Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
De meest verrassende virtuele museumbezoeken en online tours
Alle artikels

De meest verrassende virtuele museumbezoeken en online tours

Zelfs wanneer de musea gesloten zijn, kan je kunst ontdekken via een virtueel museumbezoek. En dankzij digitale rondleidingen hoef je niet de deur uit om een stad of streek te verkennen. Dit zijn de beste tips voor een cultuurbezoek vanuit je luie zetel!

1. Museum Tour

Ook in moeilijke tijden blijft Toerisme Vlaanderen de passie voor erfgoed, kunst en cultuur delen met de rest van de wereld. Samen met de VRT ontwikkelde het Museum Tour, een reeks korte online documentaires over toonaangevende Vlaamse musea en collecties. De conservator of een andere expert vertelt gepassioneerd over de verzameling en de topstukken. Het enige wat jij hoeft te doen is van thuis uit genieten van de prachtige kunstwerken uit het Museum Mayer Van Den Bergh in Antwerpen, de Sint-Pieterskerk in Leuven, het Sint-Janshospitaal in Brugge, het KBR-museum in Brussel en het Industriemuseum in Gent!

2. Gent in pixels

Genieten van Gent, dat kan ook vanuit je luie zetel. Zo bekijk je de unieke tentoonstelling Van Eyck. Een Optische Revolutie online via een virtuele rondleiding door de curator of beluister je de audiogids van de expo. Hét topstuk van Van Eyck is natuurlijk het Lam Gods. Via deze online tool kom je alles te weten over het wereldberoemde altaarstuk en zoom je tot de kleinste details in op de vrucht in de devote handen van Eva, bijvoorbeeld. Nog niet verzadigd? Ontdek dan hier nog meer kunst van Van Eyck in close-up!

Een andere must try is de digitale 360° tour aan het Stadhuis van Gent. Scrol door de 51 historische zalen en leer meer over alle kunstwerken! Bij STAM Gent kan je liefst negen tentoonstellingen digitaal bezoeken, waaronder vaste waarde 'Het verhaal van Gent', 'Wereldtentoonstelling van Gent in 1913' en 'Gent, bezette stad'. Ook het Museum Dr. Guislain en het SMAK pakken uit met virtuele rondleidingen en imaginaire tours.

STAM Gent - (c) Visit Gent

3. Virtueel Vlaams-Brabant

Met de nieuwe tool Virtueel Vlaams-Brabant ontdek je de mooiste plekjes van de provincie aan de hand van prachtige 360°-graden foto’s. Van het Damiaanmuseum in Tremelo tot de Abdij van Averbode en van het Demerlandschap in Langdorp tot het Rock Werchter-park: het is heerlijk reizen van achter je beeldscherm.

In het verlengde hiervan is er de app Virtueel gluren achter erfgoedmuren, waarbij de couleur locale nog meer tot leven komt. Is dat daar ‘De Witte van Zichem’ die speelt aan de voet van de Maagdentoren? Absoluut!

Abdij van Averbode - (c) Toerisme Vlaams-Brabant

4. Brugge in 360°

Brugge is een mekka van de kunst. Ook digitaal! Zo kan je nu een online tour maken door de expo MEMLING NOW waarbij vijf hedendaagse kunstenaars in dialoog gaan met hun collega Hans Memling, één van belangrijkste schilders in de vijftiende eeuw in het Bourgondische Brugge. De e-tentoonstelling De Orde van het Gulden Vlies - een van de vele digi-expo’s - vertelt dan weer de geschiedenis van deze exclusieve ridderorde die ontstond ten tijde van de Bourgondiërs.

Ontdek je Brugge graag vanuit de lucht? Check dan de indrukwekkende 360° tour van Brugge en zoom onder meer in op het Gruuthusemuseum, het Stadhuis en het Brugse Vrije. Kunstliefhebbers kunnen meer dan 100 kunstwerken van de indrukwekkende Groeningecollectie in detail bewonderen. Ook bijzonder leuk: de kleurplaten van Van Eyck-schilderijen waarmee niet alleen de kids, maar ook volwassenen uren zoet zijn...

Memling Now - (c) Visit Bruges

5. M Leuven 24/7

Het Leuvense Museum M is non-stop geopend... op het internet. Er zijn podcasts, magazines en YouTube-video’s over de collectie die het ontdekken waard zijn. Graag the real deal, zij het dan digitaal? Duik dan in enkele van de recente tentoonstellingen, zoals Rodin, Meunier & Minne en Tussen Hemel en Aarde - Beleef 'Het Laatste Avondmaal' van Bouts of Borman en zonen. Met deze 360° tours komt de kunst tot leven op je netvlies!

Museum M - (c) Karl Bruninx

6. Online Antwerpen

Onder het motto “online zijn de musea altijd open” bundelt Stad Antwerpen alle virtuele mogelijkheden. Zo breng je een online bezoek aan het Rubenshuis, Museum Vleeshuis of het Letterenhuis. Bekijk bijvoorbeeld oude fietsaffiches uit de belle epoque, luister je op Spotify naar de klank van de stad of volg je op YouTube een rondleiding door het Rubenshuis.

Rubenshuis - (c) Dave Van Laere

DIVA presenteert momenteel een online versie van de tentoonstelling The jewellers art – revolutionaire juwelen uit de jaren 1960 – 1970, het Snijders & Rockoxhuis laat je in 360° binnengluren bij de tentoonstelling Blind Date en Museum De Reede laat je dan weer online scrollen door de collectie. M HKA, het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, ontwikkelde twee avant-garde wandelingen rond het museum via de app izi.TRAVEL.

Toch liefst live rondlopen tussen de kunst? Trek dan, weer of geen weer, naar het openluchtmuseum Middelheim! Download de app en ontdek de 77 highlights of volg een van de acht thematische routes.


Ontdek nog meer leuke logies op Logeren in Vlaanderen Vakantieland. Verschillende logiesuitbaters werken samen met restaurants en wijzen je de weg richting veilige take-awayopties. Informeer ernaar bij je boeking.

Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in