Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
Bewonder de mooiste alleenstaande bomen
Alle artikels

Bewonder de mooiste alleenstaande bomen

dWat is er majestueuzer dan een eeuwenoude boom die moederziel alleen uittorent boven de omgeving? In Vlaanderen zijn er talrijke eenzame, maar epische bomen. Het zijn ideale plekjes voor een schaduwrijke picknick of een prachtige Instagram-foto.

We kunnen het ons haast niet voorstellen, maar in Lummen staat een eik van meer dan 1000 jaar oud. Deze oude reus heeft dus nog de Middeleeuwen meegemaakt! Je leert meer over het rijke verleden van deze eik via infoborden, terwijl je vanop de uitkijktoren een prachtig zicht hebt over de Vallei van de Zwarte Beek.

Verderop in Limburg staat in Borgloon de Tjenneboom. Vandaaruit heb je een panoramisch zicht op verschillende dorpjes van Heers, Sint-Truiden en Borgloon. Het is niet meer de originele oude kanandaboom: die werd eind 19de eeuw vernield tijdens een orkaan. Misschien was dat wel een wraakactie, want in de Middeleeuwen werden aan de oude boom naar verluidt heksen verbrand... Borgloon is een waar paradijs: om alles te ontdekken maak je er best meteen een tweedaagse van met een van deze logeertips.

De boom van Witse

Telkens als commissaris Witse uit de gelijknamige Eén-reeks het moeilijk had, kwam hij naar de ‘Witseboom’ nabij Vlezenbeek. Op een mooie wandeltocht door het Pajottenland passeer je heel wat mooie kastelen en ontdek je de bekende lindeboom op de Puttenberg, die sinds 2010 een beschermd monument is geworden - met dank aan Witse! Logeren in Vlezenbeek doe je bij de authentieke hotelhoeve Klein Nederlo.

Wist je trouwens dat er een wedstrijd bestaat voor ‘De mooiste boom van het jaar’? In 2016 ging die eer naar de dorpslinde van Massemen. Deze lindeboom van meer dan 400 jaar oud is een monument in de streek. Vooral de stam is een waar beeldhouwkunstwerk. In Massemen, een deelgemeente van Wetteren, kan je heerlijk gastronomisch dineren of iets drinken op het terras bij Den Vlaschaert, met zicht op het pittoreske dorpsplein. In de buurt wachten tien logeeradresjes je op voor een deugddoende overnachting!

Maak een pelgrimstocht

In Kaggevinne, op de grens tussen Scherpenheuvel en Diest, staat ook een machtige oude eik. Je kent de boom misschien uit een andere tv-reeks: De Smaak van de Keyser uit 2008, waarin de eik een sleutelrol speelde. Van aan de oude eik kan je prachtig wandelen, ofwel richting ‘t Zichems Veld ofwel door de holle wegen met ijzerzandsteen op de Prinsenboswandeling. Vanop de Vinkenberg zie je in de verte zelfs de Basiliek van Scherpenheuvel en de Abdij van Averbode!

Dit is dan ook een heerlijk rustgevende streek om even op adem te komen. Doe zoals een echte bedevaarder, en verblijf een nacht in De Pelgrim, dat in de schaduw van de Basiliek van Scherpenheuvel een warm onthaal biedt aan gelovigen en wandelaars van overal. Mag het wat sjieker zijn? Verblijf dan in het Oranje City Hotel in het hartje van Diest, een stijlvol hotel in een 16de eeuwse voormalig refugiehuis. Dé ideale uitvalsbasis voor een verkenning van het Hageland!

Beeld: © Westtoer


Dankzij de inspanningen van de hele sector, zijn de meeste overnachtingen en activiteiten nog steeds beschikbaar. Sommige logies en activiteiten zijn mogelijk geschrapt. Informeer je op voorhand over je uitstap.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in