Beroemd bezoek! Reis in het spoor van de sterren

Gezien op tv
Vlaanderen Vakantieland 01 mei 2021

Waar vind je de graffiti van Churchill en het gebroken hart van Tina Turner? Lees vooral verder... Deze tips verzekeren je van een verrassende vakantie in het spoor van the rich & famous.

Veel van onze lokale specialiteiten (bier, speculaas, Rubens…) veroverden de wereld. Dat toont ook de aflevering ‘Wereldberoemd’ van het tv-programma Vlaanderen Vakantieland. Maar wist je dat ook heel wat wereldsterren de weg naar Vlaanderen vonden? Boek alvast een kamer: deze celebs nemen je mee op ontdekkingsreis tot in de verste uithoeken, van aan de kust tot in hartje Limburg.

Churchill was here

De Handelsbeurs van Antwerpen kende heel wat bekende bezoekers sinds de oprichting in 1570. De oorspronkelijke middeleeuwse versie brandde later af. In 1945 kwam Winston Churchill langs in het intussen derde gebouw (jawel, ook de tweede beurs vatte vuur). Hij werd bij die gelegenheid uitgeroepen tot ereburger van Antwerpen. Iemand (was het Churchill zelf?) kerfde een aandenken aan zijn doortocht in een van de zuilen. Tussen 1985 en 2002 hielden modestudenten van de Antwerpse Academie hier bovendien hun afstudeershow. In de jury zetelden bekende designers als Jean-Paul Gaultier. Je kan de prachtige neogotische galerij en rijke geschiedenis van de Antwerpse Handelsbeurs zelf gaan ontdekken.

Heropening%20na%20renovatie
Heropening na renovatieHandelsbeurs - (c) Tom Cornille

Weekendje Antwerpen... What would Churchill do? Logeer bij B&B Sint-mariaburg voor een continental breakfast geserveerd op de kamer. Eens iets anders en – vast veel gezonder - dan een full English breakfast dus.

Ga zelf op wereldreis door de stad.

Murder on the Orient Express

De band van ons land met de Oriënt Express gaat verder dan Agatha Christies fictieve detective Poirot. Het was de jonge Luikse ingenieur Georges Nagelmackers die in de V.S. inspiratie vond bij de langeafstandstreinen. Hij zag er dat ’s nachts de zetels omgeturnd werden in stapelbedden. Terug thuis ontwierp hij chique wagons-lits naar de smaak van rijke Europeanen. In 1883 vertrok de Eastern Express – later de Orient-Express – voor het eerst vanuit Paris. Bij erfgoedvereniging Stoomtrein Maldegem-Eeklo vind je het enige Belgische gerestaureerde rijtuig van de legendarische luxetrein. Er staat ook een koninklijke eersteklassewagon van art-decodesigner Henry Van De Velde.

Stoomtreinen Maldegem - (c) Frederic Paulussen

Nog meer vintage grandeur in Eeklo! Bij het stijlvolle Hotel Shamon logeer je in alle luxe in een prachtig staaltje van art-nouveau.

Ontdek ook het historische gebouw van het provinciaal streekcentrum en pik meteen extra info mee over activiteiten in de omgeving.

Op zoek naar tips en inspiratie?

In onze nieuwsbrief (per mail) lees je gratis toffe tips, verrassend advies en eindeloze inspiratie.

 

Muzikaal pakket

De wereldberoemde bandleden van Deep Purple, ACDC, The Cure en The Police of artiesten als James Brown, Blondie, Lou Reed en Elvis Costello: het Limburgse Bilzen mocht ze allemaal al verwelkomen. Jazz Bilzen haalde immers decennia lang de grootste muzikanten naar de Demerstad. Zelfs Tina Turner stond er op het podium, toen nog met haar man Ike. Toeval of niet: amper twee weken later ging het paar uit elkaar… De gratis digitale ‘Demer Walk’ brengt je door de groene Demervallei langs de meest gedenkwaardige festivalplekken. De route wordt begeleid met muziek, interviews en verhalen. Inlezen of nagenieten kan met het boek ‘Jazz Bilzen’.

Afzakkertje? Hotel Beila ligt vlakbij de cafés in hartje Bilzen... De hippe loungebar/ exporuimte ter plaatse lonkt echter ook voor een glas.

Kom weer tot rust met deze vijf tips.

 

Op zoek naar een gezellige overnachting?

Vlaanderen Vakantieland is vele mooie dorpen en steden met gastvrije logies rijk. 

 

Austin Powers

“Here's the chocolate. It's from Bruges. That's in Belgium. That's where Daddy's from.” De ‘daddy’ uit deze quote? Sir Nigel Powers, vader van Dr. Evil en Austin Powers uit de gelijknamige filmtrilogie. Na een gezinsuitstapje met dramatisch plot raakt baby Dougie – a.k.a. Dr.Evil – vermist in het Brugse. Hij groeit op bij een Brugs koppel dat hem de liefde voor het kwaad én Brugse chocolade meegeeft. Brugge is trouwens, naast Unesco Werelderfgoed, zelf een beroemde filmster. De stad speelde al mee in verschillende films en series. Zo kaapte ze logischerwijze de hoofdrol weg van ‘In Bruges’. Het Stadhuis dubbelde dan weer als Westminster Palace in de BBC-serie The White Queen.

