Bier en God: bezoek deze abdijen en brouwerijen in De Kempen

Vlaanderen Vakantieland 18 maart 2021

Tien eeuwen oud en nog altijd even fascinerend: de Kempense abdijen. Combineer je verkenning van dit unieke religieuze erfgoed met het bezoek aan een brouwerij en proef een heerlijk streekbier. Uw ziel zal gezegend zijn!

De abdijen maken al eeuwenlang deel uit van het Kempense landschap. In de abdij van Tongerlo leven, bidden en werken de volgelingen van Sint-Norbertus al vele generaties in alle rust. Op de zeer grote abdijsite, gelegen tussen de velden, kan je op elk moment de knappe binnenplaats bezoeken. Spring zeker ook eens binnen in de abdijkerk en in het Da Vincimuseum, waar je de meest getrouwe replica ter wereld vindt van ‘Het Laatste Avondmaal’, geschilderd door een leerling van de Italiaanse grootmeester. De abdij van Tongerlo ligt in het Merodegebied, waar het wandelnetwerk in 2020 werd vernieuwd. Boek een nachtje in het vlakbij gelegen Hotel Geerts op de Grote Markt in Westerlo en verken deze prachtige streek tussen de abdijen van Tongerlo en Averbode.

Ook in de abdij van Postel, al sinds 1140 gelegen in een prachtige bosrijke omgeving, verblijven de norbertijnen in een oase van stilte. De paters houden zich er onder meer bezig met de teelt en de verwerking van medicinale kruiden. Naast de fabricatie van de bekende en heerlijke kaas, het abdijbrood en het Postelbier, allen verkrijgbaar in de abdijwinkel. Om duimen en vingers bij af te likken!

Drie%20biertjes%20Postel%20op%20een%20tafeltje
© Toerisme Provincie Antwerpen

Trappisten...

Veel recenter is de Abdij van Westmalle, gesticht in 1794 en gebouwd door uitgeweken Franse monniken. Deze abdij koestert een waardevolle bibliotheek, oude handschriften en schilderijen. De monniken bidden, studeren en werken in gewijde stilte. Daarom kan je de abdij en de brouwerij helaas niet bezoeken. Maar niet getreurd! In Café Trappisten proef je de wereldvermaarde Westmalse bieren Tripel, Dubbel of Extra en smul je van de halfharde trappistenkaas, die de monniken al sinds 1860 maken van de eigen Blaarkop koeien. Wist je dat er zelfs trappistenkaaskroketten zijn? Njom njom!

Aan de dreef van de abdij start het Trappistenpad, goed voor een prachtige wandeling van 8 km over onverharde bospaden door de bossen en weilanden. Je verkent de streek rondom de abdij waar de paters gesloten leven van de trappisten en hun bier.

Abdij%20Westmalle%20aan%20het%20water
© Abdij Westmalle

...en trappistinnen

Met de fiets? Probeer dan zeker de Trappistenroute: een tocht van 44 km (of verkort: 30 km) die je leidt van de trappistenabdij van Westmalle naar het trappistinnenklooster van Brecht. De Abdij Onze-lieve-Vrouw van Nazareth, zoals het klooster officieel heet, is helaas ook gesloten voor publiek. Maar zeer de moeite is het Trappistinnenpad, een route van 17 km die je brengt langs de mooiste hoekjes van de Brechtse heide. En vergeet bij vertrek niet binnen te springen in het abdijwinkeltje, waar je natuurlijke zepen en badschuim kan kopen die de zusters trappistinnen al sinds decennia op ambachtelijke wijze vervaardigen. Vraag er zeker naar de trappistenbiershampoo. De polyfenolen van het bier beschermen tegen veroudering en hebben een antibacteriële werking. Ook de vitaminen, oligo-elementen en mineralen… hebben positieve effecten voor het hoofdhaar en de huid. De merknaam is even simpel als geniaal: Trapp. Logeren doe je in De Statie, een chique hotel in het oude stationsgebouw van Brecht.

Liever de streek verkennen met de auto? Volg dan de Abdijenroute, een tocht van 105 km die je leidt langs de abdijen van Postel en Tongerlo, en ook de nabijgelegen abdij van Averbode aandoet. Op stap met rolstoel, kinderwagen of andere wieltjes? Geen probleem! Hier vind je gedetailleerde toegankelijkheidsinfo van heel wat bistro's, bezoekerscentra en bezienswaardigheden langs de Abdijenroute.

Abdij van Postel - © Toerisme Mol

Op bierenjacht

België is het bierland bij uitstek en in de Kempen kunnen ze er wat van. Naast de bekende abdijbieren van Westmalle en Postel zijn er nog veel andere brouwerijen actief, waarvan je sommige kan bezoeken.

Dat liefde een kaartspel is, wist je al. Maar dat ook bieren dat zijn, bewijst Brouwerij Het Nest in Oud-Turnhout: hier koop je biertjes als Schuppenboer, Koekedam, Hertenheer en Kleveretien. In Baarle-Hertog, pal op de grens van België en Nederland, vind je Brouwerij De Dochter van de Korenaar. Op vrijdag en zaterdag kan je de eigenwijze bieren degusteren, waaronder de speciale houtgerijpte bieren.

Bij ‘t Hofbrouwerijke in Beerzel kan je tien soorten bier bestellen, met grappige namen als ‘Hofdraak’ of ‘Bosprotter’. Brouwerij Stokerij Pirlot in Zandhoven is vooral bekend omwille van ‘Kempisch vuur’, de passionele biertjes en whiskey die het onder deze naam op de markt brengt. Brouwerij Leysen in Herentals, gelegen tussen de rivieren Nete en Aa, brouwt dan weer het bier ‘Baskwadder’, genoemd naar het monster dat ’s nachts door de Kempense straten zou spoken...

Plannen voor een kroegentocht? De Biertroefroute in Turnhout loodst je langs enkele geselecteerde cafés. Je proeft er speciale biertjes en legt een kaartje. Opgelet na enkele glaasjes op is het niet slim om zelf achter het stuur te kruipen. Geen nood: in Turnhout kan je vlot met de trein naar huis!

© Toerisme Provincie Antwerpen