Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
De mooiste stiltegebieden in Vlaanderen
Alle artikels

De mooiste stiltegebieden in Vlaanderen

Waar in Vlaanderen is het nog écht stil? Op meer plekken dan je denkt! Zowel op het platteland als in de stad vind je oases van rust. Het is er heerlijk wandelen, mijmeren of soms zelfs schommelen in de hangmat. Laat alle stress achter je en... geniet.

Op het kruispunt van Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg ligt Gerhagen, het eerste erkende stiltegebied in Vlaanderen. Rust en recreatie gaan hier hand in hand. Poort Gerhagen is het vertrekpunt voor de Stiltewandeling, het Fluisterpad, het rolwagenpad, het trimparcours en de Natuurloop. Maar evengoed vind je hier acht brasserieën, een manege, het Bosmuseum, een uitkijktoren en een sprookjesachtige speeltuin. Maak er meteen een meerdaagse van en overnacht in het sjieke Hotel Lindehoeve of Hotel Eikelhof (mét wellness!).

Mindful wandelen

Wist je dat de Voerstreek het enige stukje Vlaanderen is aan de andere kant van de Maas? Ook hier ligt een officieel stiltegebied: de heerlijk stille zone tussen Noorbeek, Mheer en 's-Gravenvoeren. Logeren en dineren doe je bij De Kommel, het hoogste gelegen hotel van Vlaanderen!

Het Meetjesland, de streek rond Eeklo, herbergt ook heel wat stille gebieden. Zo is er in Sint-Laureins een mindful wandeling, met twintig geluidsfragmenten die je begeleiden op elke stop. Ben je met een familie of vriendengroep van max. acht mensen? Logeer dan in Landhuis De Zonnebrug: een authentiek gerestaureerde dijkhoeve, gelegen op een unieke locatie langs het idyllische Leopoldskanaal. De stilte is hier nog overweldigend.

Haiku’s en heide

De dagelijkse rompslomp lijkt ook ver weg in de Westhoek. In en rond Westouter zijn er tal van plekjes waar de tijd stil komt te staan: een kabbelend beekje, een vijvertje in de zon, een picknickbank in open landschap, een voetwegje in een natuurgebied… Op het Stiltepad kan je even verpozen in de hangmat, relaxen in de ligzetel aan het vijvertje of één van de tien haiku’s lezen van landschapsdichter Geert De Kockere. Wie zich helemaal één willen voelen met de natuur, moet logeren bij De Douvevallei: vanuit de cederhouten slaappod heb je een subliem zicht op de vallei.

(c) Westtoer

De ‘Stille Kempen’ heeft zijn bijnaam niet gestolen... Hier vind je vier stiltegebieden - zonder auto’s, maar vol zuurstof. Het prachtige en uitgestrekte Grenspark Kalmthoutse Heide - met zijn heide, vennen, duinen en bossen - is het meest bekend. Maar wist je dat je ook van de rust kan genieten in Wortel-Kolonie, Landschap De Liereman en Gestel? Dit laatste dorpje, vol kastelen en gelegen aan de Grote Nete, staat zelfs bekend als een van de allermooiste dorpskernen van Vlaanderen! In de buurt logeer je bij b&b’s Hullebrug of Het Buitenhuys.

Stilte in de stad?

Maar ook in de drukke steden zijn er rustige oases waar je de batterijen even kan opladen. In Gent is er de Sint-Pietersabdij, de lievelingslocatie van veel Gentenaars om ‘s middags hun boterhammetjes op te eten. Op de binnentuin aan de Schelde en onder de wijnranken waan je je in zuid-Frankrijk. Opgelet: dit is een populair plekje! Vlakbij ligt de luxe b&b Achilles, in een prachtig art nouveau-huis.

Stad Antwerpen heeft dan weer een tour met stilteplaatsen samengesteld, die je brengt van de Hobokense polder tot het idyllische Lillo, langs parken, binnenhofjes en kapellen. In de app zijn er zelfs meditatie-oefeningen. Ja, ook in de stad kan je genieten van stilte. Tot rust kom je in het prachtige boetiekhotel Julien.

Beeld: © Dion van den Boom


Ontdek nog meer leuke logies op Logeren in Vlaanderen Vakantieland. Verschillende logiesuitbaters werken samen met restaurants en wijzen je de weg richting veilige take-awayopties. Informeer ernaar bij je boeking.

Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in