Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
36 uur in Leuven: dit zijn de must visits!
Alle artikels

36 uur in Leuven: dit zijn de must visits!

Studentenstad Leuven biedt zelfs voor wie de klassiekers kent nog heel wat verborgen pareltjes. Met vier abdijen, twee begijnhoven, uniek universitair erfgoed en vele groene oases val je van de ene in de andere ontdekking. Sluit de dag af met een biertje uit een lokale brouwerij alvorens onder de wol te kruipen.

Leuven is de hoofdstad van Vlaams-Brabant. De voorbije jaren onderging de Dijlestad een stevige metamorfose, met heel wat hippe hang-outs als gevolg. Maar ook voor fans van cultuur, geschiedenis en bier biedt Leuven heel wat unieke troeven. Boek meteen een overnachting in een hotel of b&b, huur een fiets en trek op verkenning met deze tips!

Begin bij de begijnen

Het Stadhuis op de Grote Markt ken je allicht. Het is een van de beroemdste gebouwen van België. Maar wist je dat Leuven met het Groot Begijnhof ook UNESCO werelderfgoed in huis heeft? Met zo’n drie hectare is dit een van de grootse Vlaamse begijnhoven. Dwars doorheen dit ‘dorp in de stad’ stroomt de Dijle. Drie bruggetjes verbinden beide oevers; kasseistraatjes, pleintjes en binnentuinen zorgen voor het charmante karakter. Hier wonen studenten, buitenlandse gastprofessoren en medewerkers van de KU Leuven.

Vlakbij het nieuwe Sluispark en hippe pleisterplekken als De Hoorn en OPEK aan de Vaartkom vind je het Klein Begijnhof - eveneens uit de 13de eeuw. Goed verborgen tussen de kleine huisjes ligt het Katelijnepark, een heerlijk rustpunt in de stad met een knappe muurschildering.

(c) Visit Leuven

Abdijentocht

In en rondom Leuven tref je maar liefst vier abdijen. Een fietsroute door het groen verbindt ze met elkaar. In het hart van het Klein Begijnhof ligt de Sint-Geertruiabdij en de gelijknamige kerk. Hier kan je ontsnappen aan de bedrijvigheid van de vlakbij gelegen stad, op een bankje in de zon of schaduw. Van daaruit is het slechts een kleine wandeling naar Abdij Keizersberg. Na een korte klim heb je een fenomenaal uitzicht over de stad!

De twee andere abdijen liggen in de groene rand en zijn geliefde pleisterplekken voor de Leuvenaars en studenten. De Abdij van Vlierbeek heeft een van de schattigste kerkjes die je ooit zag, en is het ideale vertrekpunt voor fiets- of wandeltochten door het Hageland. Maar ga eerst zeker langs bij Abdij van Park. Niet te geloven dat dit complex slechts op 500 meter van de drukke ring ligt! Hier waan je je op het platteland, met de drie grote vijvers en de grazende koeien. Breng zeker een bezoek aan het intieme museum Parcum of volg een rondleiding in de abdij.

Van beiaard tot Bouts

Leuven telt maar liefst vijf beiaarden. Vier van hen nemen in de zomer van 2020 deel aan Leuven Bells en spelen muziek ‘van barok tot John Lennon’. Laat je verrassen door de bijzondere klanken van beiaardiers uit binnen- en buitenland!

Wat Rubens is voor Antwerpen, en Van Eyck voor Brugge en Gent, is Bouts voor Leuven. De Vlaamse primitief drukte stevig zijn stempel op Leuven. In de gerestaureerde Sint-Pieterskerk op de Grote Markt werd een nieuw bezoekerscentrum geopend. Dit onder begeleiding van mixed reality die de kunstschatten tot leven brengt. In het centrum hangt ook Bouts’ meesterwerk ‘Het Laatste Avondmaal’. Wist je dat hij dit Bijbelse tafereel al schilderde nog voordat Da Vinci op hetzelfde idee kwam?

Alma mater

Ontdek de wereld, begin aan de Leuvense universiteit. Als ‘het Oxford van België’ is de KU Leuven (1425) de oudste universiteit van de Lage Landen en een van de oudste van Europa en de wereld. In navolging van knappe koppen zoals Erasmus, Vesalius en Mercator strijken hier studenten neer van over de hele wereld, in een van de talrijke colleges in de stad of in het Arenbergpark - het groene walhalla van de wetenschap.

Via de handige én gratis KU Leuven University tour app ontdek je het unieke erfgoed van de universiteit en luister je naar exclusieve interviews met toponderzoekers, onder wie natuurkundige Stephen Hawking. Een must-visit is ook de Universiteitsbibliotheek op het Ladeuzeplein. De bibliotheek werd zwaar beschadigd door artillerievuur in 1e WO waarbij nagenoeg de volledige boekencollectie van 900.000 stuks in de vlammen opging, maar nu weer het pronkstuk van de stad. Passeer zeker langs de indrukwekkende leeszaal (sssst, hier blokken studenten!) en bewonder het prachtig panorama over de stad vanop de toren.

(c) Visit Leuven

Best beers of the world

Als thuisbasis van Stella Artois - je moet zeker een bezoek brengen aan de brouwerij - is Leuven dé bierstad van het land en misschien zelfs van de wereld. Een andere klassieker is Brauhaus Domus in het hart van de stad, waar je ook iets kan eten, op alle momenten van de dag. Benieuwd naar ‘het niefste van het niefste’ zoals ze zeggen in Leuven? Check dan de spiksplinternieuwe buurtbrouwerij De Coureur - aan de Abdij van Vlierbeek - en brouwerij Adept in Winksele voor nog meer ‘hoppiness’. Een andere parel aan het Leuvense bierfirmament is Braxatorium Parcensis, de sinds 2017 opnieuw in het leven geroepen brouwerij van Abdij van Park. De limited editions zijn niet te versmaden!

Liever biertjes proeven op café? Dat kan in een van de typische bruine biercafés met zeer uitgebreide Belgische bierkaart zoals De Fiere Margriet, De Metafoor, Leuven Central en Café Belge. Schol!

Tijd om te chillen

Na al die indrukwekkende architectuur en geschiedenis is het tijd om te chillen. Je hebt geluk: Leuven telt heel wat groene relaxplaatsjes. Maar als u er eentje moet kiezen, dan toch de Kruidtuin - de oudste botanische tuin van België. Omwille van de medicinale planten werd de tuin oorspronkelijk aangelegd voor studenten geneeskunst, maar nu is het dé plek waar Leuvenaars komen verpozen of hun boterhammetjes opeten.

Wie verkoeling zoekt, moet zeker een ijsje kopen bij ‘t Galetje midden in de stad of bij Coupe Matadi - een ijssalon op een boot aan de Vaart. En als je dan toch in de buurt bent: ga zeker een cocktail drinken bij Bar Florida of laat er eentje personaliseren bij Onder Den Toren.

Ssssst, hier ronkt men...

Leuven heeft een logeeraanbod met voor elk wat wils. Hou je van historiek? Boek dan een nachtje in het Martin's Klooster: een viersterrenhotel midden in het stadscentrum. Hier verblijf je in uitzonderlijk stuk Leuvens erfgoed, met zijn toren, koetspoort, puntgevel, kruisramen, luiken en eiken balken uit de 16de eeuw. Liever trendy en hedendaags? Check dan het Pentahotel, met zijn strakke design en zalige regendouches.


Dankzij de inspanningen van de hele sector, zijn de meeste overnachtingen en activiteiten nog steeds beschikbaar. Toch zijn sommige logies en activiteiten mogelijk geschrapt. Informeer je op voorhand over je uitstap.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in