Gezien de verstrenging van de maatregelen, zijn een deel van de tips op deze site momenteel niet toegankelijk. Hou alle maatregelen met betrekking tot je reis in de gaten via info-coronavirus.be.
10 niet te missen wintertentoonstellingen
Alle artikels

10 niet te missen wintertentoonstellingen

De winter van 2020 is er een vol kunst en cultuur. Ontdek de prachtigste kostuums, vergaap je aan moderne kunst en kom alles te weten over de productie van textiel of Jules Destrooper-koekjes. Reserveer snel je plaatsje, zodat je zorgenvrij kan genieten van deze 10 niet te missen wintertentoonstellingen! En waarom er geen weekendje van maken? De gezelligste logies vind je bij Logeren in Vlaanderen Vakantieland.

1. DRESS.CODE @Modemuseum Hasselt

Wat zegt een verdwenen knoop op een mantel, een strakke jurk in een felle kleur of een maatpak in fijne wol? De jurken, hoeden, sieraden en schoenen die Modemuseum Hasselt bewaart, zijn verbonden met talrijke herinneringen, emoties en avonturen. Aan de hand van vijf thema’s brengt DRESS.CODE persoonlijke en vaak verborgen verhalen rond schoonheid, hoop, zelfvertrouwen, klasse en levensstijl. Je ontdekt hier prachtige objecten van designers en modehuizen zoals Comme des Garçons, Raf Simons, Alexander McQueen en Yves Saint Laurent. Een inspirerende expo die je ongetwijfeld ook inzicht geeft in je eigen ‘dresscode’. (tot 9 mei 2021)

(c) Modemuseum Hasselt

2. Robotland @Essen

In de oude douaneloods in Essen opent op 28 december het gloednieuwe technologiepark Robotland. Op een interactieve, ludieke en leerrijke manier kom je alles te weten over technologie en beweging. Interactie en fun staan centraal! Kruip in de cockpit van een vliegtuigsimulator, fiets in VR over de Grand Canyon, laat een drone acrobatische toeren in de lucht maken, bestuur zelf een compactlader, een grijpkraan of zet een robotarm in beweging… In Robotland ben jij aan zet!

(c) Robotland

3. Blind Date @Snijders&Rockoxhuis Antwerpen

Van selfie tot groepsportret: in de expo Blind date sta je oog in oog met mensen uit een lang vervlogen tijd. Je ontdekt er prachtige portretten uit de renaissance en de barok, verspreid over vier locaties in de Antwerpse binnenstad. Spreken doen de afgebeelde mensen niet meer, maar toch hebben ze ons veel te vertellen over hun boeiende levens, wie ze waren, of hoopten te zijn. Laat je ogen over de werken dwalen en ontdek hoeveel hints erin verborgen zitten... (tot 5 april 2021)

(c) Snijders & Rockoxhuis

4. Memling Now @Sint-Janshospitaal Brugge

Hans Memling behoorde tot de belangrijkste schilders in het Bourgondische Brugge. Voor het Sint-Janshospitaal schilderde hij vier schitterende kunstwerken, die tot de absolute top behoren: één imposant altaarstuk, twee drieluiken en het wereldberoemde ‘Ursulaschrijn’. Door de eeuwen heen heeft deze Vlaamse Primitief ook andere artiesten beïnvloed. In de expo Memling Now brengen vijf wereldbekende kunstenaars, onder wie de Belg David Claerbout, hulde aan Memling vanuit hun blik. (tot 28 februari 2021)

Memling Now - (c) Brugge

5. Thomas Demand @M Leuven

Je ziet niet wat je ziet in deze expo van Thomas Demand. De Duitse kunstenaar werd beroemd door de foto’s die hij maakte van zijn eigen papieren en kartonnen sculpturen, die hij vervolgens vernielde. In de tentoonstelling House of card - een knipoog naar vluchtigheid - presenteert hij kleurrijke foto’s van zijn eigen levensgrote maquettes, naast architecturaal werk en kunst van andere artiesten. Oogstrelend! (tot 18 april 2021)

6. Jules Destrooper Bezoekerscentrum @Lo-Reninge

Hm, de koekjes van Jules Destrooper: pure gelukzaligheid, zeker op winterse dagen! Een bezoekje aan het volledig vernieuwde Bezoekerscentrum Jules Destrooper is de perfecte (hart)verwarmende activiteit voor winterse dagen. Van de oude familierecepten tot de recentste productieprocessen: je krijgt het allemaal te zien. Een mix van fun en bijleren, geschikt voor jong en oud. En het ideale moment om lekkere eindejaarskoekjes te kopen!

