Er zijn nog heel wat plekken in Vlaanderen waar je van vakantie kan genieten. Ontdek hier hoe onze uitbaters de maatregelen handhaven.
48 u in hip Aalst
Alle artikels

48 u in hip Aalst

Wie Aalst alleen kent van het carnaval, zal verbaast zijn over de verfrissende urban vibe die door de Ajuinstad waait. Hippe shops, koffie- en zomerbars, craft beer en originele eetconcepten worden aangevuld met coole projecten in het industriële erfgoed.

Creatieve vibes

Start je trip met een shot cultuur. Hippe streetart en de opwaardering van oude industriële panden bezorgen Aalst een verfrissende urban vibe. Want niet alleen tijdens carnaval kleuren laat de Aalstenaar zich van zijn creatiefste kant zien. Lokaal toptalent tovert er muren en gebouwen om in de prachtigste kunstwerken. Meer cultuur vind je deze zomer tijdens Koer&Toer, de Aalsterse cultuurzomer. Tot eind augustus kan je elk weekend coronaproof comedy, toneel, poëzie, dans, muziek en film gaan beleven op de binnenkoer van de Pupillen aan de Graanmarkt in Aalst.

Hippe hub

Ontbijt gemist of nood aan een extra shot energie? Kom op adem bij de Bevoorrading met koffie, brekkie of lunch in Cimorné. Achter de interbellum marbrite gevelbepleistering van waar vroeger spiegelslijperij Charles Panné zat, schuilt nu deze hub voor creatieve ondernemers. Centrale partner van Cimorné is de Fietserij, een project van De Kringwinkel, voor herstel, verhuur en aanschaf van een tweewieler of voor een unieke fiets op maat. Meteen uittesten kan trouwens op de grote houten wielerpiste. Andere lokale initiatieven ter plaatse zijn plantenatelier Drift, tattooshop Volja Tattoo, Plank houtbewerking, interieurdesign en upcycling, fietskoerier Cargo Alosta en kapper/barbier Step-by-Step.

(c) Cimorné

Goed concept

Je hoeft niet in Gent te zijn voor een helende sessie retail-therapy. Aalst weet wat een goede conceptstore is en deze houden je zeker nog de rest van de dag zoet. Slow shoppen doe je bij Bonnette, in het industrieel pand van de ‘bonnetterie’ van de familie Wellekens (ofte: een breigoedfabriek). Goed voor mode, planten en bloemen, interieurspullen en skincare maar ook workshops en events. Het eigenzinnige Pastoor startte als kapel van Scandinavisch getinte herenkleding maar groeide uit z’n Jezuïeten-pand na toevoeging van damesmode, interieuritems en meubels en verhuisde daarom onlangs naar het Keizersplein. Fonetik heeft dan weer oog voor mooi vormgegeven interieuraccessoires, meubilair, juwelen, beauty en lifestyle artikelen, met een breed eco- en made in Belgium-assortiment. Inspiratie voor je interieur en tijdloos design met een verhaal is de specialiteit van designwinkel Yellow Lemon Tree. Je vindt er woonaccessoires, verlichting en meubilair, cadeautjes maar ook interieuradvies. Een zwak voor papierwaren, pennen en goed drukwerk? Pen- en papierwinkel Clips groeide uit tot 1.000m2 lifestyle- en interieuritems, gifts & gadgets en kwalitatief printwerk.

Tijd voor een hip bed. Boven de erg aparte (kinder)kledingwinkel Anna Pops zit een al even mooie logeerplek. De appartementen voor hedendaagse stadsnomaden hebben een Scandinavische look en een overvloed aan natuurlijk licht. Als je wil, zorgen ze voor ontbijt, een gevulde koelkast, gezelschap van goudvis Detlev of andere extra’s.

(c) Logeren in Vlaanderen Vakantieland - AP8-apartment

Bier hier

Na het ontbijt is het tijd voor een verkenning van de Aalsterse bierscene. Stadsbier Ondineke wordt gebrouwen van Aalsterse hop en is vernoemd naar het hoofdpersonage van De Kapellekensbaan. Hét bier van de stad Aalst is een creatie van Brouwerij De Glazen Toren, ook gekend van Saison d’ Erpe Mere, Cuvée Angélique en Lentebier. Hun missie: op ambachtelijke wijze natuurbier brouwen, met enkel de beste grondstoffen en zonder toevoeging van om het even welk kunstmatig additief. Je proeft het blonde bier in Aalsterse cafés en bij Ambarosa, de streekproductenwinkel van Aalst met nog meer plaatselijk bier, zoals de bieren van de buren, de Affligemse monnikken.

Je kan hier ook minder gekende (micro)brouwerijen ontdekken, zoals Van Vlees en Bier Brouwerij. Buiten het centrum vind je nog heel wat kleinere brouwerijen. Bij Brewery Basanina in Smetlede bijvoorbeeld drink je op het zomerterras hun Père Totale die vorig jaar nog dubbel goud won tijdens de European Beer Challenge in Londen. Brouwerij Danny uit Oordegem brouwde dan weer een ode aan het Rubensaltaar in de Sint-Martinuskerk dat door de Aalsterse hop- en graanhandelaren (in die tijd goed voor de helft van de totale Europese productie) bij de grootmeester werd besteld. Ter ere van dit rijke hoperfgoed brengt de stad Aalst tijdelijk het bier Pestkop op de markt, geschonken in meer dan 30 Aalsterse horecazaken.

(c) Affligem

En dan: koffie

Geen nood als je niet genoeg hebt aan een glazen boterham. Ook om je hippe honger letterlijk te stillen, zit je goed in Aalst, en je hoeft heus geen ajuinen te verwachten. Stop bijvoorbeeld bij Moker. Bar à Manger, voor lunch, brunch of diner op een van de twee terrassen. Ramen, pastrami sandwiches en Irish ribs worden aangevuld met vegetarische, veganistische en vleesgerechten. Je kan er ook zuurdesembrood en ontbijtkoeken kopen of een shot goede koffie bestellen. Ook bij zero53 kan je genieten van een lekkere lunch met bijhorende ‘Flat white’.

Voor een perfect brew kan je trouwens op veel plaatsen in de stad terecht. Zoals De Prins drinkt koffie, met taart van het Gentse Julie’s House. In koffiebar-met-winkel Philimonius kan je ineens ook het baristavak leren, op het terras van koffiehuis Miene voel je je dan weer ver weg van de Houtmarkt, in Parijs.

Overzomeren in Aalst

Eindig je dag bij tapas en cocktails met je voeten in het zand... Dat kan van woensdag tot en met zondag aan de Tragel bij zomerbar Cubar Plaza. Hun foodtrucks en mobiele cocktailbars stonden door corona werkloos geparkeerd, de cocktails en streetfood serveren ze nu onder palmbomen, op wandelafstand van het centrum. Er worden ook muzikale en culinaire events gepland. Op stap met koters? Dan is De Loereman een goed idee. De kindvriendelijke zomerpop-up heeft faciliteiten voor de hele familie - drankjes, hapjes en legio speelmogelijkheden.


Dankzij de inspanningen van de hele sector, zijn de meeste overnachtingen en activiteiten nog steeds beschikbaar. Toch zijn sommige logies en activiteiten mogelijk geschrapt. Informeer je op voorhand over je uitstap.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in