Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
10x aan het water: slapen, eten en bewegen op het ritme van de rivier
Alle artikels

10x aan het water: slapen, eten en bewegen op het ritme van de rivier

De wereld is het mooist vanop het water. Langs deze tien rivieren word je helemaal zen of ontdek je net je innerlijke waterrat. Of je nu komt sporten, smullen of slapen: met deze tips op het ritme van de rivier hou je het gegarandeerd droog!

1. De Damse Vaart

Meer bootplezier vind je op de Lamme Goedzak. Die brengt je van Brugge naar het lieflijke dorpje Damme, waar je een bezoekje brengt aan het Uilenspiegelmuseum of een van de boekhandels. Langs de Damse Vaart bewonder je de prachtige populieren - een beschermd landschapsmonument - en het unieke polderlandschap.

2. De Maas

Liever zelf aan het roer? Boek dan een kajak- of kanovaart op de Maas. Onderweg geniet je van de prachtige uitzichten op de Maasvallei. Vaar je graag in groep, dan kan je een raftboot reserveren voor 6 tot 15 personen . Jij kiest zelf of je 9, 13 of 21 kilometer vaart.

(c) Toerisme Limburg

3. Het Leopoldskanaal

B&B Zonnebrug is een authentiek gerenoveerde dijkhoeve, gelegen op een unieke locatie in het krekengebied langs het Leopoldskanaal in Sint-Laureins. De natuur en de stilte zijn hier overweldigend. De Zonnebrug ligt op een netwerk van fiets- en wandelroutes en is een uitstekende uitvalsbasis voor mooie tochten in het Meetjesland én Zeeuws-Vlaanderen.

4. De Rupel

Ook tussen Boom en Klein-Willebroek kan je met de veerdienst van de ene naar de andere oever. In dit pittoreske Klein-Willebroek vind je Yachtclub Volante. Hier kan je overnachten met het kabbelende achtergrondgeluid van klotsend water en drijvende bootjes. De chef van het restaurant tovert Frans-Belgische signatuurgerechten met een hedendaagse touch op je bord. Je kan zelfs dineren op ‘donut boats’ op het water!

5. De Dender

Wie Geraardsbergen zegt, zegt De Muur en lekkere mattentaarten. Maar ook het mooiste stukje van de Dender, dat zich uitstrekt tussen Geraardsbergen en Ninove. De Vlaamse Ardennen ontrollen zich hier voor je ogen. Langs deze fietstocht van 43 kilometer fiets jij heuveltje op, heuveltje af door de soms scherpe bochtjes, langs een traject dat de Dender volgt en uiteindelijk afbuigt doorheen gezellige dorpjes in de streek.

6. De Demer

Logeren aan de Demer en toch middenin de stad? Dan moet je bij ’s Hertogenmolens zijn in Aarschot, ‘de Parel van het Hageland’. In dit historisch molencomplex verblijf je in een van de 25 stijlvolle kamers, met authentieke elementen uit de molens en een rustgevende uitkijk op het stromende water. Op het terras aan de Demer geniet je van seizoensgerechten in de brasserie. Dit is de ideale uitvalsbasis voor fiets- en wandeltochten in het Hageland.

(c) Logeren in Vlaanderen Vakantieland - ‘s Hertogenmolens

7. De Leie

Ook de schilderachtige vallei van de Leie leent zich uitstekend om te verkennen per fiets of te voet. Tenminste, als je kan weerstaan aan de vele terrasjes langs het water... Kiezen is moeilijk, want tussen Wervik en Waregem vind je tientallen terrassen, van eenvoudige cafés tot gastronomische restaurants. Een ding hebben ze gemeen, het unieke uitzicht op de Leie krijg je er gratis bij!

8. De Nete

Sinds 1957 is De Watermolen uitgegroeid tot een begrip in de Antwerpse Kempen. Gelegen in het midden van groen en rust, op een eilandje aan rivier de Kleine Nete, bieden alle kamers in dit viersterrenhotel zicht op de rivier. Na een verkenning van de groene omgeving rond Kasterlee, smul je je buikje rond in het klasserestaurant of de brasserie.

9. De IJzer

De IJzer is het kloppende hart van De Westhoek. Deze mooie fietstocht voert je langs de rivier tussen Nieuwpoort en Diksmuide. Leuk is dat je in de ene richting kan fietsen om vervolgens het bootje terug te nemen naar je vertrekpunt. Onderweg moet je zeker halt houden bij een boerderij met streeklekkers of speuren naar vogels vanuit een kijkhut. Wie weet spot je zelfs een zeehond...

10. De Schelde

De leukste weg naar Antwerpen? Die loopt zonder twijfel over het water! Sinds kort vaart De Waterbus van het polderdorp Lillo in het noorden naar Hemiksem in het zuiden. Onderweg zijn er zes stops, waaronder het Sint-Annastrand op Linkeroever en ‘t Steen in het hart van de stad. Gedaan fileleed, welkom waterplezier! Neem tijdens een fietstocht zeker ook eens de veerpootjes over de Schelde en haar bijrivieren de Rupel en de Durme - er zijn er liefst 12!


Dankzij de inspanningen van de hele sector, zijn de meeste overnachtingen en activiteiten nog steeds beschikbaar. Sommige logies en activiteiten zijn mogelijk geschrapt. Informeer je op voorhand over je uitstap.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in