De leukste foodmarkten

Vlaanderen Vakantieland 12 juni 2020

Foodmarkten zijn niet meer weg te denken in iedere hippe stad. Je proeft er gerechten van over de hele wereld in een gezellige sfeer. Wie mist de Boqueria in Barcelona als je ook in eigen land kan smullen bij de lekkerste eetkraampjes?

Hotspot in Mechelen: De Vleeshalle

In Mechelen werd een 19de eeuws industrieel pand in de binnenstad omgevormd tot De Vleeshalle. Ooit boden slagers hier hun koopwaar aan, nu is de monumentale hal een culinaire hotspot. Twaalf standhouders serveren er de smeuïgste guacamole, kraakverse focaccia, échte Mechelse honing, aromatische phở en vers gebrande koffie. Je kan alles ter plekke proeven, maar ook ingrediënten inslaan voor thuis. Op de bovenste verdieping geven een tattooshop, designers en interieurarchitecten extra kleur aan De Vleeshalle. Hier kan je heerlijk logeren in Mechelen.

Van vleeshal tot hippe foodmarkt in Gent

Ook in Gent werd een oude vleeshal uit de 15de eeuw omgetoverd tot hippe foodmarkt. In ‘t Groot Vleeshuis Gent vind je meer dan 175 Oost-Vlaamse streekproducten, zoals de Gentse gandaham, Tierenteynmosterd, bierkazen, graanjenever en cuberdons (of ‘neuzekes’, zoals ze zeggen in Gent). Je kan al deze gerechten meteen degusteren of een geschenkmand samenstellen. Les je dorst vervolgens in de kleinste kroeg van Gent: ’t Galgenhuisje. En boek meteen een nacht in een van deze unieke logeeradresjes.

De Passage in Ronse

In Ronse veranderde een oude kerk in een foodtempel. Sinds 2015 is De Passage het mekka voor wie houdt van het goede leven. Je vindt er Italiaanse delicatessen, een biowinkel en de lekkerste kazen en quiches. Zo ben je meteen op krachten om ook de rest van Ronse te verkennen, waaronder de unieke Sint-Hermescrypte, het textielmuseum en het muziekbos, waar volgens de legende de naam ‘Vlaamse Ardennen’ werd bedacht. Logeren in Ronse doe je bij een van deze topadresjes.

Lokaalmarkt in West- en Oost-Vlaanderen

Een opkomend concept in West- en Oost-Vlaanderen is de Lokaalmarkt, waar lokale producenten hun etenswaren rechtstreeks aan de man brengen, vaak vers van het veld. Je vindt al Lokaalmarkten in Deerlijk, Roeselare, Brugge, Gent, Heule en Deinze. Kom je boodschappentas er op vrijdagnamiddag vullen bij de vele standhouders, en betaal alles in één keer bij de uitgang. Niet alleen duurzaam, ook verdomd handig!

Culinaire plekjes in Antwerpen

Op het vlak van markten zit je goed in Antwerpen. Legendarisch is de zaterdagmarkt op het Theaterplein, een van de grootste van het land. Je kan er chique cava drinken en garnaalkroketten proeven, maar ook verse pasta en verse vis kopen. Deze markt is vooral bijzonder omwille van het ruime aanbod aan Mediterraanse producten bij de Turkse en Marokkaanse handelaars. Tip: kom met een nuchtere maag, en proef bij ieder kraampje de lokale specialiteit. Boek meteen een nachtje bij in een van deze gezellige adresjes.

De Met in Aarschot

De laatste jaren duiken foodmarkten op als paddestoelen uit de grond. Ook in Aarschot. De Met opende begin 2020 in het hartje van de stad. Het aanbod is divers: naast De Vleesbar kan je er ook terecht voor de lekkerste tajines, verse pasta's en kaasschotels. Om duimen en vingers van af te likken.

Beeld: © Visit Mechelen - De Vleeshalle