Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
10 redenen om te zomeren in de Antwerpse achtertuin
Alle artikels

10 redenen om te zomeren in de Antwerpse achtertuin

In de Kempen en Scheldeland vind je flinke brokken natuur waar je heerlijk kan onthaasten of net al je overtollige energie kwijtspelen. Ideaal om met je bubbel een groene zomer te beleven in de nabijheid van twee fantastische kunststeden.

Nog niet overtuigd? Dan doen deze 10 extra pluspunten het wel.

1. Costa Kempen & camping

Wist je dat de Kempen, met recreatiedomeinen zoals het Zilvermeer, De Lilse Bergen en De Mosten, een prima alternatief zijn voor wie van water houdt en eens iets anders wil dan een vakantie aan zee? Je kan er zelfs origineel kamperen in het nat: op een vlot op het Zilvermeer of een tipi bij het water van De Lilse Bergen.

©Mie De Backer voor Toerisme Provincie Antwerpen

2. Vlotjes over de Nete

De Kempense wateren zorgen niet alleen voor verkoeling, je kan er ook in actie schieten en (leren) suppen en wakeboarden of in een kano of met een vlot de Nete afvaren. Kajakken kan in Kasterlee op de Kleine Nete, door een uitbundig groen landschap. Of neem het Kanaal Dessel-Schoten en meer aan bij je vakantiewoning Sas5alm in Dessel, met eigen steiger (én kajaks) en uitzicht over het kanaal en Sas 5.

©Mie De Backer voor Toerisme Provincie Antwerpen

3. Mount Kasterlee

Ook mountainbikers komen aan hun trekken in Kasterlee. Er zijn verschillende lussen uitgetekend op de Kempense Heuvelrug, langs landduinen en over bospaadjes, inclusief uitdagende stroken met pittige hellingen. Eindig je actieve tocht door het groen bij vakantiehuis Epicerie de Marie, een oud schipperswinkeltje met zicht op de Desselse vaart. Ga je met de hele vriendengroep mountains vreten in Kasterlee? Boek dan een sportieve vakantiewoning in de buurt.

©David Samyn

4. Indiana Jones and the Raiders of de Kempen

Trek met het gezin op avontuur in de Kempense natuur. Koeien knuffelen, spannende wandeltochten, spoorfietsen, kampen bouwen, in bomen klimmen… en vooral héél vuil worden: de Kempen houden je koters dagen zoet. Zelfs logeren is in de Kempen een waar avontuur. Denk aan een Mongoolse yurt in de tuin van B&B Egelantier in Arendonk of een boomhut bij Treelodge in Retie.

©Mie De Backer voor Provincie Antwerpen

5. Reuzeleuke kunst(jes)

Op het hoogste punt van de Kempense Heuvelrug – a.k.a. de Slapende Reus – vind je A Giant Sculpture, een immens hol hoofd uit staal van kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh. Onder meer het doolhof, de ijzertijdboerderij, verborgen schatkisten en andere activiteiten maken het er extra leuk voor gezinnen. Zeker als je daarna, moe maar voldaan, indut in een woonwagen tussen de koeien op een Kempense boerderij.

6. Ook voor woudlopers

Echte trekkers komen aan hun trekken met het 45 km-lange wandeldecor in het Grote Netewoud, dat de natuurgebieden van de Grote Nete-vallei aan elkaar linkt. Slapen doe je onderweg bij bijvoorbeeld B&B’s 15 Inn of De Zandput in Balen. Bij het nieuwe bezoekerscentrum in de eeuwenoude molen van Meerhout kan je routeplannen oppikken voor zowel meerdaags als recreatief wandelen. Voor kinderen is er een avontuurlijk Totterpad en een gids met negen (ook kortere) wandelingen.

©Mie De Backer voor Toerisme Provincie Antwerpen

7. Fietsen langs het water

Het heet niet voor niets Scheldeland: met de Scheldedijkroute, Paling fietsroute, Baksteenroute en de vele sluizen, (fiets)bruggen en overzetboten die je van de ene oever naar de andere brengen, kan er heel wat langs het water gefietst of gewandeld worden. Met een kaart of digitale routeplanner kan je zelf je wandeling of fietstocht samenstellen via de verschillende knooppunten die je langs de mooiste en veiligste routes leiden.

© Mie De Backer voor Toerisme Scheldeland

8. Kasteelheerlijk Scheldeland

Maak er bijvoorbeeld een vorstelijke route van langs de kastelen van Scheldeland, zoals kasteel Marnix de Sainte-Aldegonde en Kasteel van Laarne. Bij Kasteel d’Ursel, vlakbij de gezellige dorpskern van Hingene, kan je overnachten in het voormalige schildersatelier van de hertogin - nu vakantiewoning Atelier van Antonine. Combineer het kasteel zeker met een bezoekje aan paviljoen De Notelaer aan de Schelde waar je in de zomer ook kan pitkamperen in een boom. Of doe de Stiltewandeling in Hingene en geniet onderweg van de rust vanuit een hangmat.

© Mie De Backer voor Toerisme Scheldeland

9. Cultuur in de Scheldebocht

Voor nog meer cultuur fiets je naar Weert voor het Streek- en Vlechtmuseum De Zilverreiger, het lokale Slijkneusbier en oude volksspelen. Je geniet er van de streekgerechten in het mooie centrum. Een 10-tal kilometer verder, in Puurs-Sint-Amands, logeer je bij Studio Ebdiep in een prachtig gerestaureerd 17de-eeuws pand aan de mooiste bocht van de Schelde. De studio ligt op vele wandel- en fietsroutes en je kan er ontspannen genieten van de omliggende natuur. Ook cultuur- en kunststeden Antwerpen en Mechelen zijn van hieruit vlot bereikbaar.

©Mie De Backer voor Toerisme Scheldeland

10. Fietsen óp het water

Je kan ook op het water fietsen, op recreatiedomein De Schorre, in een oude Boomse kleiput. Huur een waterfiets en geniet al dobberend van de rust. Je kan er natuurlijk ook wandelen of fietsen door de groenoase, of blootvoets over het Barrevoetspad, op trollenjacht, of een terrasje doen terwijl je koters de binnen- en buitenspeeltuin onveilig maken. Actieve vlegels kunnen een initiatie boeken in onder meer mountainboarding, deltavliegen, parapenten, kajakpolo of ontdekken op twee wielen het fietsbelevingspunt De Velodroom.


Dankzij de inspanningen van de hele sector, zijn de meeste overnachtingen en activiteiten nog steeds beschikbaar. Sommige logies en activiteiten zijn mogelijk geschrapt. Informeer je op voorhand over je uitstap.

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in