Antwerpen voor foodies

Vlaanderen Vakantieland 05 juni 2020

Antwerpen blinkt uit in culinaire diversiteit, en dan doelen we niet op de ‘Antwerpse Handjes’. Bovenop de topchefs en vaste waarden is de provinciehoofdstad een waar laboratorium voor vernieuwende gastronomische concepten. Kortom: een topbestemming voor foodies.

Deze tips bezorgen je alsnog een geweldige gastronomische trip door ‘t Stad.

Fish al fresco

Visrestaurant Fiskebar gaat back to basics met visschuur Fiskeskur in een historisch douanegebouw op ’t Eilandje. De loketten werden eetplaatsen, bestellen gebeurt aan de originele balie. Een verwarmde tent dient als extensie van het douanegebouw. Fiskeskur wil duurzaam zijn en bereidt dagvangst en lokale oogst op open vuur.

Eerste ‘bean to bar’ restaurant ter wereld

Krokant smeuïge bitterballen van rillette met mosterd-cacao ganache, stoofvleessaus met cacao-toetsen, cacaobrood of Dame Blanche met een twist? Restaurant Octave (een verwijzing naar Octaaf Callebaut) ligt naast Chocolate Nation, met z’n 4000 m2 het grootste chocolademuseum ter wereld.

Chinatown, Antwerpen

De Vanwesenbekestraat bij het Centraal Station heeft de grootste Aziatische supermarkt van het land (Sun Wah), een kungfuschool en boeddhistische tempel en, uiteraard, heel wat Aziatische eetadresjes. Nieuw is Bentosan dat met gevarieerde Aziatische keuken op zowel de Chinese als Antwerpse gemeenschap mikt. Niet de zoveelste noedelbar maar uiteenlopende Oosterse gerechten zoals hotpot, bibimpap, burgers met wagyu, buikspek of vegetarisch Thais, verse dim sum of tempura.

#shoplocal: van Bollekes tot brood

Vergeet die Antwerpse Handjes, een Antwerpenaar houdt van zijn ‘Bolleke’. Brouwerij De Koninck brouwt ook nog andere biertjes en bundelt op de - erg hippe - site de krachten met andere lokale culinaire uitblinkers. Kaasmeester Van Tricht (door de Wall Street Journal uitgeroepen tot beste kaaswinkel van Europa) heeft er een kaasrijperij en je koopt er ambachtelijk brood, pralines of vlees. Eten kan bij The Butcher’s son (1 Michelinster) of bij BBQ-restaurant Black Smoke.

Antwerpse Honing

Onder meer op het dak van high end concept store Graanmarkt 13 produceert een horde bijen Antwerpse honing. Chef Seppe Nobels gebruikt deze graag voor zijn gerechten in het bijhorende restaurant. Groenten staan bij hem in het middelpunt van de belangstelling maar geen nood: er is ook vlees en vis voor de niet-vegetariërs. Het stijlvolle luxeappartement boven de winkel kan je huren als vakantieverblijf.

Lekker slapen

Heerlijk slapen én tafelen? Wij verzamelden the places to be voor jouw perfecte verblijf.

Beeld: © Stad Antwerpen - Victoriano Moreno