Vlaanderen Vakantieland - Beleven, ontdekken en logeren

Het goede leven in elke provincie
Herfstwandeling in Vlaanderen

De mooiste herfstwandelingen

Als de bladeren dwarrelen en de mist wat hardnekkiger blijft hangen, krijgen de mooiste landschappen een mysterieus laagje. Dus trek je kraag wat hoger en ontdek de herfsttaferelen van Vlaanderen.

De kleuren van Vlaams-Brabant

Bijna 500 verschillende boomsoorten, en elke soort trakteert je op een andere kleur. De herfst is het perfecte seizoen voor een wandeling door het Geografisch Arboretum van Tervuren aan de rand van het Zoniënwoud. Boven je hoofd kleurt de bladerhemel rood, geel, groen en bruin terwijl je over een knisperend tapijt stapt. Of beklim de Wijngaardberg in Wezemaal waar de wijnranken hun winterslaap voorbereiden en het glooiende Hageland aan je voeten zich in herfstkleuren tooit.

Flirten met de grens in Antwerpen

De wandeling van het jaar in Antwerpen? Dat is de natuurpuntwandeling ‘Markvallei - Flirten met de grens in de vallei van het Merkske’ in Hoogstraten. Liefst vier keer hop je de Belgisch-Nederlandse grens over tijdens deze trip, terwijl je door 1900 ha topnatuur stapt. De statige dreven van het officiële stiltegebied Wortel-Kolonie brengen je naar de vennen van de Castelreesche Heide. De beekvallei ligt er af en toe erg nat bij, maar bruggetjes en knuppelpaden houden je voeten droog. Bezoekerscentrum De Klapekster vormt een gezellige afsluiter.

De vier mooiste van Oost-Vlaanderen

De vier mooiste herfstwandelingen van Oost-Vlaanderen vind je in één handig en gratis routeboekje waar je meteen mee op pad kan. Door bossen en natuurgebieden, soms uitdagend, dan weer heel toegankelijk. Voor elke wandelaar, dus. Alle routes leiden je langs mooie locaties, drink- en eetstops en logeeradresjes.

Limburg vol variatie

Een toffe herfsttrip met de kinderen? In het Pijnven vind je 2000 ha bos. Hier kunnen ze naar hartenlust klimmen en klauteren, en meteen bijleren over de bosbewoners. Of volg de rode pijltjes in het Pietersheimbos in het Nationaal Park Hoge Kempen en droom weg van ridders en jonkvrouwen terwijl je het Middeleeuwse verleden van de Waterburcht ontrafelt.

Laarzen bij? Trek dan naar het vochtige Haspengouwse leemplateau waar het pittoreske dorpje Zammelen regeert over de vallei van de kronkelende Mombeek. En dan heb je natuurlijk nog de Voerstreek, een beproefde klassieker onder de wandelaars. De Bronnenwandeling voert je langs de typische vakwerkhuisjes en een prachtig graftenlandschap. Ooit verkozen tot mooiste wandelroute van Vlaanderen.

Niets zo mooi als een eeuwenoud eikenbos in de herfst. Daarvoor moet je naar het Munsterbos in Bilzen. Aan de rand van de vijvers kan je bovendien de uitkijktoren beklimmen en speuren naar zeldzame water- en moerasvogels. Vergeet je verrekijker niet.

Uitwaaien aan zee

Nood aan een stevige portie Vitamine Zee? Waar wacht je nog op?! Stapschoenen aan en gaan! Want op de grens van de Westkust en de Frans-Vlaamse duinen ligt een wandelnetwerk van maar liefst 160 km verkeersluwe en onverharde wandelpaden. Strand, duinen, bossen en polders à volonté. Stippel je eigen wandeling uit aan de hand van genummerde knooppunten, kies je startplaats op de kaart en bepaal zelf hoelang je wandelt.

Altijd Het Zwin al eens willen verkennen? It’s your lucky day: ook in Knokke-Heist is er een grensoverschrijdend wandelnetwerk. Bewegwijzerde wandelpaden leiden je langs het charmante Knokke-Heist, Retranchement en Cadzand. Op het menu: een gevarieerd landschap met zee, strand en verschillende natuur- en bosgebieden. Ook hier kan je je eigen route samenstellen. Heerlijk uitwaaien!

De kleuren van herfst zijn het mooist bij valavond. Ga voor een weekend onder een bladertapijt

Logies voor tijdens de herfst