Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
Culinair genieten bij de vele culturen uit Vlaanderen
Alle artikels

Culinair genieten bij de vele culturen uit Vlaanderen

Vlaanderen is een multiculturele regio met inwoners van tientallen nationaliteiten en roots in verscheidene culturen. Nu reizen naar het buitenland deze zomer minder evident is, kan je ook in eigen land de rijkdom ontdekken van een andere cultuur. En hoe kan dat leuker dan op culinair vlak?

Als je in Antwerpen het Centraal Station uitwandelt, zie je voor je meteen de indrukwekkende pagodepoort die de Aziatische wijk aangeeft. Chinatown, de buurt in en om de Van Wesenbekestraat, is al decennia een thuishaven waar veel mensen uit de Aziatische gemeenschap elkaar ontmoeten en handel drijven. Je vindt er Sun Wah, de interessantste Aziatische supermarkt van de stad, maar ook tientallen restaurants zoals Tjoung-Tjoung (Thais), Pho Viet (Vietnamees), Da Jia Le (Maleisisch) en Bai Wei (traditionele Chinese noedels). Je kan de wijk ook verkennen met een Chinees-Belgische gids.

Al even bekend in Antwerpen is de joodse wijk, die zich uitstrekt tussen het Centraal Station, de Belgiëlei en de Mechelsesteenweg. Antwerpen telt een van de grootste chassidische gemeenschappen ter wereld. Met een gids kan je een rondleiding volgen door de joodse buurt. Wedden dat die zeker stopt bij Beni Falafel, waar je heerlijke kikkererwtenballetjes eet, of Hoffy’s, de legendarische koosjer restaurant en traiteur waar de gebroeders Hoffman uw smaakpapillen verwennen? Maak er een culinaire citytrip van en boek een nachtje bij een van deze bijzonder adresjes.

Van Gent naar Genk

Gent heeft een grote Turkse gemeenschap. Dat is het meest zichtbaar in de buurt rond Gent-Dampoort, met vele Turkse bakkers en hun overheerlijke börek en baklava. Ook in en om de Sleepstraat wonen veel mensen uit de Turkse diaspora. Hier vindt je heel wat Turkse restaurants, zoals Özgem, die voor een prikje de lekkerste pide (langwerpige Turkse pizza), grillades en mezes (tapas) serveren met een verfrissende ayran (zoute yoghurtdrank) erbij. Logeren in Gent doe je in een van deze romantische hotels.

Door het mijnverleden is er in Limburg een grote migratie uit Italië en later ook uit Marokko en Turkije. In Genk is dit sterk zichtbaar in de buurt van C-MINE, de culturele site die werd gebouwd rond de oude mijn van Winterslag. In de Vennestraat, de kosmopolitische slagader, is de diversiteit indrukwekkend. Je treft hier een aantal Italiaanse restaurants, waaronder Carbone en de dubbelzaak La Posta/Casa Paglia (pizzeria/trattoria), maar ook het Griekse restaurant Pyrgos en de Spaanse tapasbar El Mundo. De wereld in één straat! Vlakbij ligt deze viersterren b&b.

Multiculturele markten

Iedere zaterdag is het in de Vennestraat markt. Ook verderop in Limburg kan je in Heusden-Zolder op de mijnsite naar de multiculturele markt, elke tweede en vierde zondag van de maand. Je proeft er van producten uit alle windstreken, maar tikt er ook stoffen en gordijnen op de kop.

In Antwerpen is de exotische markt, iedere zaterdag op het Theaterplein, een begrip. Voor Marokkaanse noten en tapenades, de lekkerste gevulde pannenkoeken met feta en honing of voor verse pasta moet je hier zijn. Op de andere dagen kan je naar de Handelstraat, die 2060 Antwerpen doorkruist. De goedkoopste en lekkerste groenten, fruit, vis en vlees vind je er in overvloed!

Beeld: © Visit Flanders


Dankzij de inspanningen van de hele sector, zijn de meeste overnachtingen en activiteiten nog steeds beschikbaar. Sommige logies en activiteiten zijn mogelijk geschrapt. Informeer je op voorhand over je uitstap.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in