Er zijn nog heel wat plekken in Vlaanderen waar je van vakantie kan genieten. Ontdek hier hoe onze uitbaters de maatregelen handhaven.
5 ideeën voor een kunstzinnige citytrip
Alle artikels

5 ideeën voor een kunstzinnige citytrip

De vijf Vlaamse kunststeden zijn van meerdere markten thuis, maar toch is er in hun aanbod telkens iets dat eruit springt. Beleef een uitzinnig kunstzinnige zomer met deze vijf tips

1. Street art in Brugge

Brugge ken je van de historische gebouwen en Vlaamse Primitieven, maar er valt ook veel hedendaagse kunst en architectuur te bewonderen. Ook het straatbeeld kreeg een kunstzinnige meerwaarde dankzij enkele recente street art-projecten. Voor het project ‘Legendz’, gestart in 2017, gingen drie straatkunstenaars artistiek aan de slag met oude verhalen. Van een metershoge muurschildering van Maria van Bourgondië over vier Brugse Zotten tot een houtsculptuur van materialen uit oude Brugse huizen: de werken zijn al even legendarisch als het onderwerp. Een ander project heet ‘Bridges’: Brugs kunstenaar Wietse nodigde zeven Vlaamse en internationaal gerenommeerde artiesten uit om gevels in het centrum en de deelgemeenten van hippe muurschilderingen te voorzien. Tussen 17 en 30 augustus kan je de artiesten aan het werk zien of het project volgen op Instagram. Ander recent werk van Wietse vind je in het centrum onder meer op het binnenplein van brouwerij De Halve Maan.

Tip: neem een kijkje, of lunch bij De Republiek: een cultuurhuis, stadsbioscoop en creatieve hub mét grand café, restaurant en zonneterras met buitenbar.

Moe gewandeld? B&B Number 11, in het historisch centrum, zit in een 17de-eeuws, respectvol gerenoveerd Brugs pand met ommuurde Engelse stadstuin.

Street art in Brugge
©Stad Brugge, Matthias Desmet

2. Gent loves Van Eyck

Gent is de stad waar Van Eyck zijn Lam Gods schilderde, het meesterwerk waarvoor al zes eeuwen lang miljoenen bezoekers naar de Sint-Baafskathedraal afzakken. In het voorjaar van 2020 liep in het Museum voor Schone Kunsten de grootste Van Eyck-expo ooit. Intussen zijn de gerestaureerde panelen van het Lam Gods teruggekeerd naar Sint-Baafs. In afwachting van de opening van het nieuwe bezoekerscentrum, kan je het Lam Gods bekijken in de Villakapel van de kathedraal. Het beste nieuws is dat het Van Eyck-jaar intussen verlengd tot midden 2021 zodat je het deze zomer mee kan gaan beleven. Daarbij wordt de meester in de kijker gezet met originele activiteiten zoals street art, window dressing, Van Eyck- food tot en met tentoonstellingen en evenementen in de verschillende musea van de stad. Neem zeker ook een kijkje in de shop: verschillende lokale makers creëerden special editions, van mode over design tot boeketten, ter ere van het feestjaar.

Sint-Baafskathedraal in Gent
©Toerisme Oost-Vlaanderen

Tip: Het ‘Museumkwartier’ is de Gentse tegenhanger van het Berlijnse Museumsinsel. De collectie van het Museum voor Schone Kunsten, één van de oudste musea van België, varieert van oude meesters tot modernisten. De buren van het SMAK, het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst, focussen op solotentoonstellingen van gevestigde en jonge kunstenaars, in wisselwerking met de vaste collectie.

Moe gekeken? Luxe B&B Achilles, in een recent gerenoveerd art nouveau huis, is ideaal gelegen in het Kunstenkwartier van Gent.

3. Leuvens Laatste Avondmaal

Leuven mag graag uitpakken met haar Stella en studenten, de echte trots van de provinciehoofdstad is kunstenaar Dieric Bouts. ‘Het Laatste Avondmaal’, het topwerk van de Vlaams Primitief, hangt 600 jaar later nog steeds op de oorspronkelijke plek, de kapel in de Sint-Pieterskerk. De Vlaamse Meester schilderde de triptiek al voor Leonardo Da Vinci nog maar aan het onderwerp gedacht had, en kreeg in 1472 dan ook terecht de eretitel van stadschilder van Leuven. Museum M toont kunst geïnspireerd door de veelzijdigheid van Leuven, en daar hoort het werk van deze historische kunstenaar uiteraard bij. Na jarenlange restauratiewerken ging begin maart de Sint-Pieterskerk opnieuw open. Daar neemt M je mee in - onder meer - het verhaal achter het iconische drieluik. Via virtual reality komt ‘Het Laatste Avondmaal' helemaal tot leven. Ook Bouts’ 'De Marteling van de Heilige Erasmus' komt aan bod, en andere kunstschatten in de kerk, zoals het praalgraf van Hendrik I en de kapel van Fiere Margriet. De kerk met belfort op zich is Unesco-werelderfgoed.

