36 uur in Leuven: dit zijn de must visits!

Vlaanderen Vakantieland 01 augustus 2020

Studentenstad Leuven biedt zelfs voor wie de klassiekers kent nog heel wat verborgen pareltjes. Met vier abdijen, twee begijnhoven, uniek universitair erfgoed en vele groene oases val je van de ene in de andere ontdekking. Sluit de dag af met een biertje uit een lokale brouwerij alvorens onder de wol te kruipen.

Leuven is de hoofdstad van Vlaams-Brabant. De voorbije jaren onderging de Dijlestad een stevige metamorfose, met heel wat hippe hang-outs als gevolg. Maar ook voor fans van cultuur, geschiedenis en bier biedt Leuven heel wat unieke troeven. Boek meteen een overnachting in een hotel of b&b, huur een fiets en trek op verkenning met deze tips!

Begin bij de begijnen

Het Stadhuis op de Grote Markt ken je allicht. Het is een van de beroemdste gebouwen van België. Maar wist je dat Leuven met het Groot Begijnhof ook UNESCO werelderfgoed in huis heeft? Met zo’n drie hectare is dit een van de grootse Vlaamse begijnhoven. Dwars doorheen dit ‘dorp in de stad’ stroomt de Dijle. Drie bruggetjes verbinden beide oevers; kasseistraatjes, pleintjes en binnentuinen zorgen voor het charmante karakter. Hier wonen studenten, buitenlandse gastprofessoren en medewerkers van de KU Leuven.

Vlakbij het nieuwe Sluispark en hippe pleisterplekken als De Hoorn en OPEK aan de Vaartkom vind je het Klein Begijnhof - eveneens uit de 13de eeuw. Goed verborgen tussen de kleine huisjes ligt het Katelijnepark, een heerlijk rustpunt in de stad met een knappe muurschildering.

(c) Visit Leuven

Abdijentocht

In en rondom Leuven tref je maar liefst vier abdijen. Een fietsroute door het groen verbindt ze met elkaar. In het hart van het Klein Begijnhof ligt de Sint-Geertruiabdij en de gelijknamige kerk. Hier kan je ontsnappen aan de bedrijvigheid van de vlakbij gelegen stad, op een bankje in de zon of schaduw. Van daaruit is het slechts een kleine wandeling naar Abdij Keizersberg. Na een korte klim heb je een fenomenaal uitzicht over de stad!

De twee andere abdijen liggen in de groene rand en zijn geliefde pleisterplekken voor de Leuvenaars en studenten. De Abdij van Vlierbeek heeft een van de schattigste kerkjes die je ooit zag, en is het ideale vertrekpunt voor fiets- of wandeltochten door het Hageland. Maar ga eerst zeker langs bij Abdij van Park. Niet te geloven dat dit complex slechts op 500 meter van de drukke ring ligt! Hier waan je je op het platteland, met de drie grote vijvers en de grazende koeien. Breng zeker een bezoek aan het intieme museum Parcum of de abdij.

Bouts

Wat Rubens is voor Antwerpen, en Van Eyck voor Brugge en Gent, is Bouts voor Leuven. De Vlaamse primitief drukte stevig zijn stempel op Leuven. In de gerestaureerde Sint-Pieterskerk op de Grote Markt werd een nieuw bezoekerscentrum geopend. Dit onder begeleiding van mixed reality die de kunstschatten tot leven brengt. In het centrum hangt ook Bouts’ meesterwerk ‘Het Laatste Avondmaal’. Wist je dat hij dit Bijbelse tafereel al schilderde nog voordat Da Vinci op hetzelfde idee kwam?

Alma mater

Ontdek de wereld, begin aan de Leuvense universiteit. Als ‘het Oxford van België’ is de KU Leuven (1425) de oudste universiteit van de Lage Landen en een van de oudste van Europa en de wereld. In navolging van knappe koppen zoals Erasmus, Vesalius en Mercator strijken hier studenten neer van over de hele wereld, in een van de talrijke colleges in de stad of in het Arenbergpark - het groene walhalla van de wetenschap.

Via de handige én gratis KU Leuven University tour app ontdek je het unieke erfgoed van de universiteit en luister je naar exclusieve interviews met toponderzoekers, onder wie natuurkundige Stephen Hawking. Een must-visit is ook de Universiteitsbibliotheek op het Ladeuzeplein. De bibliotheek werd zwaar beschadigd door artillerievuur in WOII waarbij nagenoeg de volledige boekencollectie van 900.000 stuks in de vlammen opging, maar nu weer het pronkstuk van de stad. Passeer zeker langs de indrukwekkende leeszaal (sssst, hier blokken studenten!) en bewonder het prachtig panorama over de stad vanop de toren.

(c) Visit Leuven

Best beers of the world

Als thuisbasis van Stella Artois - je moet zeker een bezoek brengen aan de brouwerij - is Leuven dé bierstad van het land en misschien zelfs van de wereld. Een andere klassieker is Brauhaus Domus in het hart van de stad, waar je ook iets kan eten, op alle momenten van de dag. Benieuwd naar ‘het niefste van het niefste’ zoals ze zeggen in Leuven? Check dan de spiksplinternieuwe buurtbrouwerij De Coureur - aan de Abdij van Vlierbeek - en brouwerij Adept in Winksele voor nog meer ‘hoppiness’. Een andere parel aan het Leuvense bierfirmament is Braxatorium Parcensis, de sinds 2017 opnieuw in het leven geroepen brouwerij van Abdij van Park. De limited editions zijn niet te versmaden!

Liever biertjes proeven op café? Dat kan in een van de typische bruine biercafés met zeer uitgebreide Belgische bierkaart zoals MALZ, De Metafoor, Leuven Central en Café Belge. Schol!

Tijd om te chillen

Na al die indrukwekkende architectuur en geschiedenis is het tijd om te chillen. Je hebt geluk: Leuven telt heel wat groene relaxplaatsjes. Maar als u er eentje moet kiezen, dan toch de Kruidtuin - de oudste botanische tuin van België. Omwille van de medicinale planten werd de tuin oorspronkelijk aangelegd voor studenten geneeskunst, maar nu is het dé plek waar Leuvenaars komen verpozen of hun boterhammetjes opeten.

Wie verkoeling zoekt, moet zeker een ijsje kopen bij ‘t Galetje midden in de stad of bij Coupe Matadi - een ijssalon op een boot aan de Vaart. En als je dan toch in de buurt bent: ga zeker een cocktail drinken bij Bar Florida.

Ssssst, hier ronkt men...

Hou je van historiek? Liever trendy en hedendaags? Leuven heeft een logeeraanbod met voor elk wat wils.