Brooklyn, Vlaanderen: op zoek naar de hipste buurten

Vlaanderen Vakantieland 02 juli 2020

Voor je op citytrip vertrekt, weet je graag wat hot en happening is op je bestemming. Elke Vlaamse stad heeft wel zo z’n trending buurt waar de koffie beter smaakt, de cocktails correct gemixt en de bedden mooier opgemaakt zijn.

Authentieke ingrediënten in Gent

Opvallend: hippe adresjes clusteren zich vaak rond een recent opgewaardeerd industrieel pand. Zo werd in Gent recent een oude gasfabriek gesaneerd tot woonpark Tondelier. In de buurt van het duurzaam nieuwbouwproject vestigden zich intussen best wat wijze zaken. Restaurant Maste aan de Tondelierlaan bijvoorbeeld, serveert pure gerechten en streekproducten met een Scandinavische twist in een dito interieur. Ook Slagerij Stadius op de Gasmeterlaan houdt van puur en werkt volgens de aloude tradities van het beenhouwersvak. Bij praatcafé Bar Oswald komt de Stella dan weer recht uit de tank, bovenop een ruime keuze aan andere bieren en cocktails. Retro, muziek en vintage shoppen doe je hier bij Be-Angeled. De private shop wordt geflankeerd door Sculpt & Victory, een dandy private kledingshop voor mannen met uniseks haarsalon.

©Stad Gent- Dienst Toerisme

Stadsbrouwerij en zomertuin

Op een luttele twintig minuten stappen, maakten de oude fabrieken van ACEC in Gent plaats voor Dok Noord. Naast kantoren herbergt de site winkels, sport- en vrije tijdszaken en een foodhal. Je kan hier terecht voor een drankje bij de DOK Brewing Company, waar met lange tafels, dertig tapkranen en een indrukwekkende bouwinstallatie een impressionante brew pub wordt uitgestald. Dorst gekregen? Slapen kan niet veel verder bij Hotel Den Briel.

Dok Noord - ©Marsell

Hippe hub met Leuvens uitzicht

De Vaartkom in Leuven was nog zo’n verkommerde industriële site. Nu wordt er aan cultuur en nurture gedaan. Culturele site OPEK combineert beide, met ruimte voor verschillende kunstdisciplines en hun Café Entrepot in het modernistische voormalige douanedepot uit de fifties. Het terras van de brasserie kijkt uit op oude silotorens en aangemeerde boten. Het vegetarische Noordoever, de gastronomische tapaszaak Zappaz en Gastrobar Hop zijn andere culinaire opties in de Vaartkom. Verderop, het Sluispark door, ligt bovendien De Smidse. In de oude smederij van AB Inbev kan je eten bij Rossi, de beste Italiaanse chef van het land (volgens Gault &Millau). De roots van de brouwerij liggen immers eveneens rond de Vaartkom. Brouwerij De Hoorn, waar de eerste Stella werd getapt, werd intussen omgeturnd in een social hub. Bij de bar met ruim terras en het hippe restaurant vloeit de Stella rechtstreeks uit de tank. Blijven slapen kan bij Park Inn By Radison Leuven, achter het station en op wandelafstand van de Vaartkom.

Vaartkom Leuven - ©Karl Bruninx

Slapen in het zwembad

Mechelen is volop bezig met de transformatie van de Keerdok én de Eandissite aan het Rode-Kruisplein. Deze worden omgetoverd tot een nieuwe stadswijk aan het water. Eerder al trok hotelketen Van der Valk er met een hotel-restaurant in ‘den Ouwen Dok’, het voormalig stedelijk zwembad en een beschermd monument. Je kan hier dus al meteen cool logeren. Aan hetzelfde plein neemt ’s zomers T’Ile Malines haar intrek in een oud sluiswachtersatelier met verborgen tuin, ingesloten door de Dijle. De zomerbar is geopend in de maand juli, telkens van donderdag tot en met zondag. Op een kwartiertje wandelen ligt Carbon bar & kitchen. Drie festivalfoodtrucks kozen voor brick and mortar en serveren hier hun opgewaardeerde streetfood met een cocktail. Pluspunt: ze hebben veel vegan en vegetarische opties. Nu je toch in de buurt bent: vaste waarde Het Anker ligt op amper vijf minuten wandelen van het Rode-Kruisplein. De familiebrouwerij brouwt z’n Maneblusser en Gouden Carolus al vijf generaties lang volgens het oude recept. Naast een rondleiding met degustatie kan je ook een tafeltje boeken in de brasserie of een kamer in hun hotel.

Op een (voormalig) onbewoond eiland

In de havengebouwen en pakhuizen van het Antwerpse Eilandje nemen al een tijdje hippere zaken, vooral horeca, hun intrek. Een van de nieuwkomers is de fijne cocktailbar BelRoy’s die al enkele jaren perfecte drankjes mixt op ’t Zuid. Pal aan het Mas, de culturele trekpleister van de buurt, ligt café Storm. Het museumcafé zonder franjes heeft een geweldig terras. Vanaf de eerste lentedag staat hier elke woensdagnamiddag Dokmarkt, een versmarkt met een upgrade: kraampjes met zicht op het Willemdok, het MAS en het Felix Pakhuis en de gelegenheid om meteen ook iets te eten of drinken. ’t Eilandje heeft zomerbars voor elke pluimage, zo ook het urban/artiestieke Bar Paniek in het Kattendijkdok. Al deze indrukken verwerken, doe je in het sfeervolle U Eat en Sleep. Voor wie toch nog honger heeft: het restaurant wordt geprezen door Gault Millau en Michelin.

Bar Paniek - ©Walter Saenen