Er zijn nog heel wat plekken in Vlaanderen waar je van vakantie kan genieten. Ontdek hier hoe onze uitbaters de maatregelen handhaven.
On a budget: de coolste hostels en beste tips voor een betaalbare trip
Alle artikels

On a budget: de coolste hostels en beste tips voor een betaalbare trip

Krap bij kas maar toch zin in een trip? Hippe hostels, originele tours en verbroederen met de locals: deze tips maken budgetproof door Vlaanderen cruisen perfect mogelijk, zonder in te leveren aan vakantiegevoel.

De hostel way of life

Een hostel is een prima manier om de rekening te temperen. Bovenop de lage prijs, is er de authentieke backpackersfeer. Je staat er nauwer in contact met de andere reizigers door de minder formele sfeer en de gemeenschappelijke ruimtes. Je vindt dus al makkelijk iemand om je vervoer of excursie mee te delen. Er zijn hostels in de stad, aan de kust, in het groen, en vaak hebben ze een specifiek karakter of originele insteek. Vergeet dus die groezelige dorms en files bij het sanitair: hedendaagse jeugdherbergen blinken vaak uit qua design en de kamers hebben steeds vaker een privébadkamer. Bijvoorbeeld bij het Mechelse Hostel De Zandpoort, bovenop een indrukwekkende architectuur en verborgen groene binnentuin. Ook Hostel Wadi in Kasterlee vormt een aanrader: Italiaans design in de Kempense bossen.

Prijsloze ervaringen

Sommige hostels bieden gratis workshops, evenementen en activiteiten aan, check dus zeker vooraf de website. Ook je ontbijt is dikwijls inbegrepen in de overnachting, het restaurant heeft democratische prijzen en ze staan er meestal voor open om een lunchpakket te voorzien. Bij het moderne Snuffel Hostel op 800 meter van de Brugse Grote Markt ontmoet je locals tijdens de optredens, lezingen, debatten, filmvoorstellingen of in de bar bij een Belgische trappist.

Cultuurhostel Bed Muzet maakt deel uit van de cultuurcampus Lier. In het gerenoveerde klooster van de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans van Lier heb je toegang tot de volledig uitgeruste infrastructuur - leslokalen, oefen- en uitvoeringsruimten, piano’s, danslokalen, geïsoleerde slagwerkruimten en een opnamestudio.

Niet-zo-doorsnee bestemmingen

Durf af te wijken van je bucketlist. Er zijn zoveel verbazende plekken in Vlaanderen die maar al te vaak onder de radar blijven en minder duur zijn dan de traditionele hotspots. Geen wandelingen in de Pyreneëen deze zomer maar een trektocht door het grote Netewoud. Of waarom de internationale wateren opzoeken als je kan gaan beachen of suppen in hartje Limburg? Bovendien zijn er goedkopere manieren om trekpleisters te bezoeken dan een commerciële plezierboot of georganiseerde busreis. De meeste regio’s hebben gratis wandel- en fietsroutes langs hun mooiste - en niet alleen de bekendste -bezienswaardigheden. Er bestaan zelfs begeleide jog- en mountainbike tours. Soms zijn er ook vrijwilligers die je gratis of voor een prikje rondleiden, bijvoorbeeld via Viva’s Tour.

In de tuin van de voormalige directeurswoning op een industriële site in Zwevegem ligt Camping Transfo. Glamping of camping langs het Kanaal Bossuit-Kortrijk op een knooppunt van verschillende fietsroutes en wandelroutes. Je kan er ook escapen, duiken, snorkelen en meer. Je vindt het erg gevarieerde zomerprogramma op hun website. Hostel H, met backpackersbar en park ligt op zijn beurt dichtbij het Hasseltse centrum én het Limburgs fietsnetwerk.

Eten, off the beaten track

Foodtrucks zijn niet alleen hip, hun snelle hap is vaak lekkerder en minder prijzig dan die van de fastfoodketens in de grote winkelstraat. Check de zijstraten: hoe verder van het toeristisch centrum, hoe goedkoper (en authentieker) je een maaltijd kan scoren.
Een bezoek aan de markt is niet alleen gezellig, de lokale, seizoensgebonden producten zijn ook nog eens gezond voor je bankrekening (en wie weet val je er voor een origineel souvenir). Zelfs op café scheelt de keuze voor een plaatselijk biertje vaak een slok op de borrel. Wil je naar een duurder restaurant, ga dan lunchen: het dagmenu is meestal een stuk goedkoper dan een volledig diner.