Opnames%20in%20het%20stadhuis%20voor%20de%20BBC%20reeks%20%22The%20White%20Queen%22

Slaap onder de sterren... Hotel Dukes’ Palace is het voormalige stekje van de Bourgondische adel én het eerste vijfsterrenhotel in West-Vlaanderen.

Hier ontdek je nog meer hidden gems in Brugge. Liever op trip langs nog meer filmlocaties, lees dan dit artikel.

Heiliger dan de paus

De bekendste inwoner van Tremelo, op Sven Nys na, is natuurlijk Jozef De Veuster - alias Pater/Sint Damiaan. Tot ieders teleurstelling zakte Paus Johannes Paulus II op het nippertje niet af naar het geboortedorp voor de zaligverklaring in 1995. Paus Benedictus XVI miste negen jaar later de kans om het goed te maken bij de heiligverklaring. Maar de patroonheilige werd wel nog verkozen tot grootste Belg aller tijden en hij kreeg, als kers op de taart, het ereburgerschap van de Vlaams-Brabantse gemeente. Doe het beter dan de kerkvaders en bezoek het Damiaanmuseum, al dan niet gecombineerd met de Damiaanwandeling of -fietstocht. Zijn laatste rustplaats - de Damiaan-crypte van de Sint-Antoniuskapel - ontdek je in Leuven. De kerk staat helemaal in het teken van de heilige, van zijn roeping tot aan zijn dood in Hawaï en zijn berging in het Leuvense mausoleum in 1936.

Damiaanmuseum - (c) Lander Loeckx

Hotel New Damshire, in het hart van de universiteitsstad, ligt aan het Pater Damiaanplein naast de Leuvense Sint-Antoniuskapel.

Detox (en soul) aan zee

In de jaren 80 maakt de aan lager wal geraakte soullegende Marvin Gaye een comeback met dank aan… Oostende. In de badstad vindt hij een gezondere levensstijl (zonder drugs) en de inspiratie voor een nieuwe plaat. In de videoclip van succesnummer ‘Sexual Healing’ is zelfs een hoofdrol weggelegd voor het casino van Oostende. Wie de worteltjes sneed voor zijn weldadig dieet? Niemand minder dan Arno, toen keukenhulp in het pension waar Gaye verbleef. Met de digitale wandelroute ‘Marvin Gaye Midnight Love Tour’ verken je Oostende in het voetspoor van de muzikant. De badstad trok trouwens wel meer bekende bezoekers. Het kunstboek ‘Oostende & Compagnie. Van Arno tot Zweig’ is een eerbetoon aan de 60 wereldfiguren die in Oostende aanmeerden.

Marvin Gaye in Oostende - (c) JJ Soenen/Toerisme Oostende

Nostalgie naar het vorstelijke Oostende? Kuier door de Koninklijke Gaanderijen naar de lobby in authentieke belle-époquestijl bij Thermae Palace.

Wist je dat ook Albert Einstein een tijd lang aan onze kust verbleef? Laat je inspireren door de jetset aan zee tijdens de belle époque.

 

Op zoek naar een leuk verblijf?

Ontdek het aanbod van Logeren in Vlaanderen Vakantieland

 

Bourgondisch jetsetten

Als hoofdstad van de Nederlanden was Mechelen de hotspot voor de Bourgondische jetset, met als epicentrum het Hof van Margareta van Oostenrijk. De landvoogd van de Habsburgse Nederlanden bracht niet alleen Keizer Karel groot. Het was namelijk bon ton onder Europese vorsten om hun kinderen naar Mechelen te sturen voor de opvoeding. Naast de familie van Karel V en enkele Italiaanse prinsen en prinsessen, kreeg ook de (onfortuinlijke) Engelse koningin Anna Boleyn er onderwijs. De wandelbrochure ‘In de voetsporen van Margareta’ troont je mee door het Bourgondische Mechelen. Een bezoek aan Museum Hof van Busleyden is daarbij onontbeerlijk. 

Het bier Gouden Carolus - genoemd naar de gouden munten van Keizer Karel - wordt nog steeds gebrouwen bij brouwerij Het Anker. Daar kan je ook logeren.

Leer hier meer over de kunst van het Bourgondisch leven.

Gouden Carolus - (c) FARMBOY-JANOPDEKAMP

Nog meer reisinspiratie rond wereldberoemde thema’s vind je in de aflevering 'Wereldberoemd' van Vlaanderen Vakantieland, elke zaterdag om 18u40 op Eén en te bekijken op VRT MAX.