Check! 18 must-visits om af te vinken op je bucketlist

Vlaanderen Vakantieland 04 augustus 2021

Social media staan vol met verborgen pareltjes of #hiddengems met hoog postkaartgehalte. Weten waar je de must-visits van Vlaanderen vindt? Deze lijst bundelt dé 18 plekjes die absoluut de moeite zijn. Het enige wat jij nog moet doen is afvinken.

Garden goals

De Rozentuin van Coloma is dé reden om af te zakken naar domein Coloma in Sint-Pieters-Leeuw. In de internationaal befaamde rozentuin groeien namelijk meer dan 3000 verschillende rozenvariëteiten uit alle werelddelen. Goed voor een weelderige 15 hectare kijk- en wandelplezier. Mis zeker de klimrozen op het fruitbomenarboretum niet!

Rozentuin van Coloma - (c) Lander Loeckx

Elektriciteit in de lucht

Transfo in Zwevegem is nog zo’n hotspot waar je echt geweest moet zijn. Op de site van een voormalige elektriciteitscentrale kan je zelfs duiken in een oude stookolietank. Een zomerbar, kajaks en avonturenparcours maken er vervolgens een volwaardige vakantieplek van. Bovendien staat er nog veel meer op het programma!

Transfo Zwevegem - (c) Vlaanderen Vakantieland

Dune du Kempen

Limburg ligt vér van de kust. Nochtans kan je er moeilijk om de duinengordel van bijna 3000 hectare heen. De hoogste is de Oudsberg, met 85 meter boven zeeniveau. Op de top heb je National Geographic-waardige panorama’s over het natuurreservaat met heide, bossen en graslanden.

Duinengordel De Oudsberg - (c) Duinengordel.be

Cottage core

Wie het Waasland doorkruist, stuit tussen de drassige natuurgebieden in op superschattige dorpjes. Pas op dat je onderweg het dorpje Daknam niet voorbijsnelt. Het charmante dorpsplein vinkt namelijk alle essentials aan. Naast een wit ommuurd kerkje en enkele cafés staat er ook een knappe linde met romantisch bankje eronder.

Hoog van de toren

Ter hoogte van Beveren duikt er plots een eenzame radartoren op in het landschap. Deze regelt het scheepsverkeer op de Westerschelde. Nog beter: vanop de top heb je 360° uitzicht. Na een klim van acht meter over de wenteltrap kijk je van Zandvliet tot Doel, over de Schelde en de uitgestrekte Prosperpolder.

Op de dool

C-Mine, op de oude site van steenkoolmijn Winterslag, is sowieso een must-visit. Nog een leuke ontdekking is het C-Mine Labyrint op het binnenplein. De installatie is het werk van kunst- en architectenduo Gijs Van Vaerenbergh. Verdwaal een kilometer lang door de stalen gangen en bekijk de omgeving vanuit verschillende hoeken.

Geheime tuin

In Gent ontdek je de bijna-geheime binnentuin van de Sint-Pietersabdij. De verrassende stadsoase is een reconstructie van de pronktuin die een praalzuchtige abt hier ooit liet aanleggen. Neem je picknick mee en waan je, tussen de lavendel en wijnranken, in de Provence.

Sint-Pietersabdij // (c) VisitGent

Marnix wie?

Kasteel Marnix de Sainte Aldegonde (alias ‘Kasteel van Bornem’) is een mondvol maar beslist een omweg waard. Het ligt op een waanzinnig domein met sprookjesachtige tuinen. Het slot wordt omringd door water, wat het extra idyllisch maakt. En natuurlijk kom je er ook te weten wie Heer van Sainte Aldegonde Filip de Marnix was…

Kasteel Marnix de Sainte Aldegonde - (c) Sam De Bruyn (Handbagage) voor Toerisme Scheldeland

Poortpose

Veel Vlaamse steden hebben een – door Unesco beschermd – begijnhof. Als je er ééntje moet kiezen, is het Begijnhof van Diest een goeie bestemming. De pittoreske huisjes zijn immers mooi bewaard. De typische begijnhofkerk van Sint-Catharina werd bovendien recent gerestaureerd. Photo op: de Rubensiaanse barokke toegangspoort.

