Vlaanderen Vakantieland - Beleven, ontdekken en logeren

Het goede leven in elke provincie
shoppen brugge

Beleef een romantisch winters weekend in Brugge

Je kan niet anders dan meteen verliefd worden op Brugge in de winter. In deze mooiste tijd van het jaar hult de werelderfgoedstad zich in een romantisch jasje. Een lichte nevel glijdt mysterieus boven de reitjes. Toeristen zoeken de gezellige warmte op van toprestaurants en hippe koffiehuizen. Wie Brugge van zijn charmantste kant wil zien, moet het middeleeuwse stadscentrum in de winter bezoeken.

Winter in Brugge brengt bovenal enorm veel sfeer in de stad. Op de Grote Markt kan je je verwarmen aan één van de vele kerststalletjes rond de grote ijspiste en er zijn regelmatig events in de middeleeuwse binnenstad. Zo heb je Wintervonken tijdens het laatste weekend van januari, een gratis cocktail van spektakel en concerten. Aanrader!

Panoramisch zicht op de stad
Maar er is meer. Een bezoek aan Brugge is een aaneenschakeling van beleving en wonderlijke momenten.

Start je bezoek met een belevingsparcours door het machtige Concertgebouw op ’t Zand. Van woensdag tot zondag kan je hier de eigentijdse architectuur, een mooie collectie hedendaagse kunst en bijzondere klankinstallaties ontdekken. Ook kinderen halen hun hartje op in het Concertgebouw. Het belevingsparcours brengt je tot op het dakterras waar je een uniek zicht hebt op de werelderfgoedstad gehuld in een winterse sluier.

Tijdreis naar de Gouden Eeuw
Het Groeningemuseum aan de Dijver stelt een grote verzameling Vlaamse Primitieven tentoon. Warm jezelf op aan Jan Van Eycks Madonna met kanunnik Joris van der Paele en Hans Memlings Moreeltriptiek. Je vindt er ook meesterwerken van het Vlaamse expressionisme en heel wat naoorlogse kunst.

Een totaal andere ervaring is het belevingsmuseum Historium waar je letterlijk een duik neemt in het middeleeuwse Brugge. Via zeven historische themakamers krijg je alles te weten over de Gouden Eeuw van Brugge. Aansluitend stap je in een ‘teletijdmachine’ waarbij je via virtual reality terechtkomt in het 15e -eeuwse Brugge. Verbazingwekkend!

Straffe kost in de brouwerij
Tijd voor een opwarmertje! Brouwerij De Halve Maan op het Walplein brouwt de wereldwijd in de prijzen gevallen Brugse Zot en Straffe Hendrik. Op deze plek is al sinds de 16e eeuw een brouwerij actief. Het familiebedrijf gooide twee jaar geleden hoge ogen door een dubbele pijpleiding aan te leggen dwars door het centrum tot aan de bottelarij in het Waggelwater. Op sommige plekken bevindt de 3,2 kilometer lange leiding zich tot 35 meter diep onder de grond.

De Halve Maan beschikt over een uniek bezoekerscentrum waar je achter de schermen van het brouwen vroeger en nu kan kijken. Je kan dagelijks een rondleiding volgen door de historische brouwerij. De gidsbeurt brengt je ook op het dak vanwaar je een panoramisch zicht hebt op het winterse Brugge. In het hart van de brouwerij kan je genieten van heerlijke streekgerechten die passen bij hun bieren.

Unieke shoppingadresjes
Trek ook wat tijd uit om de vele leuke shoppingadresjes te ontdekken. In de Vlamingstraat 19 zit Hoet waar brillen ontworpen worden voor trendsetters. In ’t Apostelientje in de Balstraat 11 wordt al bijna 30 jaar handgemaakte kant gecreëerd. Stap zeker eens binnen in deze prachtige authentieke zaak. Iets pikanter vind je bij Sun Mae in de Hoogstraat 25 waar luxelingerie voor dames wordt verkocht. Lekkerbekken raden we The Chocolate Line op het Simon Stevinplein aan. Choclatier Dominique Persoone werkt samen met de beste chefs ter wereld.

Liefhebbers van oude en hedendaagse kunst vinden in Brugge antiekwinkels en veilinghuizen waar unieke verzamelobjecten te koop worden aangeboden, voor elk budget en elke smaak. Je vindt er vintage sieraden, antiek meubilair, design decoratie en eeuwenoude kunstwerken. In de kunstgaleries en tentoonstellingsruimtes verspreid over de stad ontdek je eigentijdse fotografie, beeldentuinen en grensverleggend werk van bekende artiesten en opkomend talent.

De winter is hét seizoen voor een bezoek aan Brugge.

Romantisch logeren in het centrum van Brugge.

Logies vind je hier