Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
Brooklyn, Vlaanderen: op zoek naar de hipste buurten
Alle artikels

Brooklyn, Vlaanderen: op zoek naar de hipste buurten

Voor je op citytrip vertrekt, weet je graag wat hot en happening is op je bestemming. Elke Vlaamse stad heeft wel zo z’n trending buurt waar de koffie beter smaakt, de cocktails correct gemixt en de bedden mooier opgemaakt zijn.

Authentieke ingrediënten in Gent

Opvallend: hippe adresjes clusteren zich vaak rond een recent opgewaardeerd industrieel pand. Zo werd in Gent recent een oude gasfabriek gesaneerd tot woonpark Tondelier. In de buurt van het duurzaam nieuwbouwproject vestigden zich intussen best wat wijze zaken. Restaurant Maste aan de Tondelierlaan bijvoorbeeld, serveert pure gerechten en streekproducten met een Scandinavische twist in een dito interieur. Ook Slagerij Stadius op de Gasmeterlaan houdt van puur en werkt volgens de aloude tradities van het beenhouwersvak. Bij praatcafé Bar Oswald komt de Stella dan weer recht uit de tank, bovenop een ruime keuze aan andere bieren en cocktails. Retro, muziek en vintage shoppen doe je hier bij Be-Angeled. De private shop wordt geflankeerd door Sculpt & Victory, een dandy private kledingshop voor mannen met uniseks haarsalon.

©Stad Gent- Dienst Toerisme

Stadsbrouwerij en zomertuin

Op een luttele twintig minuten stappen, maakten de oude fabrieken van ACEC in Gent plaats voor Dok Noord. Naast kantoren herbergt de site winkels, sport- en vrije tijdszaken en een foodhal. Dorst gekregen? DOK Brewing Company combineert lange tafels, dertig tapkranen en een indrukwekkende brouwinstallatie tot een indrukwekkende brew pub in een oude transformatorhal, meteen Gents nieuwste stadsbrouwerij. Loop van Tondelier naar Doc Noord, spring dan zeker ook eens binnen bij Red Loft. De eventlocatie en voormalige katoenfabriek transformeert deze zomer van woensdag tot zondag in culinaire zomerbar RestoRed, met zonnige tuin, frisse living én barbecue op zondag. Slapen kan een deur verder bij bed & breakfast Studio 17.

©Marsell

Hippe hub met Leuvens uitzicht

De Vaartkom in Leuven was nog zo’n verkommerde industriële site. Nu wordt er aan cultuur en nurture gedaan. Culturele site OPEK combineert beide, met ruimte voor verschillende kunstdisciplines en hun Café Entrepot in het modernistische voormalige douanedepot uit de fifties. Het terras van de brasserie kijkt uit op oude silotorens en aangemeerde boten. Het vegetarische Noordoever, de gastronomische tapaszaak Zappaz en Gastrobar Hop zijn andere culinaire opties in de Vaartkom. Verderop, het Sluispark door, ligt bovendien De Smidse. In de oude smederij van AB Inbev kan je eten bij Rossi, de beste Italiaanse chef van het land (volgens Gault &Millau). De roots van de brouwerij liggen immers eveneens rond de Vaartkom. Brouwerij De Hoorn, waar de eerste Stella werd getapt, werd intussen omgeturnd in een social hub. Bij de bar met ruim terras en het hippe restaurant vloeit de Stella rechtstreeks uit de tank. Blijven slapen kan ook bij De Hoorn, in een van de lofts met onwaarschijnlijk mooi uitzicht over de haven, het kanaal en het Sluispark.

©Karl Bruninx

Slapen in het zwembad

Mechelen is volop bezig met de transformatie van de Keerdok én de Eandissite aan het Rode-Kruisplein. Deze worden omgetoverd tot een nieuwe stadswijk aan het water. Eerder al trok hotelketen Van der Valk er met een hotel-restaurant in ‘den Ouwen Dok’, het voormalig stedelijk zwembad en een beschermd monument. Je kan hier dus al meteen cool logeren. Aan hetzelfde plein neemt ’s zomers T’Ile Malines haar intrek in een oud sluiswachtersatelier met verborgen tuin, ingesloten door de Dijle. De zomerbar is dit jaar open van 3 juli tot en met 31 augustus van donderdag tot en met zondag. Op en kwartiertje wandelen ligt Carbon bar & kitchen. Drie festivalfoodtrucks kozen voor brick and mortar en serveren hier hun opgewaardeerde streetfood met een cocktail. Pluspunt: ze hebben veel vegan en vegetarische opties. Nu je toch in de buurt bent: vaste waarde Het Anker ligt op amper vijf minuten wandelen van het Rode-Kruisplein. De familiebrouwerij brouwt z’n Maneblusser en Gouden Carolus al vijf generaties lang volgens het oude recept. Naast een rondleiding met degustatie kan je ook een tafeltje boeken in de brasserie of een kamer in hun hotel.

Op een (voormalig) onbewoond eiland

In de havengebouwen en pakhuizen van het Antwerpse Eilandje nemen al een tijdje hippere zaken, vooral horeca, hun intrek. Een van de nieuwkomers is de fijne cocktailbar BelRoy’s die al enkele jaren perfecte drankjes mixt op ’t Zuid. Pal aan het Mas, de culturele trekpleister van de buurt, ligt café Storm. Het museumcafé zonder franjes heeft een geweldig terras. Vanaf de eerste lentedag staat hier elke woensdagnamiddag Dokmarkt, een versmarkt met een upgrade: kraampjes met zicht op het Willemdok, het MAS en het Felix Pakhuis en de gelegenheid om meteen ook iets te eten of drinken. Zomerbar Sommar, eveneens naast het MAS, werd dit jaar omgedoopt naar Sommar - The Jane Open Air. Je proeft er de sterrenkeuken van The Jane in openlucht met zicht op de Schelde. Te upscale? ’t Eilandje heeft zomerbars voor elke pluimage, van het urban/artiestieke Bar Paniek in het Kattendijkdok tot pop-up oase met uitzicht op de Scheldebocht Jardim. Al deze indrukken verwerken, doe je in het sfeervolle U Eat en Sleep. Voor wie toch nog honger heeft: het restaurant wordt geprezen door Gault Millau en Michelin.

©Walter Saenen

Dankzij de inspanningen van de hele sector, zijn de meeste overnachtingen en activiteiten nog steeds beschikbaar. Sommige logies en activiteiten zijn mogelijk geschrapt. Informeer je op voorhand over je uitstap.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in