De mooiste gedichten en vergezichten

Vlaanderen Vakantieland 05 juni 2020

Waar men gaat langs Vlaamse wegen, komt men gedichten tegen. Van poëzie in het landschap tot stadsdichters die wolkenkrabbers omvormen tot woordwolken: overal lieten schrijvers en kunstenaars sporen na van dichterlijke vrijheid.

In Brugge heeft men iets met taal. Bruggelingen zijn niet alleen trots op hun dialect, maar blinken ook uit in woordkunst, kalligrafie en poëzie. Van de muur van het Bargehuis (‘Als je weggaat, kom je dan weer terug? Als ik terugkom, ben je er dan?’) tot het Concertgebouw waar op iedere stoel een deel van het gedicht ‘Op een dag’ van Peter Verhelst prijkt: overal in de stad lees je filosofische opschriften en boodschappen met een hoek af. Maak er meteen een citytrip van met een van deze piekfijne logeeradresjes.

Hét poëziedorp bij uitstek is natuurlijk Watou met haar jaarlijkse kunstenfestival. Ook het gedichtenparcours is zéker de moeite waard. Via de fietsknooppunten rijd je naar de verschillende poëtische haltes - 15 in totaal - waar je de gedichten kan lezen. De begeleidende gids is te verkrijgen bij Toerisme Ieper en Toerisme Watou. In de streek vind je tientallen vakantiewoningen en hotels om uit te puffen.

‘t Stad dicht

Antwerpen heeft een jarenlange traditie van nu al 10 stadsdichters. Zij hebben overal in ‘t Stad hun sporen nagelaten. Zo bracht Peter Holvoet-Hanssen een 3,2 kilometer lange poëtische woordenstroom aan op de waterkeringsmuur van De Schelde, geholpen door meer dan 500 Antwerpenaars die hem poëtische woorden over de Schelde bezorgden.

Maud Vanhauwaert, die onlangs de fakkel als stadsdichter doorgaf aan Seckou Ouologuem, ontwikkelde de tour Vers geplakt. In verschillende video’s gidst ze je langs plekken in de stad die van betekenis zijn geweest voor grote Antwerpse dichters als Willem Elsschot, Hendrik Conscience en Paul van Ostaijen. Een poëtische citytrip, waarbij je jezelf extra in de watten legt met een verblijf bij een van deze toplogies.

In Antwerpen vind je ook vijf gedichtenmuren, met onder meer deze verzen van Wannes Van de Velde: ‘Tussen zonnen, tussen manen / is de zwerver op reis. / Altijd zoekt ‘m andere banen / langs de grens van ‘t paradijs.’ Op zoek naar nog meer dichtkunst? Bezoek dan zeker ook het Letterenhuis, het geheugen van de Vlaamse literatuur.

Landschapspoëzie

Maar dichtkunst vind je ook in minder dichtbevolkte gebieden. In Lieteberg bijvoorbeeld, het stilste plekje van Nationaal Park Hoge Kempen. Stiltestenen met gedichten brengen dit onder de aandacht. Combineer een wandelroute zeker met een bezoekje aan het Blotevoetenpad! In Kuttekoven ontdek je dan weer de natuurgedichten van Herman Rohaert via een landschapswandeling van 7,5 kilometer. Sluit je dag af bij de gastvrije uitbaters van de leukste b&b’s in Limburg.

De Muur van Geraardsbergen is voor altijd verbonden met de Ronde van Vlaanderen. Maar wist je dat je op een zevental plaatsen ook kan genieten van wielergedichten van Willie Verhegghe? Ook aan het stadhuis hangt een gedicht van hem: ‘Renners sterven niet/ ze verdwijnen alleen maar uit het zicht’.

Haiku’s

Geert De Kockere was een jaar lang bergdichter in Heuvelland. Zijn poëtische ingrepen zijn op vele plaatsen terug te vinden, waaronder op de Belvederètoren - de blikvanger van de Kemmelberg. De dichter graveerde ook haiku’s in de zitbanken van het Stiltepad. Leun achterover en laat je vervoeren door dichterlijke impressies van het landschap. Logeren in het Heuvelland doe je bij een van deze bijzondere adresjes.

Nog meer haiku’s vind je in Tildonk. In het Belevingscentrum '14-'18 staat zelfs een haikuboom, die via gedichten de vreselijke gebeurtenissen wil herdenken die hier plaatsvonden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een voorbeeld: ‘Tussen de rimpels, / ik lees opa's verhaal van / zijn wereldoorlog’. Niemand minder dan Herman Van Rompuy is peter van dit bijzondere project! In de omgeving van Tildonk kan je trouwens ook mooi wandelen en fietsen. ‘s Avonds dineer je in het bruisende Leuven en logeer je er in een van deze logies. Twee vliegen in één klap!

Beeld: © Visit Flanders