 

Op zoek naar tips en inspiratie?

In onze nieuwsbrief (per mail) lees je gratis toffe tips, verrassend advies en eindeloze inspiratie.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
 

Begijnhof Diest - (c) Lander Loeckx

Tunnelvisie

De Antwerpse Sint-Annatunnel werd al in 1933 geopend. Ook nu nog steken inwoners de Schelde over (of is het onder?) via de authentieke houten roltrappen. Veel originele elementen maken van de Voetgangerstunnel een niet te missen bezienswaardigheid. Aan de andere kant, vanop Linkeroever, heb je trouwens een fantastisch uitzicht op de skyline van de stad.

Voetgangerstunnel - (c) Katleen Michiels

Beeldenstorm

Wie door Nieuwpoort wandelt kan honderd windhanen zien wapperen langs de havengeul. Het kunstwerk hoort bij het permanente beeldenpark van Triënnale Beaufort. Het kunstproject poot elke drie jaar fantastische werken neer langs 67 kilometer kust. 

Kleur op straat

Streetartproject ViewMasters in Dendermonde wordt in de zomer van 2021 vervolgd. De werken uit 2018 krijgen kleurrijk gezelschap van een vijftal nieuwe werken. Dit najaar komt er zelfs een unieke hypecourt bij: een kunstwerk, geschilderd op een basketbalveld. 

Lieflijk

De Brugse Godshuizen doken vanaf de 14de eeuw op als vorm van liefdadigheid. Het waren groepjes huizen voor bejaarden en andere hulpbehoevenden. Ook nu wonen er (onder meer) nog senioren in de gemoderniseerde pandjes. Typisch zijn de witte gevels en kleine stadstuintjes. Een van de mooiste exemplaren is De Vette Vispoort in de Moerstraat.

Godshuizen - (c) VisitBruges

Groene stadsbiotoop

Verborgen in het Antwerpse Groen Kwartier ligt Pakt. De oude industriële site werd omgeturnd in duurzame creatieve hub. Bedrijfjes leven er in symbiose met de locatie. Zo vangt de koffiebar het water van de daktuinen op. Daar worden dan weer groenten gekweekt voor de pizzeria… Ga zeker op zoek naar deze gezellige groene plek!

PAKT%20-%20Jules%20Bordetstraat
PAKT - (c) Victoriano Moreno

Overstroming

Eeuwen aan water- en natuurgeweld lieten in het Meetjesland een imposant spoor na. De vrije natuur en grote waterpartijen van de idyllische Asseneedse kreken vormen nu echter een oase van rust. Niet alleen voor vogels, dieren en planten, ook voor wie graag even verdwaalt in een fantastisch stuk groen.

Asseneedse kreken - (c) Toerisme Meetjesland

Tussen park & pint

De Leuvense Abdij van Park ligt midden in het groen naast drie kanjers van vijvers. Het schitterend gerenoveerde erfgoed is absoluut een bezoek waard. Je kan er bovendien nog veel meer beleven. Proef de bio-groenten van de paters, hun zelf gebrouwen biertjes of plof neer bij Brasserie De Abdijmolen.

Lijsttrekker

Concertgebouw Brugge veroverde een plek in het boek ‘1001 buildings you must see before you die’ van Mark Irving. Je weet dus wat je te doen staat! Je kan er een origineel belevingsparcours volgen, van de imposante concertzaal tot op het dakterras. Op de zevende verdieping heb je een adembenemend panorama.

Kort door de bocht

Het mooie Sint-Amands ligt erg idyllisch, in een brede Scheldebocht. Zet hier zeker ‘Den Dam’ op je to do-list. In de arbeidershuisjes woonden vroeger arme vissers en schoenmakers. Het (toen wel wat minder pittoreske) straatje intrigeerde dan ook hordes kunstenaars zoals dichter Emile Verhaeren.

Den Dam - (c) Mie de Backer

 

Op zoek naar een gezellige overnachting?

Vlaanderen Vakantieland is vele mooie dorpen en steden met gastvrije logies rijk.