Als alles nog blinkt: check de nieuwste hotels en hotspots

Vlaanderen Vakantieland 04 september 2020

Altijd fijn, nieuwe dingen ontdekken. Dus snorden we niet alleen de recent geopende logies op, we verzamelden ook heel wat kersverse, soms tijdelijke, eet- en drinkadressen. 

Stoelendans in Brugge

Hotel Sablon, ironisch genoeg het oudste hotel van Brugge, uit 1597, heropende als hip viersterren-boetiekhotel. Het biedt ontbijt met lokale streekproducten en heeft een bar met puik terras. In het Minnewaterpark krijgen ze er dan weer het gezelschap bij van restaurant In The Mood - dinner in the park. The Moods normale setting op ’t Zand 24 wordt ingenomen door hun nieuw eetconcept Odette’s Croquettes. Bij L.E.S.S. Eatery op't Zand geniet je van mondiale, verfijnde gerechten.

Nog snel een nieuwe snit voor je vakantiekiekjes? Les Coquettes is een gloednieuw eclectisch lifestyle salon in hartje Brugge. Plof er neer in de vintage zetels van Harvey Probber voor een snit of brushing met latte macchiato of veggie quiche. Geen gewoon picture proof salon want ook culinair ligt de lat er hoog, met de beste artisanale lokale producten. Fietsliefhebbers kunnen dan weer terecht bij Exceller Bikes. Zij gaan ‘terug naar de essentie’ met hun fietsboetiek. Voor het huren van een fiets, én voor gravelbike guided tours, kan je dan weer terecht bij Steershop. Fiets je door naar zee, dan kan je in Knokke van nog twee nieuwkomers proeven. Resto Blanco in Knokke-Heist mixt mediterraans met Mexicaans én lekkere drankjes, voor lunch of diner. Voor seizoensgebonden à la carte gerechten en goede Europese wijnen moet je in het stijlvolle Caillou zijn.

(c) Vlaanderen Vakantieland - Hotel Sablon

Parktuinen en zomerbars in Gent

In Gent turnde de luxe hotelgroep Pillows het beschermde historische pand van Grand Hotel Reylof om in een viersterren-superior designhotel, met een weelderige binnentuin. Er zit een wellness en spa en een culinair restaurant. Hotel Den Briel is dan weer een spiksplinternieuw gebouw met een prachtig historisch park, grote lobby met bar, ditto terras, restaurant, fitness en wellness. 

In Sint-Amandsberg opende bovendien de gloednieuwe Gentse brouwerij Haeseveld op de historische site van een voormalige plantenkwekerij. De bloemisterij en aanpalende watertoren kregen een tweede leven als bierbrouwerij, eventruimte én bierhuis-met-tuin waar je het lokaal gebrouwen bier recht uit de tap kan drinken.

Hagelandse weilanden en vijvers

Een mooi nieuw vakantiehuis is VELPE55. Je kijkt uit over de historische kern van Opvelp en de Hagelandse weilanden vanuit een rustgevend, modern interieur, de tuin of vanop het dag- of avondterras. Trek die tuinbeleving door naar je avondje uit: Michelinchef Thijs Vervloet verhuisde met zijn restaurant Colette naar een paviljoen bij de Vijvers van Averbode. 

Aardbeien en Romeinen in Limburg

B&B De Bonderbei is een volledig gerenoveerde vakwerkhoeve met grote tuin bij een aardbeienteeltbedrijf in Wellen. De zes kamers hebben een eigen badkamer, ontbijten gebeurt in de oude vakwerkschuur. Duik je, twintig minuutjes verderop, in het Romeinse verleden van Tongeren, sluit dan zeker af met lunch, diner, gewoon koffie of een rijkelijke zondagse brunch in het karaktervolle interieur van Bistro Bacchus, naast het Gallo-Romeins Museum.

(c) Vlaanderen Vakantieland - B&B De Bonderbei

Mmmmechelen

Het oud stedelijk zwembad werd verbouwd tot luxehotel Van Der Valk Hotel Mechelen met ontbijt (en brunch op zondag), het restaurant Ouwen Dok en Bar Bernard met zuiderterras. Voor klassieke Frans-Belgische gastronomie moet je bij Tinèlle zijn, in de linkervleugel van ‘Het Predikheren’, een voormalig klooster en militair hospitaal uit de zeventiende eeuw.

Onthaasten in Antwerpen

Het nieuwe filiaal van B&B Hotel ligt dichtbij de Antwerpse ring en het Zuid en staat voor budgetproof comfort. Aan de andere kant van de stad, tegenover het station Antwerpen-Berchem, opende Park Inn by Radisson Antwerp, met fitnessruimte, fietsverhuur, restaurant en bar. Nog in Berchem kan je onthaasten bij Zelda&Zorro in het voormalige vredegerecht. Ze combineren lekker eten met activiteiten voor kinderen – denk: uitgebreide speelruimte, leefruimtes, bar en buffetruimte en achtertuin van 600 m².

In het centrum biedt boekenwinkel/speakeasy Luddites, in een gerestaureerd herenhuis uit 1902, graag een uitweg uit de digitale wereld, met boeken, wijn en activiteiten als spelavonden en kalligrafielessen. Nog zo’n nieuw pareltje: vlakbij de Meir, in de zijbeuk van de fantastisch gerenoveerde Handelsbeurs, eet je pure, product-georiënteerde wereldkeuken bij Fiera. In een meer minimalistische bui? Op het Zuid dook recent Nordica 31 op, een brunch/lunch- en koffiebar met Scandinavische inslag.