48 u in hip Aalst

Vlaanderen Vakantieland 13 oktober 2020

Wie Aalst alleen kent van het carnaval, zal verbaasd zijn over de verfrissende urban vibe die door de Ajuinstad waait. Hippe shops, koffiebars, craft beer en originele eetconcepten worden aangevuld met kunst en coole projecten in industrieel erfgoed.

Creatieve hub

Start je trip met een shot cultuur. Hippe streetart en de opwaardering van oude industriële panden bezorgen Aalst een verfrissende urban vibe. Want niet alleen tijdens carnaval laat de Aalstenaar zich van zijn creatiefste kant zien. Lokaal toptalent tovert er muren en gebouwen om in de prachtigste kunstwerken. Ontbijt gemist of nood aan een extra shot energie? Kom op adem in Cimorné. Achter de interbellum marbrite gevelbepleistering van waar vroeger spiegelslijperij Charles Panné zat, schuilt nu deze hub voor creatieve ondernemers. Centrale partner van Cimorné is de Fietserij, een project van De Kringwinkel, voor herstel, verhuur en aanschaf van een tweewieler of voor een unieke fiets op maat. Meteen uittesten kan trouwens op de grote houten wielerpiste. Andere lokale initiatieven ter plaatse zijn plantenatelier Drift, tattooshop Volja Tattoo, Plank houtbewerking, interieurdesign en upcycling, fietskoerier Cargo Alosta en kapper/barbier Step-by-Step.

(c) Cimorné

Bier hier

Na het ontbijt is het tijd voor een verkenning van de Aalsterse bierscene. Stadsbier Ondineke wordt gebrouwen van Aalsterse hop en is vernoemd naar het hoofdpersonage van De Kapellekensbaan. Hét bier van de stad Aalst is een creatie van Brouwerij De Glazen Toren. Hun missie: op ambachtelijke wijze natuurbier brouwen, met enkel de beste grondstoffen en zonder toevoeging van om het even welk kunstmatig additief. Je proeft het blonde bier in Aalsterse cafés en bij Ambarosa, de streekproductenwinkel van Aalst met nog meer plaatselijk bier, zoals de bieren van de buren, de Affligemse monnikken.

Er vallen ook minder gekende (micro)brouwerijen te ontdekken, zoals Van Vlees en Bier. Daarnaast vind je buiten het centrum nog heel wat kleinere brouwerijen. De Père Totale van Brewery Basanina in Smetlede won vorig jaar nog dubbel goud tijdens de European Beer Challenge in Londen. Brouwerij Danny uit Oordegem brouwde dan weer een ode aan het Rubensaltaar in de Sint-Martinuskerk. Het altaarstuk werd bij de grootmeester besteld door de Aalsterse hop- en graanhandelaren die destijds goed boerden en instonden voor de helft van de totale Europese productie. 

(c) Affligem

En dan tafelen...

Geen nood als je niet genoeg hebt aan een glazen boterham. Ook om je hippe honger letterlijk te stillen, zit je goed in Aalst, en je hoeft heus geen ajuinen te verwachten. Stop bijvoorbeeld bij Moker. Bar à Manger, voor lunch, brunch of diner - ramen, pastrami sandwiches en Irish ribs worden aangevuld met vegetarische, veganistische en vleesgerechten. Je kan er ook zuurdesembrood en ontbijtkoeken kopen of een shot goede koffie bestellen. Voor een perfect brew kan je trouwens op veel plaatsen in de stad terecht. Zoals De Prins drinkt koffie, met taart van het Gentse Julie’s House. Bij koffiehuis Miene voel je je dan weer eerder in Parijs dan op de Aalsterse Houtmarkt.

Goed concept

Tijd voor een helende sessie retail-therapy om al die indrukken te verwerken... Aalst weet als geen ander wat een goede conceptstore is. Slow shoppen doe je bij Clothilde, een hippe zaak die focust op pure en groene verzorging. Het eigenzinnige Pastoor startte als kapel van Scandinavisch getinte herenkleding maar groeide uit z’n Jezuïeten-pand na toevoeging van damesmode, interieuritems en meubels en verhuisde daarom naar het Keizersplein. Fonetik heeft dan weer oog voor mooi vormgegeven interieuraccessoires, meubilair, juwelen, beauty en lifestyle artikelen, met een breed eco- en made in Belgium-assortiment. Inspiratie voor je interieur en tijdloos design met een verhaal is de specialiteit van designwinkel Yellow Lemon Tree. Je vindt er woonaccessoires, verlichting en meubilair, cadeautjes maar ook interieuradvies. Een zwak voor papierwaren, pennen en goed drukwerk? Pen- en papierwinkel Clips groeide uit tot 1.000m2 lifestyle- en interieuritems, gifts & gadgets en kwalitatief printwerk.

Bedtijd

Tip voor een hip bed: Bij B&B Hof Ter Koningen kom je in stijl tot rust. Wat dacht je van de Keizerkamer met een sauna die uitgeeft op de tuin of het ruime aanbod aan streekbieren en Zuid-Italiaanse wijnen?