Vlaanderen Vakantieland - Beleven, ontdekken en logeren

Het goede leven in elke provincie
Citytrip in Aalst

Dé bestemming voor een verrassende last-minute citytrip: Aalst

Aalst is veel meer dan carnaval. Dit is de stad van priester Daens en Louis Paul Boon, van bruine kroegen en hippe koffiebars, van eeuwenoude gevels en verhalen.

Begin je bezoek aan Aalst in het toeristisch infokantoor aan de Hopmarkt. Een indrukwekkende 360° film dompelt je 7 minuten lang onder in wat de stad allemaal te bieden heeft. En dan kan je meteen op pad in de voetsporen van de kleurrijkste historische figuren als Priester Daens, Louis Paul Boon en Valerius De Saedeleer. Boeiende stadswandelingen die de geschiedenis van de stad doen herleven. Of kies voor een van de zondagse themawandelingen of stadswandelzoektochten en ontdek geheime hoekjes en ongekende plekken. Alleen en op eigen tempo, of als tof stadsspel met vrienden of familie.

Bezoek het oudste schepenhuis

De gevels van de Grote Markt zijn een trip door de eeuwen heen. Dé blikvanger is het oud schepenhuis, gebouwd in 1225 en het oudste schepenhuis van de Nederlanden. De sierlijke belforttoren kwam erbij in 1407; UNESCO-werelderfgoed met één van de oudste beiaarden van ons land. Elk kwartier klinken de klokken. Het bijzondere laat-gotische gebouwtje dat wat vooruitspringt, is het gebiedshuisje. Van hieruit sprak de baljuw het volk toe.

Ook bijzonder, en wegens succes verlengd tot en met december, is een bezoek aan het Rubensschilderij in de Sint-Martinuskerk. Dit altaarstuk werd destijds gemaakt in opdracht van de Aalsterse hop- en graanhandelaars.

Lekker eten in Aalst

Aalstenaars zijn echte Bourgondiërs. Dat merk je wel aan het aantal cafés, brasseries, hippe koffiebars en stijlvolle restaurants. Onze tip? Proef een Oilsjtersen Tripel – het Ondineke bier – in één van de bruine kroegen. En misschien krijg je wel een Aalsters ajuintje bij je warme drankje in de koffiebar, een heerlijk chocolaatje in de vorm van een ui.

Warme eindejaarsfeesten

Een avondje shoppen in een wervelende winterstad? Kom dan op 6 december naar Aalst Twinkelt. Iedere winkelstraat is betoverd met straattheater, hartverwarmende melodieën, vurige acts en vertederende kerstconcerten.