Fietsvakantie

Fietsvakantie

Geniet van de vrijheid die een fietsvakantie met zich meebrengt en maak mooie herinneringen! Of je nu houdt van stevige beklimmingen of liever vlak fietst, de natuur of de stad verkiest, graag korte tochtjes maakt met gezellige pauzes tussendoor of liever langere tochten maakt in één stuk, in Vlaanderen Vakantieland geniet je sowieso van uren fietsplezier. 

Onze tips voor een geslaagde fietsvakantie

  1. Kies je bestemming
    Bepaal waar je wilt fietsen, landelijk of stedelijk. Overweeg factoren zoals het terrein, de verkeersomstandigheden en de aanwezigheid van fietsvriendelijke routes. 
  2. Bepaal de duur van je vakantie
    Heb je al eens een meerdaagse fietsvakantie overwogen? Je kan van plek tot plek rijden of je kan op één locatie verblijven en van hieruit telkens vertrekken. Bepaal het aantal kilometers dat je dagelijks wilt fietsen. Hou hierbij rekening met de hellingsgraad van je route. Voorzie voldoende rustdagen. Het is interessant om niet teveel kilometers per dag te fietsen. Zo heb je ook tijd om te genieten van de omgeving en kan je eventueel bezienswaardigheden onderweg bekijken. 
  3. Plan je route
    Vlaanderen beschikt over een heel uitgebreid fietsroutenetwerk (fietsrouteplanner, fietsknooppunt). Handig, toch! Wil je andere paden verkennen? Er zijn vaak fietsgidsen, online bronnen (vb. icoonfietsroutes of Cycle Travel) en apps die informatie geven over fietsroutes, wegcondities en bezienswaardigheden onderweg. 
  4. Controleer je fiets en uitrusting
    Zorg ervoor dat je fiets in goede staat verkeert. Controleer de bandenspanning, remmen, versnellingen en verlichting. Zorg ook dat je over de juiste uitrusting beschikt, zoals een helm, geschikte fietskleding, waterdichte fietstassen of een fietskar voor bagage, reserveonderdelen (binnenband, kettingolie, remblokjes) en een reparatieset. Beschik je zelf niet over een fiets? Bij heel wat logies kan je ook fietsen huren
  5. Boek accommodaties
    Wil je zeker zijn van je logeerplek? Boek dan vooraf de gewenste hotels, bed & breakfasts of campings om te verblijven. Houd rekening met je dagelijkse fietsafstand bij het kiezen van de locaties van je logies. Hou rekening met de check-in tijden zodat je niet voor een gesloten deur komt te staan. Kijk na of je fiets veilig gestald kan worden en of er eventueel oplaadpunten zijn voor elektrische fietsen.
  6. Verzamel informatie over bezienswaardigheden en faciliteiten onderweg
    Onderzoek interessante bezienswaardigheden, restaurants, winkels en fietsvriendelijke faciliteiten langs je route. Dit helpt je om je dagen te plannen en te genieten van lokale attracties. Je kan ook leuke daguitstappen in je programma voorzien. 
  7. Pak slim in
    Voor langere fietstochten kan je een bagagelijst maken met essentiële items die je nodig hebt tijdens je fietsvakantie. Vergeet niet om je bagage zo licht mogelijk te houden, aangezien je deze op je fiets moet meenemen.
  8. Openbaar vervoer
    Reis je niet in een lus vanaf je eigen huis, denk er dan aan dat je bij de start op jouw gewenste startplaats of aan het einde van je rit weer thuis moet geraken. Gebruik de online reisplanner van NMBS om te checken op welke trein jouw stalen ros vlotjes meekan (bv. om spitsuren te vermijden of verbindingen te kunnen halen). Vergeet niet dat je een fietsticket op zak moet hebben als je je fiets meeneemt op de trein. Op de website van NMBS vind je meer informatie over reizen met een tweewieler.