Yust Antwerp zit vlakbij het Pakt en Stadsbrouwerij De Koninck, in een trending wijk buiten het centrum. De combi van hotel, hostel en longstay lofts met gratis fitness en co-working heeft ook zelf een hip restaurant, een rooftopbar en Firepit Patio De zelfgeproduceerde groene stroom, innovatieve luchtzuivering en een Instagrammable interieur krijg je er gewoon bovenop.

Meet the locals

Wanneer neem je beter een picknick mee? Welke plekken worden overrompeld in het zomerseizoen en wat zijn de verborgen pareltjes van een stad? Goed contact met de locals kan je heel wat budgetproof tips opleveren. Vermijd dure toeristische attracties en check hoe de lokale bevolking zich ontspant. Af en toe is er een hostel met een café dat ook door de buurt wordt gefrequenteerd, doe er je voordeel mee. Extra tip Brugge : Van het Lappersfortbos tot op het strand van Zeebrugge. Deze zomer duiken naast de talrijke groene parkstoelen meer dan 200 picknicktafels op. Zo kan je het groen in de stad (her)ontdekken en zalig en budgetvriendelijk culinair genieten.

In het gezellige cafeetje de 'Treckhaak' bij Treck Hostel in Gent zijn regelmatig activiteiten voor de buurtbewoners. Je logeert er op de indoorcamping in een van de tien themacaravans - van een junglethema tot een hangmat op Hawaii. Vlakbij zitten hippe lokale eet- en drinkadresjes zoals de Ganzerik', cafe congé, Trafiek en Woest.

Dinsdag is het nieuwe vrijdag

Vliegtuigtickets zijn bijna altijd goedkoper op dinsdag, en dat geldt eigenlijk een beetje voor alles wat met vakantie te maken heeft. De trein is een buitenbeentje, want (voor wie zonder reductie reist) minder duur met een weekendbiljet. Sommige activiteiten, attracties en evenementen zijn gekoppeld aan een voordelig retourtje. Kinderen treinen aan verlaagd tarief, voor jongeren is er tijdens de schoolvakanties Youth Holidays, een pas waarmee je een week tot een maand onbeperkt kan treinen. Logeren kost dan wel weer minder midden in de week.

Het imposante designhostel Groeninghe ligt op wandelafstand van het station en centrum van Kortrijk én op de grens met Frankrijk.

(c) Westtoer - Designhostel Groeninghe

Fun van A naar B

Het openbaar vervoer is goedkoper dan een taxi, nog voordeliger is de fiets of je eigen stel benen. Op een wandeling of fietstocht zie je de omgeving meer in detail en sta je in contact met de buurt. Bovendien train je er zo die lokale lekkernijen en ambachtelijke biertjes af.

Origineel zijn verplaatsingen met alternatieve vervoersmiddelen zoals een kajak of scooter: niet gratis maar meteen een attractie op zich. Met De Waterbus van Hemiksem tot Lillo en Liefkenshoek, en de veerdienst tussen Hoboken en Kruibeke in het Antwerpse en Oost-Vlaanderen bijvoorbeeld koppel je het nuttige aan het aangename. Ook andere regio’s bieden veerdiensten aan. In Oostende vaar je gratis van het centrum naar Oosteroever.

(Bijna) gratis toegang

Vergeet je studenten- of andere reductiekaart niet, grote kans dat je serieuze korting krijgt bij bijvoorbeeld openbare musea. In Brugge mogen jongeren met het juiste polsbandje deze zomer kunst kijken en challenges aangaan zonder te betalen in zes musea. Andere musea doen soms gratis open, de zeven stedelijke musea in Antwerpen bijvoorbeeld, elke laatste woensdag van de maand. Het dak van het Mas en z’n prachtig panorama is trouwens altijd vrij toegankelijk.

Internationaal gerenommeerd architect Vincent Van Duysen voorzag Jeugdherberg Pulcinella van grote ramen, lichtrijke kamers met privé-sanitair, een tof dakterras, chille lounge, bar en eetzaal, en dat alles in het oude stadscentrum.

(c) Logeren in Vlaanderen Vakantieland - PULCINELLA

Beeld (c) Logeren in Vlaanderen Vakantieland - YUST Antwerpen


Dankzij de inspanningen van de hele sector, zijn de meeste overnachtingen en activiteiten nog steeds beschikbaar. Sommige logies en activiteiten zijn mogelijk geschrapt. Informeer je op voorhand over je uitstap.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in