Tip: ga zeker ook bij M zelf langs. Het gebouw van architect Stéphane Beel integreert hedendaagse in historische architectuur. Bovenop de expo’s zijn ook de binnentuin en het dakterras de moeite.

Museum M in Leuven
M-Museum ©Karl Bruninx

Schud de stad van je af in de rustige Park Bed & Breakfast tegenover de groene site van Abdij van Park. Op tien minuten wandelen van Leuven centrum kan je genieten van een sfeervolle unieke erfgoedlocatie. Je wandelt er in een haast tijdloze oase van rust en tijdens het weekend kan je aansluiten bij een rondleiding met gids om een blik te werpen in de abdij. Lekker eten kan in de brasserie van de Abdijmolen.

4. Torenhoog in Mechelen

Mechelen heeft niet alleen een compact, verkeersluw centrum, de stad biedt makkelijk aansluiting naar andere Kunststeden, ook per trein en fiets. Het hoogtepunt – in alle betekenissen van het woord – waar zelfs Unesco (tot tweemaal toe) niet omheen kon, is natuurlijk de Sint-Romboutstoren. Hij is ook beklimbaar met een stadsgids die je op weg naar boven onderhoudt over de geschiedenis van de toren. Het uitzicht vanop de skywalk reikt bij helder weer zelfs tot het Atomium en de Antwerpse haven. Je kan de kroon op de kathedraal ook verkennen met een beiaardier, naast de toren is immers ook de beiaard beschermd. De beiaardcultuur in België maakt deel uit van immaterieel cultureel werelderfgoed, en de Mechelse Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn is zelfs de oudste en grootste ter wereld.

Tip: steek de straat over naar de Heilige Geestkapel voor Het Kunstuur. (Minder) Bekende Vlamingen vertellen er in een uur tijd een verhaal bij 32 werken uit de Belgische schilderkunst ( 1887 - 1938). Nog meer kunst spotten doe je in Museum Hof van Busleyden. Een topadres voor kunst uit de Bourgondische periode.

Uitblazen kan bij Hotel Elisabeth, in een mooi gerenoveerd ziekenhuis uit het interbellum, naast het Kazerne Dossin Museum. Je ontbijt op een olijfboomterras en ontspant in het overdekt zwembad, de sauna en hamam.

5. Barokken in Antwerpen

In Antwerpen kan je uiteraard niet om Rubens heen. Het archetype van de flamboyante Antwerpenaar smeet zich helemaal in het Katholieke antwoord op het schrale protestantisme: de Barok. P.P. pikte de trend op in Italië en paste deze niet alleen toe op zijn huis en schildertechniek (check zeker de vier werken in de kathedraal), hij drukte z’n krullerige stempel op heel wat plekken in de stad die je via een Rubenswandeling allemaal kan ontdekken. Niet alleen de kerkelijke overheid maar ook de Antwerpse burgers en zelfs burgemeester Rockox (een vriend van de schilder) waren wild van de stijl. Heel wat huizen en tuinen kregen een somptueuze make-over. Het resultaat kan je vandaag nog steeds gaan bewonderen, onder meer Huis Schockaert, Sint-Carolus Borromeuskerk, huis den Bock, De Gulden Passer, Snijders & Rockoxhuis en de voormalige Sint-Augustinuskerk AMUZ (Waterpoort). De Barokkers waren zeker geen minimalisten en hun woonhuizen zijn vaak volgestouwd met doorgedreven kunstverzamelingen. Je kan de periode zelf herbeleven tijdens een wandeling met gids, of individueel, begeleid door de museumapp waarop je talloze tours kan downloaden.

Tip: Rubens was bevriend met oud-klasgenoot Balthasar Moretus die op dat moment de Officina Plantiniana, de drukkerij van Plantin-Moretus, leidde. Een bezoek aan Unesco-erfgoed Plantin-Moretus museum past dus perfect binnen dit thema.

Rond je dag af in het thema bij Hotel Julien, een luxe boetiekhotel met spa, gevestigd in twee 17e-eeuwse panden. Vanop het dakterras heb je een uniek zicht op de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal.

©Jan Crab

Dankzij de inspanningen van de hele sector, zijn de meeste overnachtingen en activiteiten nog steeds beschikbaar. Sommige logies en activiteiten zijn mogelijk geschrapt. Informeer je op voorhand over je uitstap.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in