen zijn er wonderlijke vergezichten. De Panorama wandelroute leidt je langs de charmante dorpjes Kwaremont en Zulzeke. Onderweg passeer je de Hotond, met 150 meter de hoogste heuvel van Oost-Vlaanderen, met daarop de gerestaureerde molen als uitkijkpunt. Het HOTOND Sporthotel is de ideale uitvalsbasis voor meerdaagse wandelingen en fietstochten in de streek, of om even uit te blazen in het café.

Naast de Kwaremont is ook de Muur van Geraardsbergen voor altijd onlosmakelijk verbonden met wielerwedstrijd De Ronde van Vlaanderen. Vanaf de Oudenbergkapel heb je een prachtig zicht over de Vlaamse Ardennen, net zoals aan ‘t Bosgat in Maarkedal. In en om Geraardsbergen zijn er heel wat vakantiewoningen en b&b’s om uit te puffen.

Iconische torens

Ook de Vlaamse kunststeden tellen heel wat (wereld)beroemde uitkijktorens. In Leuven kan je vanop de Universiteitsbibliotheek op het Ladeuzeplein (289 treden) de hele stad en groene rand zien. Het Belfort van Gent (254 treden) staat garant voor de mooiste uitzichten over de Arteveldestad. En het al even legendarische Belfort in Brugge (366 treden), de belangrijkste Brugse toren uit de 13de eeuw, voert je 83 meter hoog. Het Concertgebouw, met zijn rode terracotta tegels, vormt een mooi hedendaags alternatief.

Ook in West-Vlaanderen zijn er heel wat uitkijktorens. Een groot aantal daarvan liggen in de Westhoek, zoals het Belfort van Ieper en de IJzertoren in Diksmuide.

Bekend van tv

Maar laten we zeker ook niet de befaamde Kabelbaan Cordoba vergeten, bekend uit tv-serie Eigen Kweek. Die bezorgt je, met de beentjes in de lucht, een fabuleus uitzicht over Heuvelland. Logeren doe je er bij een van deze 30 topadresjes!

De Vlooybergtoren werd dan weer wereldberoemd in Vlaanderen dankzij de tv-reeks Callboys (en ook een beetje door de vandaal die de toren vernielde, al is de Tielt-Wingse Toren van Pisa ondertussen weer tiptop gerenoveerd). Hier sta je op het hoogste punt van het Hageland. Bij helder weer kan je vanop de toren in het westen de koeltorens van Electrabel zien in Vilvoorde en in het oosten de schachten van de Limburgse koolmijnen. Episch! Vlakbij vind je de b&b’s Silentium en Wings, twee oases van rust.

Beeld: © Visit Flanders - Lander Loeckx


Dankzij de inspanningen van de hele sector, zijn de meeste overnachtingen en activiteiten nog steeds beschikbaar. Sommige logies en activiteiten zijn mogelijk geschrapt. Informeer je op voorhand over je uitstap.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in