Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
48 uur in Kortrijk
Alle artikels

48 uur in Kortrijk

Kortrijk, dat is geschiedenis, cultuur en design van wereldniveau. Een citytrip naar de Groeningestad leidt je langs hippe hotspots, vernieuwende ondernemers en culinaire ontdekkingen.

Kortrijk kreeg de laatste jaren een behoorlijke facelift. Dat is meteen duidelijk aan de Broeltorens en verlaagde Leieboorden. Dit is dé place to be: in deze groene oase midden in het centrum geniet je van een uitzicht op het stromende water, het Buda-eiland en de nieuwe bruggen die de oevers van de stad met elkaar verbinden. Nabij de Broeltorens, de laatste restanten van de oude stadsvestingen, vind je ook heel wat lekkere lunchadresjes, zoals Lily’s Noodle House voor Aziatisch en Streat voor wereldse streetfood.

De Leieboorden zijn het vertrekpunt voor de Kortrijk Creative City Tour, die je voert langs alle inspirerende plekjes van de stad. De eerste stop is het Buda-eiland, het creatieve kloppende hart tussen de Oude en de Nieuwe Leie. Het bruisende café BK6 vormt als toegangspoort tot het eiland een vitrine voor creativiteit. Even verderop ligt de Budafabriek: de eerst economisch-artistieke werkplaats in Vlaanderen. Er zijn ook geregeld expo’s om te bezoeken.

(c) Buda-eiland

Strand en cultuur

Bij mooi weer is Buda Beach een must-visit! Op het puntje van het eiland verrees een aangelegd stadsstrand waar het heerlijk vertoeven is. Zeker als je ook een cocktail bestelt bij de openlucht zomerbar Bar Amorse. De skyline wordt gekleurd door de skatebowl - ooit de grootste van de Benelux - en de Collegebrug: een sierlijke brug van meer dan 200 meter die voetgangers en fietsers van het Buda-eiland leidt naar de hippe buurt Overleie.

Daar vind je Texture, een bijzonder museum over de vlas- en linnennijverheid waarvoor Kortrijk nu nog steeds wereldvermaard is. Dat is de stad uiteraard ook om het UNESCO Werelderfgoed zoals het Belfort op de Grote Markt, een overblijfsel van de middeleeuwse Lakenhalle, en het Begijnhof uit de 13de eeuw waar je zalig kan flaneren langs de kleine huisjes en iets eten of drinken in Huyze Begga.

Als de avond valt

Knort je maag al van al die urban exploring? Boek dan een tafeltje bij Va et Vient, waar de jonge chef Matthias Speybrouck seizoenskeuken van hoog niveau op je bord tovert. Een alternatief is Beudaert, dat zichzelf deze zomer heruitvindt als Italiaanse trattoria. Ook bij Restaurant ViEr, gelegen in een historisch pand, is het culinair genieten.

Liever cultuur om de avond mee af te ronden? Check dan of je een voorstelling kan meepikken in Schouwburg Kortrijk, een film bij Budascoop of een concert bij Wilde Westen in De Kreun.

In Kortrijk is er geen gebrek aan verrassende logeeradresjes. Onze tips? Boek een kamer in het stadscentrum bij de pittoreske b&b’s Ar’home of Broel 4 of het viersterrenhotel Messeyne. In de rand van de stad is ook de chique Villa Pura Vida een aanrader! Neem zeker een kijkje op de overzichtspagina van Logeren in Vlaanderen Vakantieland voor nog meer leuke adresjes.

(c) kunstcentrum BUDA

Shop till you drop

Dag twee staat in het kader van verwennerij. Kortrijk staat tot ver buiten de regio bekend als shoppingstad. Zeker sinds in 2010 pal in het centrum het overdekte winkelcentrum K in Kortrijk opende, naar een ontwerp van de architecten Robrecht en Daem.

Maar ook in de verkeersvrije winkelstraten haal je jouw hartje op. Zo biedt Kortrijk heel wat fijne mode-adressen. De hipste mannenmode (en biertjes voor iedereen!) vind je bij Vestiaire Bar Boutique; vrouwen vinden hun favoriete merken dan weer bij Pure.

Design en Kortrijk zijn even onlosmakelijk met elkaar verbonden als Nicole en Hugo. Ieder jaar vinden hier heel wat grote designbeurzen plaats, maar ook in shops als De Beste Kamer en Gyselinck Design vind je betaalbaar woondesign. Boekenfans reppen zich best naar Novelle Kortrijk of het befaamde Boekenhuis Theoria, gelegen in een prachtig historisch pand.

Relax terug naar huis

Voor een lunch op de laatste dag keer je terug naar het Buda-eiland. Bij Buda Kitchen vind je een buffetbistro met heerlijke dagschotels en tapas, die je oppeuzelt in een verrassend interieur met uitgekiend licht en overweldigende planten. Een andere optie is De Kleinkeuken, met vegetarische, seizoensgebonden en lekker gezonde gerechten.

Je citytrip afsluiten doe je nog met een koffie of streekbier bij cultuurcafé deDingen, waar je overigens ook heerlijk kan ontbijten en brunchen. Het decor bestaat er uit een charmant vintage interieur en een veelheid aan retro gadgets. Achteraan het café vind je een verborgen parel: Brouwerij Ruimtegist. Je ziet er de brouwers aan het werk en kan meteen de brouwsels proeven. Njam!

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in