Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
48 u in hip Aalst
Alle artikels

48 u in hip Aalst

Wie Aalst alleen kent van het carnaval, zal verbaast zijn over de verfrissende urban vibe die door de Ajuinstad waait. Hippe shops, koffiebars, craft beer en originele eetconcepten worden aangevuld met kunst en coole projecten in industrieel erfgoed.

Creatieve hub

Start je trip met een shot cultuur. Hippe streetart en de opwaardering van oude industriële panden bezorgen Aalst een verfrissende urban vibe. Want niet alleen tijdens carnaval kleuren laat de Aalstenaar zich van zijn creatiefste kant zien. Lokaal toptalent tovert er muren en gebouwen om in de prachtigste kunstwerken. Ontbijt gemist of nood aan een extra shot energie? Kom op adem bij de Bevoorrading met koffie, brekkie of lunch in Cimorné. Achter de interbellum marbrite gevelbepleistering van waar vroeger spiegelslijperij Charles Panné zat, schuilt nu deze hub voor creatieve ondernemers. Centrale partner van Cimorné is de Fietserij, een project van De Kringwinkel, voor herstel, verhuur en aanschaf van een tweewieler of voor een unieke fiets op maat. Meteen uittesten kan trouwens op de grote houten wielerpiste. Andere lokale initiatieven ter plaatse zijn plantenatelier Drift, tattooshop Volja Tattoo, Plank houtbewerking, interieurdesign en upcycling, fietskoerier Cargo Alosta en kapper/barbier Step-by-Step.

(c) Cimorné

Bier hier

Na het ontbijt is het tijd voor een verkenning van de Aalsterse bierscene. Stadsbier Ondineke wordt gebrouwen van Aalsterse hop en is vernoemd naar het hoofdpersonage van De Kapellekensbaan. Hét bier van de stad Aalst is een creatie van Brouwerij De Glazen Toren. Hun missie: op ambachtelijke wijze natuurbier brouwen, met enkel de beste grondstoffen en zonder toevoeging van om het even welk kunstmatig additief. Je proeft het blonde bier in Aalsterse cafés en bij Ambarosa, de streekproductenwinkel van Aalst met nog meer plaatselijk bier, zoals de bieren van de buren, de Affligemse monnikken.

Er vallen ook minder gekende (micro)brouwerijen te ontdekken, zoals Van Vlees en Bier dat met Gardavoe! een nieuw biertje lanceerde om Corona te counteren. Daarnaast vind je buiten het centrum nog heel wat kleinere brouwerijen. De Père Totale van Brewery Basanina in Smetlede won vorig jaar nog dubbel goud tijdens de European Beer Challenge in Londen. Brouwerij Danny uit Oordegem brouwde dan weer een ode aan het Rubensaltaar in de Sint-Martinuskerk. Het altaarstuk werd bij de grootmeester besteld door de Aalsterse hop- en graanhandelaren die destijds goed boerden en instonden voor de helft van de totale Europese productie. Ter ere van dit rijke hoperfgoed brengt de stad Aalst tijdelijk het bier Pestkop op de markt, geschonken in meer dan 30 Aalsterse horecazaken.

(c) Affligem

Eind september opende trouwens de langverwachte belevingsexpo Iedereen Rubens dat volledig om dat reusachtige altaarschilderij - ‘De Pestlijders’ - draait. Via de eeuwenoude wenteltrap beland je op de majestueuze zolder onder de gewelven van de Sint-Martinuskerk. Die werd voor de gelegenheid omgetoverd in het virtuele schildersatelier van de schilder. Via interactieve schermen zit je mee aan tafel bij de onderhandelingen met de hop- en graanhandelaren. Een interactieve telescoop biedt een unieke kijk op het altaarschilderij. Je mag ook zelf aan de slag en maakt een digitaal Rubensschilderij onder de deskundige begeleiding van de meester zelf.

En dan tafelen...

Geen nood als je niet genoeg hebt aan een glazen boterham. Ook om je hippe honger letterlijk te stillen, zit je goed in Aalst, en je hoeft heus geen ajuinen te verwachten. Stop bijvoorbeeld bij Moker. Bar à Manger, voor lunch, brunch of diner - ramen, pastrami sandwiches en Irish ribs worden aangevuld met vegetarische, veganistische en vleesgerechten. Je kan er ook zuurdesembrood en ontbijtkoeken kopen of een shot goede koffie bestellen. Ook bij zero53 kan je genieten van een lekkere lunch met bijhorende ‘Flat white’. Voor een perfect brew kan je trouwens op veel plaatsen in de stad terecht. Zoals De Prins drinkt koffie, met taart van het Gentse Julie’s House. Bij koffiehuis Miene voel je je dan weer eerder in Parijs dan op de Aalsterse Houtmarkt.

Zin in iets uitgebreiders, liefst met veel Gault&Millau-punten? Bij l’ Histoire 32 geniet je in een ongedwongen sfeer van creatieve gerechten met verse topingrediënten. Je kan er ook zuurdesembrood en gefermenteerde sappen afhalen. de bovenverdieping zit een tweede zaak, Burnt. Chef Jason Spinoy van L'Histoire 32 haalde hiervoor z’n inspiratie in Japan en serveert er pure keuken met verse bioproducten van lokale producenten, vaak traditioneel bereid op een Japanse Konro.

Goed concept

Tijd voor een helende sessie retail-therapy om al die indrukken te verwerken... Aalst weet als geen ander wat een goede conceptstore is. Slow shoppen doe je bij Clothilde, een hippe zaak die focust op pure en groene verzorging. Het eigenzinnige Pastoor startte als kapel van Scandinavisch getinte herenkleding maar groeide uit z’n Jezuïeten-pand na toevoeging van damesmode, interieuritems en meubels en verhuisde daarom onlangs naar het Keizersplein. Fonetik heeft dan weer oog voor mooi vormgegeven interieuraccessoires, meubilair, juwelen, beauty en lifestyle artikelen, met een breed eco- en made in Belgium-assortiment. Inspiratie voor je interieur en tijdloos design met een verhaal is de specialiteit van designwinkel Yellow Lemon Tree. Je vindt er woonaccessoires, verlichting en meubilair, cadeautjes maar ook interieuradvies. Een zwak voor papierwaren, pennen en goed drukwerk? Pen- en papierwinkel Clips groeide uit tot 1.000m2 lifestyle- en interieuritems, gifts & gadgets en kwalitatief printwerk.

Bedtijd

Tip voor een hip bed: boven de aparte (kinder)kledingwinkel Anna Pops zit een al even mooie logeerplek. De appartementen voor hedendaagse stadsnomaden hebben een Scandinavische look en een overvloed aan natuurlijk licht. Als je wil, zorgen ze voor ontbijt, een gevulde koelkast, gezelschap van goudvis Detlev of andere extra’s.

(c) Logeren in Vlaanderen Vakantieland - AP8-apartment

Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in