Vlaanderen Vakantieland - Beleven, ontdekken en logeren

Het goede leven in elke provincie
Belevingscentrum WOI

De Groote Oorlog is gedaan! Hoera!

De Eerste Wereldoorlog is voorbij! Nu net een eeuw geleden. Tijd om te herdenken en om te vieren. In Vlaams-Brabant doen ze dat met verbluffende kunst, ingetogen poëzie, pakkende tentoonstellingen en meer. Een herdenking om niet te missen.

Klaprozen om niet te vergeten
De indrukwekkende kunstinstallatie Maaiveld neemt heel het hoefijzerplein van de Panquinkazerne in Tervuren in. De site maakt je stil. Wandel door de 100 meter lange loopgraaf van gestapelde boomstammen, tel de klaprozen in het veld, en geniet van het uitzicht over de ruïne van het voormalige hertogelijk paleis en de vijvers in het Warandepark. Gratis te bezoeken tot 11 november 2018.

In de ogen van een vluchteling
Ze zijn met 66 miljoen, de mannen, vrouwen en kinderen die op zoek zijn naar veiligheid en een nieuwe thuis. Hoe voelt het als je de deur van je huis achter je toetrekt, niet zeker of je het ooit nog zal terugzien? Wat vertellen kinderen op de vlucht elkaar in hun chatsessies? De expo ‘In de ogen van een vluchteling’ in het Belevingscentrum ’14-’18 in Tildonk vertelt hun verhalen.

Luister naar de haikuboom
Het is stil en vredig onder de haikuboom in de kloostertuin van de Engelenburcht in Tildonk. Ooit was dit de hoofdzetel van de Duitse bezetter, maar nu heerst de rust. Lees de haiku’s in de takken van de boom en schrijf je eigen boodschap van hoop neer in de drie dichtregels van de Japanse dichtvorm. Wie weet krijgt het een plaatsje in de boom.

Door de lens van de bezetter
Duitse kunsthistorici, fotografen en architecten maakten aan het einde van WOI 10.000 beeldopnames van Belgische kerken, kastelen, kunstwerken, interieurs en ander buitengewoon patrimonium. Uniek fotomateriaal van een uitzonderlijke tijd. Materiaal voor een bijzondere openluchttentoonstelling in de kloostertuin van de Engelenburcht in Tildonk. Tip: combineer de expo met een bezoek aan het Belevingscentrum ’14-’18.

Overal in Vlaams-Brabant zijn er initiatieven, fietsroutes en wandelingen die het einde van WOI herdenken. Ontdek ze allemaal.

beleving WOI
beleving Tildonk WOI

Bekom van alle indrukken die je hebt opgedaan en blijf een nachtje slapen in een van deze logies.

Slaap er een nachtje over in een van deze logies