Cruise langs de beste cocktailbars van Vlaanderen

Vlaanderen Vakantieland 05 juni 2020

Vergeet Pasoa met een parasolletje, de Vlaamse bartenders schudden met plezier een perfecte negroni, Zombie of Vieux Carré uit hun mouw, of beter: shaker. Cruise langs Vlaanderens uitstekende cocktailscene en verleng de cruisepret met een slaapplek dichtbij de beste cocktailbars van het land. Zo hou je het nog veilig ook!

Geen water maar een kater

Grapje: een deftige cocktailbar voorziet je meestal van een oneindig glas water om ongewenste bijwerkingen te voorkomen. Bij L'Apereau in Blankenberge komt daar nog het zicht op de oneindige plas die de Noordzee is bij. Denk: avontuurlijke signatuurcocktails, zowel kruidig als verfrissend, mocktails en klassiekers, pal in de Blankenbergse jachthaven. Een fietstocht van 40 minuutjes kustlijn verder vind je, als je goed zoekt, The Pharmacy. De speakeasy van bartender-familie Van Ongevalle in Knokke Heist is intussen een naam met faam. Slapen aan de kust? Wees gerust!

Mixology bij de Post

Gentse cocktailliefhebbers weten dat ze op Oudburg moeten zijn. Voor uitgebalanceerde experimenten met klassiekers is er Jigger’s op nummer 16. Voor meer exotische sferen steek je over naar nummer 47, daar zit Tiki-bar The Drifter. Niet voor wie Pisang Orange met een schijfje ananas verwacht, wel voor perfecte margarita’s en uitgekiende rumdrankjes.

Niet veel verder zit Brasserie Cafe Theatre dat niet alleen de beruchte Bloch-bakkerij huisvest maar tevens een gesmaakte cocktailbar met aan het roerstokje bartenders die al meerdere mixology-wedstrijden wonnen. ’s Avonds keer je terug naar cocktailbar The Cobbler op de benedenverdieping van een oud postgebouw. Slapen kan in een van onze logies in het Gentse. 

When in Bruges

Bruggenaren kunnen er prat op gaan dat bij cocktailbar Groot Vlaenderen hun cocktail volgens de regels van de kunst wordt samengesteld. In de Kuipersstraat vind je ook nog Bar Ran. De Van Ongevalle-telg en echtgenote Janah bouwden de leegstaande frituur Everest om tot een gloednieuwe cocktailbar, waar je ook eten kan bestellen bij je favoriete poison. Keert de wind richting Kortijk? Viersterrenhotel Damier staat gekend om z’n al even classy cocktailbar, Sprezza.

Hasselt-Genk: 1-2

Ook Limburg heeft een paar straffe cocktailnamen. Bij Koks & Tales in Hasselt zijn (onder meer) de ‘sours’ een aanrader. Steek door naar hartje Genk voor originele maar evenwichtige cocktails bij WonderBar, in een interieur geïnspireerd op Alice's Wonderland. Beetje blijven plakken? Dan hoef je enkel de straat over te steken naar Roots Bar. De unieke drankjes worden bij goed weer ook geserveerd op de Roots Garden Rooftop, althans tot nu, het best bewaarde geheim van Genk. Leg je daarna te slapen in een van deze logies in en rondom Genk.

Voorbij de Stella in Leuven

Eindig je in Leuven, boek dan een logies in het centrum van de stad. De cocktails in Origins zijn een perfecte start van een mooie avond. Bijtanken doe je bij Bar Nine.

De zeven van Antwerpen

Het wordt moeilijk om het bij één enkele cocktailbestemming te houden in Antwerpen. Alleen al op ‘t Zuid rijgen de cocktailbars zich op minder dan een mijl aan elkaar. Ze noemen zichzelf dan ook ‘The Golden Mile’. Bar Burbure, Sips, BelRoy’s (dat sinds kort ook op ’t Eilandje zit) en The Dirty Rabbit hebben elk hun eigen concept, maar delen de focus op perfecte cocktails. 

De Antwerpse cocktailbars kan je moeilijk op een avond afwerken. Je boekt dus maar beter je plaatselijke kajuit

Vlakbij de Groenplaats is er bar Riga, in een voormalige reiskofferwinkel. Nu je toch in het centrum bent kan je nog even lekker wegzakken in het salon van de opperbeste klassieker Cocktails at Nine. Of ga op zoek naar de speakeasy achter de boekenkast bij het hippe Dogma Cocktails.

En nog vier op De Parking

Gooi ook eens de trossen los in de rand van de stad. Meer je aan bij Park Den Brandt dan vind je achter een klein deurtje in het voormalige Koetshuis de spin-off van de Knokse speakeasy The Pharmacy. Wie het roer omslaat richting Berchem, kan zeker niet voorbij aan het geslaagd experimentele Plantage, op de Zurenborgse Dageraadplaats. Niet veel verder, op het dak van Brouwerij De Koninck in Berchem, bereidt ook Blacksmoke prima cocktails. Vandaaruit is het maar een kleintje naar het voormalige Augustinessenklooster in het Groen Kwartier waar je van de cocktailkunde van de bartenders van August kan genieten.

Beeld: © Toerisme Knokke