On a budget: de beste tips voor een betaalbare trip

Vlaanderen Vakantieland 09 juli 2020

Krap bij kas maar toch zin in een trip? Hippe hostels, originele tours en verbroederen met de locals: deze tips maken budgetproof door Vlaanderen cruisen perfect mogelijk, zonder in te leveren aan vakantiegevoel.

De hostel way of life

Een hostel is een prima manier om de rekening te temperen. Bovenop de lage prijs, is er de authentieke backpackersfeer. Je staat er nauwer in contact met de andere reizigers door de minder formele sfeer en de gemeenschappelijke ruimtes. Je vindt dus al makkelijk iemand om je vervoer of excursie mee te delen. Er zijn hostels in de stad, aan de kust, in het groen, en vaak hebben ze een specifiek karakter of originele insteek. Vergeet dus die groezelige dorms en files bij het sanitair: hedendaagse jeugdherbergen blinken vaak uit qua design en de kamers hebben steeds vaker een privébadkamer. 

Prijsloze ervaringen

Sommige hostels bieden gratis workshops, evenementen en activiteiten aan, check dus zeker vooraf de website. Ook je ontbijt is dikwijls inbegrepen in de overnachting, het restaurant heeft democratische prijzen en ze staan er meestal voor open om een lunchpakket te voorzien. Bij het moderne Snuffel Hostel op 800 meter van de Brugse Grote Markt ontmoet je locals tijdens de optredens, lezingen, debatten, filmvoorstellingen of in de bar bij een Belgische trappist.

Niet-zo-doorsnee bestemmingen

Durf af te wijken van je bucketlist. Er zijn zoveel verbazende plekken in Vlaanderen die maar al te vaak onder de radar blijven en minder duur zijn dan de traditionele hotspots. Geen wandelingen in de Pyreneëen deze zomer maar een trektocht door het grote Netewoud. Of waarom de internationale wateren opzoeken als je kan gaan beachen of suppen in hartje Limburg? Bovendien zijn er goedkopere manieren om trekpleisters te bezoeken dan een commerciële plezierboot of georganiseerde busreis. De meeste regio’s hebben gratis wandel- en fietsroutes langs hun mooiste - en niet alleen de bekendste -bezienswaardigheden. Er bestaan zelfs begeleide jog- en mountainbike tours. Soms zijn er ook vrijwilligers die je gratis of voor een prikje rondleiden, bijvoorbeeld via Viva’s Tour.

Eten, off the beaten track

Foodtrucks zijn niet alleen hip, hun snelle hap is vaak lekkerder en minder prijzig dan die van de fastfoodketens in de grote winkelstraat. Check de zijstraten: hoe verder van het toeristisch centrum, hoe goedkoper (en authentieker) je een maaltijd kan scoren. 
Een bezoek aan de markt is niet alleen gezellig, de lokale, seizoensgebonden producten zijn ook nog eens gezond voor je bankrekening (en wie weet val je er voor een origineel souvenir). Zelfs op café scheelt de keuze voor een plaatselijk biertje vaak een slok op de borrel. Wil je naar een duurder restaurant, ga dan lunchen: het dagmenu is meestal een stuk goedkoper dan een volledig diner.

Meet the locals

Wanneer neem je beter een picknick mee? Welke plekken worden overrompeld in het zomerseizoen en wat zijn de verborgen pareltjes van een stad? Goed contact met de locals kan je heel wat budgetproof tips opleveren. Vermijd dure toeristische attracties en check hoe de lokale bevolking zich ontspant. Af en toe is er een hostel met een café dat ook door de buurt wordt gefrequenteerd, doe er je voordeel mee. 

In het gezellige cafeetje de 'Treckhaak' bij Treck Hostel in Gent zijn regelmatig activiteiten voor de buurtbewoners. Je logeert er op de indoorcamping in een van de tien themacaravans - van een junglethema tot een hangmat op Hawaii. Vlakbij zitten hippe lokale eet- en drinkadresjes zoals de Ganzerik', cafe congé, Trafiek en Woest.

Dinsdag is het nieuwe vrijdag

Vliegtuigtickets zijn bijna altijd goedkoper op dinsdag, en dat geldt eigenlijk een beetje voor alles wat met vakantie te maken heeft. De trein is een buitenbeentje, want (voor wie zonder reductie reist) minder duur met een weekendbiljet. Sommige activiteiten, attracties en evenementen zijn gekoppeld aan een voordelig retourtje. Kinderen treinen aan verlaagd tarief, voor jongeren is er tijdens de schoolvakanties Youth Holidays, een pas waarmee je een week tot een maand onbeperkt kan treinen. Logeren kost dan wel weer minder midden in de week.

Fun van A naar B

Het openbaar vervoer is goedkoper dan een taxi, nog voordeliger is de fiets of je eigen stel benen. Op een wandeling of fietstocht zie je de omgeving meer in detail en sta je in contact met de buurt. Bovendien train je er zo die lokale lekkernijen en ambachtelijke biertjes af.

Origineel zijn verplaatsingen met alternatieve vervoersmiddelen zoals een kajak of scooter: niet gratis maar meteen een attractie op zich. Met De Waterbus van Hemiksem tot Lillo en Liefkenshoek, en de veerdienst tussen Hoboken en Kruibeke in het Antwerpse en Oost-Vlaanderen bijvoorbeeld koppel je het nuttige aan het aangename. Ook andere regio’s bieden veerdiensten aan. In Oostende vaar je gratis van het centrum naar Oosteroever.

(Bijna) gratis toegang

Vergeet je studenten- of andere reductiekaart niet, grote kans dat je serieuze korting krijgt bij bijvoorbeeld openbare musea. Andere musea doen soms gratis open. Het dak van het Mas en z’n prachtig panorama is bijvoorbeeld altijd vrij toegankelijk.

Beeld (c) Vlaanderen Vakantieland - Snuffel Hostel