Vlaanderen Vakantieland - Beleven, ontdekken en logeren

Het goede leven in elke provincie
wandelen in krekenplekjes

De mooiste krekenplekjes van het Meetjesland

Het verhaal van het Meetjesland is die van de strijd tegen het water. Hoe noordelijker je gaat, hoe meer je in het landschap van de kreken en polders komt. De zon legt een stralende krans om de kreken. Tussen deze grote waterplassen liggen rustige pittoreske kerkdorpjes waar je een speld kan horen vallen.

De kreken zijn ontstaan als uitlopers van de Westerschelde. Bij elke overstroming werden bestaande turfputten verder uitgeschuurd. In de 14e en 15e eeuw verdwenen dorpen als Terpiete en Koudekerke onder het wassende water. In het centrum van Sint-Margriete, een deelgemeente van Sint-Laureins, werd al vijf keer een kerk gebouwd. De vorige vier exemplaren werden vernield door overstromingen. De geulen, kreken en dijken bepalen vandaag het landschap van het noordelijke deel van het Meetjesland, vooral in de regio rond Sint-Laureins en Assenede.

Stilteplekken bij uitstek
Een visser staart naar zijn dobber in de Mesurekreek op het grondgebied van Sint-Laureins. “Het is hier rustig en er huizen heel wat vissen zoals brasem, bliek en grote karpers. Mits je een visverlof hebt, mag iedereen hier komen vissen.” De kreken herbergen ook paling, een plaatselijke delicatesse. In de Oostpolderkreek kan je zien hoe palingvissers vroeger te werk gingen.
De kreken zijn een stilteplek bij uitstek. Geen wonder dat hier de eerste Mindfulwandeling van het Meetjesland ontwikkeld werd.

De logies in de buurt genieten mee van de stilte. Hier kom je helemaal tot rust. Zo kan je onder meer terecht in vakantiewoning De Brandkreek , B&B De Zonnebrug en B&B De Molenkreek.  

Uitzonderlijke natuur
De Boerekreek is met zijn 6 km in de lengte de grootste van alle kreken. Vlakbij ligt het Provinciaal Sportcentrum De Boerekreek van waaruit verschillende wandel- en fietsroutes starten. Het wandelnetwerk Meetjeslandse Kreken biedt immers uitgebreide mogelijkheden om de regio te verkennen.

‘Langs kreken, polders en kanalen’ (9,4 km) is zo’n topwandellus. Onderweg steek je het Leopoldkanaal over met een voetveer. Je geniet er volop van de beschermde natuur en de kreken met hun brede rietkragen vol leven.

PS: Je kan de prachtige regio ook per fiets verkennen! Bestel snel je gratis fietspocket van fietsauteur Bas van Oort met vier fietsverhalen.

Romantisch overnachten in het Meetjeslandse krekengebied?

Logies langs het water