Bedtime stories: logeer met een uniek verhaal

Vlaanderen Vakantieland 05 februari 2021

Slapen op de plek waar historische figuren of markante personages hun stempel nalieten: het geeft je verblijfplaats net iets extra’s. Deze logies bieden een verhaaltje voor het slapengaan.

Kloosters, banken, fabrieken of zelfs stadhuizen: in onbruik geraakte fabelachtige panden krijgen vaak een nieuwe invulling, ook als logies. Andere slaapplekken waren ooit geheime schuilplaatsen, voor relikwieën of verdwenen kunstpanelen, of verbergen nog een heel ander verleden. Brei ze aaneen voor een atypische rondreis en je keert met een hoop spannende verhalen terug.

Throwback trip door West-Vlaanderen

Op ‘t stadhuis

In de Westhoek, op het dorpsplein van Roesbrugge vind je het voormalige stadhuis. Het werd volledig gerenoveerd tot een luxueuze en gezellige vakantiewoning. Je kan er gezellig tafelen in de trouwzaal en slaapt in de kamer van de burgerlijke stand, van de burgemeester, garde, schepenen of gemeentesecretaris.

Heilig bloed

Hotel De Tuilerieën is prachtig gelegen langs één van Brugge’s mooiste reien in een elegante patriciërswoning uit de 15de eeuw. Tussen 1578 en 1584 bewaarde Juan Perez de Malvenda de relikwie van Het Heilig Bloed veilig op het domein van het luxehotel. Nu staat deze in de Basiliek van het Heilig Bloed op de Burg. Het pand straalt nog steeds een betoverende sfeer uit.

(c) Visit Bruges - Jan Darthet

Terug naar 1919

Net na de Eerste Wereldoorlog bouwde baron Gaston de Vinck in Ieper een betonnen noodbarak voor zijn familie bij hun terugkeer uit Frankrijk. Deze werd gerestaureerd tot een alternatieve vakantiewoning die je met maximaal vier personen terug katapulteert naar 1919. Denk: olielampen, brandhout, waterpomp en ouderwetse stoof om te verwarmen en te koken.

Ieperse nonnetjes

Vakantiewoning De Kapelaan van Dikkebus is een voormalig Iepers klooster met lommerrijke kloostertuin waar de authentieke sfeer van weleer is blijven hangen. De historische omgeving van Dikkebus werd beschreven in de oorlogsdagboeken van kapelaan Achiel Van Walleghem. Ook de bewoners anno 1923, de zusters van het schooltje, spreken tot de verbeelding.

Kunstzaken in Oost-Vlaanderen

Bij de schilder

Albert Servaes (1883 – 1966) wordt beschouwd als de eerste Belgische expressionist. In 1905 trok hij naar Sint-Martens-Latem om er in een houten keet te gaan wonen. Zijn latere woning ziet er een heel stuk luxueuzer uit. Het gebouw van Hotel Torenhof is die voormalige kunstenaarswoning en werkplaats van de Vlaamse kunstenaar.

(c) Vlaanderen Vakantieland - Hotel Torenhof

Bij de Rechtvaardige Rechters

De Gentse B&B Kwaadham 52, boven een pianowinkel, is een huis vol verhalen over topmuzikanten op doorreis, verdwenen schilderijen en roemruchte Italianen. In de 16de eeuw was het een kantoor van steenrijke Italiaanse bankiers. In de 20ste eeuw werd het de woning van oud-minister August De Schryver, wat je slaapplek onlosmakelijk verbonden maakt met de verdwijning van de Rechtvaardige Rechters.

Landlopers en hertoginnen in de Kempen

Don Quichot

Het vakantiehuis zit in de eeuwenoude molenaarswoning van De Beddermolen, ooit deel van de abdij van Tongerlo. Het molendomein uit de vijftiende eeuw is een mooi én zeldzaam voorbeeld van typische Kempense molensites. De houten windmolen, molenhuis, stal, schuur en bakhuisje zijn dan ook beschermd erfgoed. De ligging naast een graanakker maakt het plaatje compleet.

Wachten op de tram

Eind 19de eeuw kreeg Brecht een tram en bijhorende halte. In 1910 kwam er nood aan een groter station en verrees de tramstatie. Het gebouw werd ingericht als herberg ‘In den Wildeman’, met wachtlokaal en loket voor ticketverkoop. Toen de tram verdween uit Brecht, bleef het nog lang een herberg. Het restaurant van het nieuwe hotel De Statie zit in de vroegere stationshal.

