Vlaanderen Vakantieland - Beleven, ontdekken en logeren

Het goede leven in elke provincie
gravensteen

Citytrippen met het hele gezin in Gent

In de meeste Gentse musea is de toegang voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar gewoon gratis. Gent is een gezinsvriendelijke stad en leent zich perfect voor een citytrip. Je kan er ravotten in de parken, riddertje spelen in het Gravensteen, op speurtocht gaan met het draakje Fosfor en coole musea bezoeken.

Op de ramen van restaurants, cafés en winkels vind je vaak een logo met ‘Babyspot’. Dat betekent dat je er welkom bent om je baby te voeden of te verschonen.

Bij Buggypunt Gent onder de stadshal kan je gratis een buggy lenen voor een bezoek aan de stad. De compacte en wendbare buggy’s zijn voorzien van een grote draagmand.

Speurtocht in de stad

Kinderen tussen 5 en 12 jaar zullen hun hart ophalen met een speurtocht samen met het draakje Fosfor. De sloddervos verliest altijd wat. De speurtocht naar de bril van Fosfor brengt je in twee uur langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de historische binnenstad. De speurtocht is gratis downloadbaar op je smartphone of tablet via de app OJOO (enkel als je je al in Gent bevindt).

Nieuwsgierig naar kunst

Kunststad Gent herbergt tal van toonaangevende musea. In de meeste musea mogen kinderen en jongeren tot 18 jaar gratis binnen. De ouders kunnen gebruik maken van de CityCard. Er wordt vaak een apart programma voorzien voor gezinnen. Zoals in het Stedelijk Museum voor Actuele Kunsten, kortweg S.M.A.K., waar je een heuse ontdekkingstocht door het museum kan ondernemen.

Op de Bijlokesite vind je het STAM, het Stadsmuseum Gent. In dit interactieve museum wordt het verhaal van Gent van de middeleeuwen tot de toekomst verhaalt. Kinderen vanaf 9 jaar kunnen het STAM met de ‘Cuberdanny zoektocht’ ontdekken, een doe-boekje vol leuke opdrachten en illustraties. Je kan in het museum ook helpen bouwen aan de witte LEGO-torens.

Achter een 18e -eeuwse rococogevel in de Jan Breydelstraat schuilt het hypermoderne Design Museum Gent. Het is het oudste museum van de stad. De collectie wordt nog steeds aangevuld met spraakmakend design. Gezinnen kunnen er het museumspel spelen of een leuke workshop volgen.

Nog zo’n museum waar je ogen en oren tekort komt, is het Industriemuseum, in de Minnemeers. Kleuters gaan er op ontdekking met het spel ‘Op stap met Emma en Emiel’ over hoe arbeiders vroeger leefden. Lagere schoolkinderen maken met de spelen ‘Zakje vol verrassingen’ en ‘KidKastKraak’ kennis met het museum en zijn uitgebreide collectie.

Duik in het verleden

Het door Unesco als werelderfgoed erkende Belfort staat tussen het Sint-Baafsplein en de Stadshal. Eeuwenlang tuurde de torenwacht boven op het Belfort over de stad. Nu kan je er zelf genieten van het uitzicht. Op de drie tussenverdiepingen vind je thematische museumpjes. Het ‘Spel van de Slotenmaker’ loodst kinderen van 6 tot 12 jaar door het historische Belfort. Wist je dat je op sommige tijdstippen je favoriete deuntje kan laten afspelen op de beiaard?

Nog zo’n aparte wereld in het centrum is het Gravensteen. In deze middeleeuwse waterburcht stap je echt in een teletijdmachine. Net als in bijna elke Gents museum kan je ook in het Gravensteen je eigen aparte verjaardagsfeestje vieren!

Een bijzondere wereld

De Wereld van Kina is een natuurmuseum voor kinderen en jongeren. Je hebt enerzijds Het Huis (Sint-Pietersplein 14) en anderzijds De Tuin (Berouw 55). In Het Huis vind je mineralen, fossielen, insecten, schelpen, vogels… “Het is als een spannend avonturenboek waarin je steeds verder kunt lezen”, klinkt het. Kinderen vanaf 4 jaar kunnen er al hele speurtochten ondernemen.

Met de bus (bus 5 vanaf het Sint-Pietersplein) kom je bij De Tuin. Deze educatieve tuin is de oudste heemtuin van Vlaanderen. Er staan 1500 bomen, planten, kruiden en bloemen. Elfjes leiden de kleinsten rond in de Tinkeltuin, de zintuigentuin.

Ravotten in het groen

Gent telt een zevental parken en een veelvoud aan groene plekjes. Het Sint-Baafskouterpark werd bewust aangelegd als een ‘prettige wildernis’. Het Baudelopark is een speelparadijs langs het water en in het Citadelpark kan je veel verborgen hoekjes ontdekken, ideaal om verstoppertje te spelen. In het Zuidpark vind je de skaters en gezinnen met jonge kinderen houden zich graag op in het Rommelwaterpark.

De tuin van de eeuwenoude Sint-Pietersabdij op het gelijknamige plein is een goed bewaard geheim. Deze gratis toegankelijke tuin met wijngaard en ruïne is een oase in de stad.

Aan de rand van de stad vind je een aantal ‘nieuwe’ natuur- en recreatiegebieden. In de Gentbrugse Meersen vind je toffe speeltuinen en kan je je uitleven op een blotevoetenpad. In de Bourgoyen – Ossemeersen trekken kinderen vanaf 5 jaar met een Boeboeksrugzak de vochtige graslanden in.

Kinderen zijn sporthelden

Het Sport- en Recreatiepark Blaarmeersen bevindt zich naast de Watersportbaan. Op warme zomerdagen kan je hier onder het goedkeurend oog van een redder afkoeling komen zoeken. De waterspeeltuin met glijbaan en het uitgestrekt zandstrand zijn belangrijke troeven voor het jonge volkje.

Zin om te zwemmen, maar de weergoden willen niet mee? Kies dan voor het subtropisch zwemparadijs Lago Gent Rozebroek. Hier beleef je een hele dag waterfun en wellnessplezier. Ook aan de allerkleinsten werd gedacht met warme kinderbaden en een waterspeeltuin.

Blijf met het hele gezin logeren in het centrum van Gent.

Gezinsvriendelijke logies