Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
Antwerpen voor foodies
Alle artikels

Antwerpen voor foodies

Veel meer dan een Koekenstad

Antwerpen blinkt uit in culinaire diversiteit, en dan doelen we niet op de ‘Antwerpse Handjes’. Bovenop de topchefs en vaste waarden is de provinciehoofdstad een waar laboratorium voor vernieuwende gastronomische concepten. Kortom: een topbestemming voor foodies.

Social Distancing-regels wierpen helaas roet in het eten bij de uitreiking van ‘The World’s 50 Best Restaurants’ (zowat het WK van de internationale gastronomie) eind mei. Maar laat dat de culinaire pret vooral niet bederven. Deze tips bezorgen je alsnog een geweldige gastronomische trip door ‘t Stad.

Fish al fresco

Visrestaurant Fiskebar gaat back to basics met visschuur Fiskeskur in een historisch douanegebouw op ’t Eilandje. De loketten werden eetplaatsen, bestellen gebeurt aan de originele balie. Een verwarmde tent dient als extensie van het douanegebouw. Fiskeskur wil duurzaam zijn en bereidt dagvangst en lokale oogst op open vuur.

Eerste ‘bean to bar’ restaurant ter wereld

Krokant smeuïge bitterballen van rillette met mosterd-cacao ganache, stoofvleessaus met cacao-toetsen, cacaobrood of Dame Blanche met een twist? Restaurant Octave (een verwijzing naar Octaaf Callebaut) ligt naast Chocolate Nation, met z’n 4000 m2 het grootste chocolademuseum ter wereld.

Chinatown, Antwerpen

De Vanwesenbekestraat bij het Centraal Station heeft de grootste Aziatische supermarkt van het land (Sun Wah), een kungfuschool en boeddhistische tempel en, uiteraard, heel wat Aziatische eetadresjes. Nieuw is Bentosan dat met gevarieerde Aziatische keuken op zowel de Chinese als Antwerpse gemeenschap mikt. Niet de zoveelste noedelbar maar uiteenlopende Oosterse gerechten zoals hotpot, bibimpap, burgers met wagyu, buikspek of vegetarisch Thais, verse dim sum of tempura.

#shoplocal: van Bollekes tot brood

Vergeet die Antwerpse Handjes, een Antwerpenaar houdt van zijn ‘Bolleke’ (dat sinds vorig jaar ook officieel die naam draagt). Brouwerij De Koninck brouwt ook nog andere biertjes en bundelt op de - nu erg hippe - site de krachten met andere lokale culinaire uitblinkers. Kaasmeester Van Tricht (door de Wall Street Journal uitgeroepen tot beste kaaswinkel van Europa) heeft er een kaasrijperij en je koopt er ambachtelijk brood, pralines of vlees. Eten kan bij The Butcher’s son (1 Michelinster) of bij BBQ-restaurant Black Smoke.

Antwerpse Honing

Onder meer op het dak van high end concept store Graanmarkt 13 produceert een horde bijen Antwerpse honing. Chef Seppe Nobels gebruikt deze graag voor zijn gerechten in het bijhorende restaurant. Groenten staan bij hem in het middelpunt van de belangstelling maar geen nood: er is ook vlees en vis voor de niet-vegetariërs. Het stijlvolle luxeappartement boven de winkel kan je huren als vakantieverblijf.

Dokmarkt: delicatessen in de schaduw van het MAS

Vanaf de eerste lentedag kan je elke woensdagnamiddag op Dokmarkt verse, kwalitatieve groente en fruit, kaas, vis, bloemen, nationale en internationale specialiteiten inslaan voor het weekend. Datzelfde weekend kan je meteen ook grondig aftrappen met een glaasje cava, oesters en zicht op het Willemdok, het MAS en het Felix Pakhuis. Hou ook de programmatie in het oog van stadsoase en zomerbar Sommar, eveneens naast het MAS.

Lekker slapen

Hotel August is een slaaplek, bar, restaurant, shop, verborgen tuinen én welness in één maar, nog belangrijker: Nick Bril bestiert de hotelkeuken en -bar én het ligt op 100 meter van The Jane. Bij designhotel Pilar, tegenover het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, is dan weer foodsharing de norm, in de Pilar Foodbar op het gelijkvloers. ’s Zomers is het heerlijk hangen op het grote zonovergoten terras aan de voorzijde. Of huur een van de negen luxueuze maar uiteenlopende suites bij De Gulde Schoen, in de schaduw van de kathedraal. Al was het maar om niet meer naar huis te hoeven na een date met je smaakpapillen in het klasserestaurant.

Beeld: © Stad Antwerpen - Victoriano Moreno


Dankzij de inspanningen van de hele sector, zijn de meeste overnachtingen en activiteiten nog steeds beschikbaar. Sommige logies en activiteiten zijn mogelijk geschrapt. Informeer je op voorhand over je uitstap.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in