72 uur in Hasselt: de hoofdstad van de goede smaak

Vlaanderen Vakantieland 29 augustus 2020

Hasselt is het hart van Limburg: een stad die haar bezoekers gastvrij verwelkomt en verwent met jenever en speculaas, de grootste Japanse tuin van Europa, culinaire topadresjes op gezellige pleintjes en spectaculaire street art. Kom mee op citytrip naar de hoofdstad van de goede smaak.

Wat te doen in Hasselt?

Dag 1: Op verkenning in Hasselt

Wie toekomt in een nieuwe stad, wil zich eerst oriënteren. Van aan het Kolonel Dusartplein, waar een grote parking is, vertrekt een stadswandeling van 5,6 kilometer die je leidt langs bezienswaardigheden in de binnenstad en buiten het centrum. Maar je kan ook in de geschiedenis en cultuur van Hasselt duiken. In Het Stadsmus ontdek je hoe de middeleeuwse Loonse stad uitgroeide tot de bruisende hoofdstad van Limburg.

Tijd om even bij te tanken? Ga langs in een van de vele gezellige koffiebars en proef een stuk speculaas, dé Hasseltse zoete specialiteit die dikker en zachter is dan elders. Wil je er ook meenemen voor thuis? Koop er bij bakkerij Cools, die al 150 jaar bestaat.

‘s Avonds is het tijd om de heerlijke gastronomie van Hasselt te ontdekken. Een goede keuze is een van de vele Italiaanse restaurants, zoals Osteria Moretti. Van oesters tot langoustine in de pan of een goed stuk vlees: hier waan je je in la bella Italia!

Hasselt heeft een ruim aanbod aan piekfijne logeeradresjes. Probeer zeker Boetiekhotel Hemelhuys, in het hart van de stad. Bij De Groene Hendrickx slaap je in tijdloos design aan de gezellige Zuivelmarkt, eveneens midden in het centrum. Villa Saporis biedt tot slot het een stijlvolle kamer in een charmehotel. Je kan er ontspannen op het terras of in de zwemvijver of je boekt er een kamer met infraroodsauna en bubbelbad.

(c) Koen De Langhe

Dag 2: Van jenever tot Japan

Als er één beleving is die je niet mag missen, dan is het een bezoekje aan het Jenevermuseum. De Fransman heeft zijn cognac, de Schot zijn whisky, de Duitser zijn schnaps en de Rus zijn wodka. En wij Belgen? Wij hebben jenever! Hasselt is dé bakermat van het geestrijke drankje. In het museum, gevestigd in een voormalige jeneverstokerij, ontrafel je alle geheimen van dit potige drankje gemaakt van graan en de kleine jeneverbes. Uiteraard kan je ook proeven! Wist je bijvoorbeeld dat chocolade en jenever een perfecte match zijn? Boek een foodpairing en probeer smaakcombinaties die je van je sokken blazen.

Hierna is het tijd voor een ander hoogtepunt: de Japanse tuin. Hier word je helemaal zen tussen de klaterende waterpartijen en de (bloeiende) kerselaars. Elk seizoen tooit de tuin zich in een ander gewaad: heerlijk om te ervaren. Loop langs de schitterende watervallen, de romantische vijver met koivissen en traditionele Japanse gebouwen zoals het theehuis en het shinto-tempeltje.

De dag afsluiten doe je bij een van de vele Spaanse tapasbars, zoals Ole Ole: hier kan je kiezen uit tientallen tapas, waaronder klassiekers als manchego, serranoham en patatas bravas. Daarna nog zin in een gin, cocktail of glas wijn? Dan moet je bij Entourage zijn!

(c) Robin Reynders

Dag 3: Luxe en verstilling

Niet alleen Antwerpen bezit er eentje, ook Hasselt heeft een Modemuseum met een indrukwekkende collectie. 

Zelf zin gekregen om te shoppen? Stap dan binnen bij La Bottega. Van heinde en verre komen modeliefhebbers hier snuisteren tussen de Belgische en internationale merken voor dames, heren en kids. Paplou is gespecialiseerd in hippe kledij, met merken uit Kopenhagen, fifties retro en verrassende gadgets. Wedden dat je hier jouw droomoutfit vindt?

Na een gezonde soep bij Zuppa zetten we koers naar Abdijsite Herkenrode, ooit de grootste vrouwenabdij van de Nederlanden. De imposante gebouwen roepen het majestueuze verleden op, maar even bijzonder is de Kruiden- en inspiratietuin van liefst twee hectare groot met meer dan 500 verschillende kruiden! Smells gooood.

Wil je nog meer natuur en parken? Zet koers naar Domein Kiewit, een natuurdomein van 130 hectare met 5 soorten tuinen, talrijke wandelroutes en voor de kinderen ook boerderijdieren en een avontuurlijk speelbos. Op zoek naar stilte en rust? Trek er dan op uit naar De Wijers, het land van 1001 vijvers.

Op de laatste avond mag het diner al eens wat sjieker zijn. Op vlak van topgastronomie zit je goed in Hasselt, met heel wat vermeldingen in Gault&Millau of Michelin. Verhuis daarna naar de Sky Lounge Bar op de zestiende verdieping van het Radisson Blu Hotel. Hier heb je een magnifiek uitzicht op de hele stad. Dé plek voor Insta-selfies!

(c) Hans Put

Dag 4: Kunst en design

Kies voor een van de ontbijtplekjes in de stad, alvorens af te zakken naar het Begijnhof. Hier huist nu Z33, het museum voor actuele kunst, architectuur en design. Het kunstencentrum kreeg onlangs een nieuwe museumvleugel, waardoor het meer tentoonstellingen kan presenteren.

Kinderen mee? Bezoek dan zeker Villa Verbeelding. In dit belevingshuis draait alles om boeken en illustraties. Momenteel loopt de tentoonstelling ‘Diep in het bos’ over de rol van de natuur in het werk van toptekenaars zoals Carll Cneut en Tom Schamp.

Maar wist je dat Hasselt zelf ook één groot openluchtmuseum is? Meer dan 70 gevels pakken uit met straffe street art. Wil je geen enkel werk missen of ben je nieuwsgierig naar het verhaal achter de artiesten? Haal dan de gratis street art wandel- en fietsroute op bij Toerisme Hasselt of download de gratis app ‘Street Art Cities’. Na deze hippe urban exploratie kijk je nooit meer op dezelfde manier naar de stad.

Tijd om wat hebbedingetjes in te slaan! Bij Oui vind je interieurartikelen en exclusieve gadgets, vooral van Deense afkomst. Fan van het zwarte goud? Kijk binnen in het atelier van het befaamde Chocoladehuis Boon en ga naar huis met enkele exquise pralines. Nu ben je klaar om huiswaarts te keren, uitgerust en met een koffer vol herinneringen.

Beeld (c) Koen De Lange

Ontdek nog meer leuke logies in Vlaanderen Vakantieland.