De mooiste kunst in openlucht

Vlaanderen Vakantieland 05 juni 2020

Om te genieten van kunst, hoef je niet per se naar een museum. Je vindt ook knappe beeldhouwwerken in openlucht, zoals in parken, op het platteland en aan zee. De ideale mix tussen natuur en cultuur, en bovendien (meestal) gratis!

Al sinds 2003 tovert het driejaarlijkse festival Beaufort de Belgische kust om tot één grote beeldentuin. De meeste kunstinstallaties zijn tijdelijk, andere blijven permanent. Zo ontstond er doorheen de jaren een Beeldenpark aan zee, waarbij je van De Panne tot Knokke-Heist kunst kan bewonderen aan de kust. Vaak is er een link met de zee, zoals de reuzenschildpad van Jan Fabre in Nieuwpoort of de wulk van Stief Desmet in Oostende.

Wie weet kom je wel toevallig een kunstwerk tegen tijdens je vakantie aan zee. Maar je kan met de handige kaart ook een route uitstippelen met de fiets, auto of de kusttram. Zo ontdek je alle iconische werken, waaronder de stalen bulldozer van Wim Delvoye in Middelkerke en de befaamde oranje Rock strangers van Arne Quinze in Oostende. Boek een logeeradres aan de kust als uitvalsbasis en trekt op verkenning!

Landschapskunst in Limburg

Aan de andere kant van het land tref je ook prachtige landschapskunst aan in Limburg. Het doorkijkkerkje van kunstenaars- en architectenduo Gijs Van Vaerenbergh in Borgloon, dat eigenlijk Reading Between the Lines heet, is ondertussen wereldberoemd. In Borgloon kan je overnachten bij een van deze logies

Even verderop in Genk maakte Gijs Van Vaerenbergh nog een ander straf kunstwerk. Voor de tiende verjaardag van C-Mine ontwierp het duo een groot(s) labyrint van staal, waarin het heerlijk verdwijnen is. Sinds de zomer van 2019 is Labiomista een absolute must-visit. Kunstenaar Koen Vanmechelen bouwde de oude zoo van Zwartberg om tot een wandelpark met beelden en beesten, dat je voor een kleine prijs kan bezoeken. In Genk logeer je bij een van deze fijne adresjes.

Zomerse kunstparcours

In de zomer kan je ook heel wat tijdelijke kunstparcours ontdekken in openlucht. In Lissewege, vlakbij Zeebrugge, vindt de Beeldenroute plaats, waarbij zo’n 70 kunstenaars artistieke sporen nalaten in het bekende witte dorp. Luxueus logeren in Lissewege doe je bij Hostellerie De Goedendag. Of maak er in een citytrip van in het nabijgelegen Brugge, waar je hedendaagse kunst en architectuur kan ontdekken in de binnenstad.

Magisch Middelheim

Maar als er één kunstpark is dat u niet mag missen, dan toch het Middelheimmuseum. Dit enorme natuurpark aan de zuidrand van Antwerpen verzamelt al een halve eeuw beelden voor de vaste collectie, waaronder werk van Auguste Rodin en Constantin Meunier. 

Beeld: © Visit Flanders - Joris Luyten