Vlaanderen Vakantieland - Beleven, ontdekken en logeren

Het goede leven in elke provincie
hotspots westhoek

De lekkerste hotspots van de Westhoek

In de Westhoek is het goed leven. Tot in de kleinste dorpjes vind je het ambachtelijk lekkers in de lokale winkels en hoevewinkels. Met patissier Greet Six uit Poperinge gaan we op verkenning door dit land van melk en honing.

Greet Six is moeder van drie, runt twee vakantiewoningen (’t Kapelhuis in Heuvelland en Grimminckhof in Watou) en bakt ambachtelijke taarten in Atelier Hortense in Poperinge. Ze is geboren en opgegroeid in de klei van de Westhoek en kent de regio rond Poperinge, Ieper en Heuvelland door en door.

Trendy ijssalon

We huren een muisstille, milieuvriendelijke e-scooter bij Eeuwenhout in Dranouter om het glooiende landschap te doorkruisen. Het maakt de beleving des te intenser.

In Poperinge doen we de gezellige Grote Markt aan, bewonderen we de talloze statige herenhuizen en brengen we een bezoek aan het Hopmuseum. Na het stadsbezoek nestelen we ons in L’Héritage op de Grote Markt. In dit trendy ijssalon worden naast heerlijk artisanaal roomijs ook andere ambachtelijke streekproducten verkocht zoals sappen, confituur, honing, chocolade, koekjes, siropen, koffie en bier. Je kan er zelfs workshops volgen.

Indrukwekkend eerbetoon

Greet boetseerde net als duizenden andere vrijwilligers een kleien beeldje voor het indrukwekkende kunstproject ComingWorldRememberMe in provinciedomein De Palingbeek bij Ieper. Elk beeldje herinnert aan één van de 600.000 slachtoffers die tijdens de Eerste Wereldoorlog in ons land vielen. De kunstinstallatie, een project van kunstenaar Koen Vanmechelen, is bijzonder indrukwekkend en komt volledig tot zijn recht in deze groene oase. Je kan het nog bezichtigen en er zelfs door lopen tot zondag 11 november. Wie Provinciedomein De Palingbeek nog uitgebreider wil verkennen, kan een wandeling uitstippelen op het wandelnetwerk Ieperboog.

Gezellige winkelstraten

Ook in vredesstad Ieper is het thema van de Eerste Wereldoorlog alomtegenwoordig met het In Flanders Fields Museum in de Lakenhalle en het dagelijkse Last Post – eerbetoon aan de Menenpoort. Moet je eens meemaken!

Het charmante Ieper biedt veel meer. Samen met Greet slenteren we langs de oude vestingen uit de 17e eeuw, snuiven we de sfeer op in de gezellige winkelstraten en piepen we binnen in hippe cafés en eethuisjes. Een prima lunchadres is Dépot in de Menenstraat waar ze originele salades, wraps, luxebroodjes en warme gerechten op tafel toveren. Ze hebben er ook een arsenaal aan heerlijk lokale streekbieren in huis. Rond Poperinge, Vleteren en Watou worden wereldberoemde klassiekers én hippe jonge bieren gebrouwen. De vier bierfietsroutes van Tournée Locale brengen je langs dit rijke biererfgoed.

Uitzicht op de wijngaarden

Greet heeft nog een verrassing in petto. Vanuit Ieper gaat het lichtjes klimmend naar Heuvelland. Een eerste stop is kabelbaan Cordoba. We zweven tussen de West-Vlaamse getuigenheuvels en hangen letterlijk boven de wijngaarden die je in Heuvelland zo talrijk vindt. Dat er zoveel wijndomeinen in Heuvelland te vinden zijn, is te danken aan de zuidwaarts gerichte hellingen, het milde klimaat en de speciale bodem van zand, klei en ijzerzandsteen. De combinatie van deze factoren levert de unieke wijnen op die we wat graag proeven op het terras van wijndomein Entre-Deux-Monts in Westouter. Het mooie uitzicht op de wijngaarden is een prima afsluiter van ons avontuur door dit stukje Westhoek.

Uniek logeren als God naast Frankrijk in de Westhoek.

Logies ontdekken