(c) Vlaanderen Vakantieland - De Statie

Op kolonie

Vroeger leefden hier landlopers, vandaag is Merksplas-Kolonie een belangrijke erfgoedsite met beschermde monumenten. In 1999 werden de landloperskolonies van Wortel en Merksplas beschermd als landschap. Nu is er naast een bezoekerscentrum, hotel Colonie 7 met brasserie.

Meerwaarde zoeken in Vlaams-Brabant

De page van Arenberg

In wat ooit de afspanning was voor het personeel en de paarden van het kasteel van Arenberg is nu hotel The Lodge gevestigd. De historische hoeve werd gerestaureerd tot een stijlvol driesterrenhotel rond een gezellig binnenplein, bij het Arenbergpark en op een steenworp van Leuven. Het kasteel zelf is het centraal gebouw van de ingenieursfaculteit van de KU Leuven.

Antieke curiosa

Vakantiehuis Trumpet House, op een beboste bergwand met prachtzicht op Leuven, was het levenswerk van antiekverzamelaar Achiel Trompet. Met bouwmaterialen van kerken, kloosters, abdijen en pastorijen puzzelde hij een huis in elkaar, een mengelmoes van antieke materialen zoals zware eiken balken, houtsneden, ornamenten, beelden, Delfts blauwe tegels en natuursteen. Het eclectisch resultaat kreeg een upgrade met alle modern comfort.

(c) Vlaanderen Vakantieland - Trumpet House

Onder dichters

Het Beverse poëziehotel Surplace neemt een typisch dorpshuis in dat achtereenvolgens een café, drukkerij, postkantoor en duivenmelkerij was. Elke kamer is vernoemd naar een dichter die een gedicht schreef met als titel ‘Surplace’. Dat gedicht vind je op de muur van de kamer, naast het zo goed als volledige oeuvre van de poëet.

Limburg: paters, ridders en sigaren

De sigaar

In Peer kan je logeren in een authentieke sigarenfabriek uit 1867, gerestaureerd tot B&B Factorij met 6 luxueus ingerichte kamers, bij een oude spoorwegbedding. De stijl is veeleer industrieel dan landelijk. De sfeer van de vroegere fabriek is duidelijk aanwezig door het gebruik van veel hout, staal en glas.

Benedictijns onthaasten

Het eeuwenoude domein van Kasteel Nieuwenhoven telt 170 hectare bos en vijver en deed vroeger dienst als buitenverblijf van de benedictijnen die de rust, stilte en natuurbeleving ook wel konden smaken.

Nonnen, wezen, bankiers en prinsessen in Antwerpen

Designzusters

In het Groen Kwartier in Berchem, rond het voormalig Militair Hospitaal van Antwerpen, werd het oude Augustinessenklooster onder handen genomen door architect Vincent Van Duysen. Design hotel August behield zo veel mogelijk elementen van het klooster, de oude kapel werd de lounge en bar.

Stadsprins(es)

Een historisch stadspaleis van 1864 werd in eer hersteld en omgevormd tot luxueus sterrenhotel Cabosse, met ruime salons - zoals een bibliotheek, Jaipur eetkamer, winterpatio en lounge. De ruime stadstuin, omringd door zeven oude bomen, werd opgeknapt door tuinarchitect Wirtz.

Bank en banket

Hotel Franq stopte 39 kamers en een Michelin-restaurant in een compleet gerenoveerd neoklassiek bankgebouw. De naam komt inderdaad van de Belgische Franken die ooit in de kluizen – nu een eventruimte - werden bewaard. Op de binnentuin staat een van de oudste huisjes van Antwerpen, Den Dooren boom uit de 17de eeuw, beschikbaar voor private dining of recepties.

(c) Vlaanderen Vakantieland - Hotel Franq

Zesmaal historisch

Middenin het historisch centrum van Lier zit Hof van Aragon. Het oudste en meest authentieke hotel van de stad is een aaneenschakeling van zes kleine, beschermde historische panden aan de Aragonstraat en de Mosdijk. Een ervan werd in de middeleeuwen Sint-Joris genoemd, het huis van de kruisbooggilde. Een ander pand, het vroegere Maegdenhuys, was ooit een weeshuis voor meisjes.

Kunsthertogin

Het Atelier ligt op het voormalige domein van de hertogen d’Ursel in Hingene. Antonine de Mun, zesde hertogin d'Ursel, was een getalenteerde amateurkunstenares. In 1878 liet ze in een uithoek van het park een schildersatelier bouwen. Je logeert in deze hoogwaardig afgewerkte woning met unieke sfeer, helemaal in de geest en stijl van Antonine.

Krijg je maar geen genoeg van unieke logies? Ontdek nog meer pareltjes in Vlaanderen Vakantieland.