Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
De leukste foodmarkten
Alle artikels

De leukste foodmarkten

Foodmarkten zijn niet meer weg te denken in iedere hippe stad. Je proeft er gerechten van over de hele wereld in een gezellige sfeer. Wie mist de Boqueria in Barcelona als je ook in eigen land kan smullen bij de lekkerste eetkraampjes?

In Mechelen werd een 19de eeuws industrieel pand in de binnenstad omgevormd tot De Vleeshalle. Ooit boden slagers hier hun koopwaar aan, nu is de monumentale hal een culinaire hotspot. Twaalf standhouders serveren er de smeuïgste guacamole, kraakverse focaccia, échte Mechelse honing, aromatische phở en vers gebrande koffie. Je kan alles ter plekke proeven, maar ook ingrediënten inslaan voor thuis. Op de bovenste verdieping geven een tattooshop, designers en interieurarchitecten extra kleur aan De Vleeshalle. Hier kan je heerlijk logeren in Mechelen.

Ook in Gent werd een oude vleeshal uit de 15de eeuw omgetoverd tot hippe foodmarkt. In ‘t Groot Vleeshuis Gent vind je meer dan 175 Oost-Vlaamse streekproducten, zoals de Gentse gandaham, Tierenteynmosterd, bierkazen, graanjenever en cuberdons (of ‘neuzekes’, zoals ze zeggen in Gent). Je kan al deze gerechten meteen degusteren of een geschenkmand samenstellen. Les je dorst vervolgens in de kleinste kroeg van Gent: ’t Galgenhuisje. En boek meteen een nacht in een van deze unieke logeeradresjes.

In Ronse veranderde een oude kerk in een foodtempel. Sinds 2015 is De Passage het mekka voor wie houdt van het goede leven. Je vindt er Italiaanse delicatessen, een biowinkel en de lekkerste kazen en quiches. Zo ben je meteen op krachten om ook de rest van Ronse te verkennen, waaronder de unieke Sint-Hermescrypte, het textielmuseum en het muziekbos, waar volgens de legende de naam ‘Vlaamse Ardennen’ werd bedacht. Logeren in Ronse doe je in het prachtige Hostellerie Lou Pahou.

Een opkomend concept in West- en Oost-Vlaanderen is de Lokaalmarkt, waar lokale producenten hun etenswaren rechtstreeks aan de man brengen, vaak vers van het veld. Je vindt al Lokaalmarkten in Deerlijk, Roeselare, Brugge, Gent, Heule en Deinze. Kom je boodschappentas er op vrijdagnamiddag vullen bij de vele standhouders, en betaal alles in één keer bij de uitgang. Niet alleen duurzaam, ook verdomd handig!

Op het vlak van markten zit je goed in Antwerpen. Legendarisch is de zaterdagmarkt op het Theaterplein, een van de grootste van het land. Je kan er chique cava drinken en garnaalkroketten proeven, maar ook verse pasta en verse vis kopen. Deze markt is vooral bijzonder omwille van het ruime aanbod aan Mediterraanse producten bij de Turkse en Marokkaanse handelaars. Tip: kom met een nuchtere maag, en proef bij ieder kraampje de lokale specialiteit. Nieuw sinds de zomer van 2018 is de Dokmarkt op ‘t Eilandje. In de schaduw van het MAS kan je heerlijk kuieren langs tientallen kraampjes met groenten, bloemen en oesters. Boek meteen een nachtje bij in een van deze gezellige adresjes.

De laatste jaren duiken foodmarkten op als paddestoelen uit de grond. De nieuwste aanwinst vind je in Aarschot. De Met opende begin 2020 in het hartje van de stad. Het aanbod is divers: naast De Vleesbar kan je er ook terecht voor de lekkerste tajines, verse pasta's en kaasschotels. Om duimen en vingers van af te likken - nadat je eerst goed de handen hebt gewassen, uiteraard.

Beeld: © Visit Mechelen - De Vleeshalle


Dankzij de inspanningen van de hele sector, zijn de meeste overnachtingen en activiteiten nog steeds beschikbaar. Sommige logies en activiteiten zijn mogelijk geschrapt. Informeer je op voorhand over je uitstap.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in