(c) Bezoekerscentrum Jules Destrooper

7. Jacqueline Mesmaeker @Roger Raveel Museum in Machelen-aan-de-Leie

In het vernieuwde Raveel Museum loopt momenteel een expo over Mesmaeker, een befaamde Brusselse kunstenares en tijdgenote van Raveel die over een tijdspanne van 50 jaar een ongezien oeuvre realiseerde. Met soms nooit eerder gepresenteerde tekeningen, aquarellen, fotografisch werk en documentatie van videoprojecten is de expo erg divers. Thema’s als huiselijkheid, familie, landschap en het verlangen te reizen in het eigen interieur komen terug in de hele tentoonstelling. (tot 7 maart 2021)

Jacqueline Mesmaeker, L'Androgyne, 1. Avion en phase d’approche, 1986-2013, privéverzameling

8. Belevingscentrum 14-18 @Tildonk

Het Belevingscentrum ’14-’18 is gehuisvest in het voormalige Ursulinenklooster. Hier ga je 100 jaar terug in de tijd. Je beleeft er de Eerste Wereldoorlog door de ogen van de bewoners van het klooster en de omgeving, via anekdotes en dagboeken. De kloostertuin werd omgetoverd tot een stiltetuin. Je vindt er een haikuboom die het oorlogsverleden herdenkt, net als de unieke openluchttentoonstelling ‘Door de lens van de bezetter’.

(c) Belevingscentrum Tildonk

9. Maen Florin @Mechelen

Grootschalige menselijke sculpturen, afgehakte hoofden, bizarre wezens... welkom in de wondere wereld van kunstenares Maen Florin! Op drie locaties in Mechelen - Museum Hof van Busleyden, De Garage en de Sint-Janskerk - presenteert ze een allesomvattende, bijzonder speelse tentoonstelling. In haar werken vol emoties verenigt Florin tegenpolen als macht en machteloosheid, liefde en lijden, kracht en breekbaarheid binnen één beeld. Haar figuren proberen contact te maken met de wereld, maar blijven tegelijk vastzitten in hun eigen bubbel, afgesloten voor de ander... (tot 14 februari 2021)

(c) Hof van Busleyden

10. 100% textiel @Industriemuseum Gent

Wat is de impact van katoen op het milieu? Kan jeans gerecycleerd worden? En worden plastic flessen echt gebruikt als grondstof voor stof? Met welke planten kleur je textiel? En wist je dat ook theezakjes, autobanden en kunstgras van textiel gemaakt worden? Het antwoord op deze vragen vind je in de nieuwe textielafdeling van het Industriemuseum. Hier luister je naar de verhalen van ondernemers en van arbeiders uit de textielfabrieken van weleer, maar je maakt er ook kennis met de alternatieve grondstoffen en technieken van vandaag. Want textiel is van overal en van alle tijden!

(c) Industriemusem

NIET TE VERGETEN:

  • Meet the Masters: Tijdens een nieuwe, innovatieve kunstbeleving in het Brusselse Dynastiepaleis maak je kennis met de drie Vlaamse grootmeesters Jan Van Eyck, Pieter Bruegel en Peter Paul Rubens. Hoewel ze allemaal in een andere eeuw leefden en schilderden, ontmoeten ze elkaar nu in onze hoofdstad. Met de modernste video-mapping technieken en 360° projecties wordt ‘Meet The Masters’ een wervelende tentoonstelling, waarbij de kunstenaars écht tot leven lijken te komen. Acteurs Nico Sturm, Damiaan de Schrijver, Stijn Cole en Tom Vermeir kruipen in de huid – of beter ‘stem’ – van de kunstenaars. Alle info en tickets vind je op www.meetthemasters.be.
(c) Meet The Masters
  • Ensorhuis Oostende: Wie even in de geest van James Ensor wil ronddolen, moet naar Oostende. Het Ensorhuis draagt niet louter de naam van de kunstenaar, het is waar Ensor tot aan zijn dood in 1949 leefde en werkte. Vrijwel meteen na zijn dood werd de woning ingericht als museum, maar pas onlangs werd het in haar oorspronkelijke staat en volle glorie gerestaureerd. Met tijdelijke tentoonstellingen en een interactieve blik op zijn bewogen leven is het Ensorhuis hét mekka voor fans van de kunstenaar! Mis zeker niet de indrukwekkende foto die kunstfotograaf Athos Burez creëerde op basis van het beroemde Ensorschilderij 'De Baden van Oostende'. Op het strand maakte Burez een hedendaagse interpretatie, met honderden figuranten - een waar huzarenstuk!
(c) Ensorhuis

Vlaanderen Vakantieland is de koepelnaam waaronder het toerisme in Vlaanderen gepromoot wordt bij een breed publiek.

Vlaanderen Vakantieland

Diestsevest 40
3000 Leuven

info@vlaanderenvakantieland.be

Tel:+32 (0)16 28 60 35
Fax:+32 (0)16 28 60 35

Volg ons voor meer inspiratie

Vlaanderen Vakantieland is geregisseerd door deze partners

logeren in